Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Durvul tovább a járvány, csaknem hétezer új fertőzöttet jelentettek


Oltás egy tatabányai rendelőben 2021. március 17-én
Oltás egy tatabányai rendelőben 2021. március 17-én

Tovább emelkedett a kórházi ápolásra és a lélegeztetőgépre szorulók száma. A hétvégén újabb 75-en belehaltak a járványba, az átoltási tempó pedig egyre inkább a nullához közelít. Kásler Miklós nem tudja értelmezni az eltűnt rákbetegek jelenségét.

A járvány újabb 75 közvetlen áldozatát jelentette az állami egészségügy az elmúlt három napról. Így eddig a koronavírus szövődményeibe 30 567 ember halt bele Magyarországon.

Kórházban 1588 koronavírusos beteget ápolnak. Közülük 191 ember van lélegeztetőgépen. Mindkét érték hónapok óta folyamatosan emelkedik.

Emellett 6688 új fertőzést is regisztráltak úgy, hogy október 23-a munkaszüneti nap volt. Október 23-án az oltások is leálltak szinte mindenhol, így jöhetett létre, hogy három nap alatt kevesebb mint négyezer első oltás beadását sikerült megszervezni. Kerekítve 5 millió 939 ezer ember kapott legalább egy oltást Magyarországon, amivel messze az EU-s átlag alatt teljesít az ország. Azt ismét nem árulta el a kormány, hogy hányan regisztráltak és közülük hányan kaptak legalább egy oltást.

Kásler Miklós nem tudja értelmezni az elmaradt rákos diagnózisokat

A múlt héten megjelent egy tanulmány, amely a nyilvános adatokból kiszűrte, hogy ötezerrel kevesebb rákos megbetegedést azonosítottak a járvány alatt Magyarországon, mint általában. Ez 1300 tüdőrák-, 2300 vastag- és végbélrák- és 1400 emlőrákesetet jelent. Ők valószínűleg ettől még rákosok, csak nem ismerték fel és nem kapnak kezelést.

A tanulmány szerint annak, hogy ilyen sok beteget nem sikerült megtalálni, oka lehet a szervezett szűrések többszöri időleges felfüggesztése, az ellátórendszer járvány alatti leterheltsége, a kórházi ellátások átszervezése is. Emellett sokan féltek orvoshoz fordulni, nem is javasolták nekik, így az egyébként működő szűrésekre is kevesebben mertek elmenni.

Kásler Miklós erre úgy reagált, hogy „nem is tudja értelmezni”, hogy lenne ötezer fel nem ismert magyar beteg. Úgy gondolja, hogy ez csak az ellenzék kampányfogása, és szakmailag szerinte „értelmezhetetlen”. De szívesen odarendel melléjük „egy kezdő orvost, akinek több ideje van, és talán megértik, mert súlyos életveszélyt okozó betegségekről blöffölni, ismeretek nélkül fikciókat állítani, az az emberi életnek a közvetett veszélyeztetése”.

Kazincbarcikán maszkviselés jön

Kazincbarcikán a városvezetés kötelezővé tette a maszkviselést a polgármesteri hivatalban, a városi holdingnál, a Kazincbarcikai Összevont Óvodák tagintézményeiben, a védőnői szolgálatnál, valamint a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ egységeiben.

Rusvai Miklós virológus arról beszélt a köztévének, hogy csökken a betegek átlagéletkora, a középkorúak közt van ugyanis a legtöbb oltatlan, és elsősorban az oltatlanok vannak veszélyben. Erről korábban már bővebben is írtunk, alább olvashatja.

Viszont mindent figyelembe véve jobbak már a járványadatok, mint tavaly ilyenkor voltak. Emellett Rusvai Miklós újra kérte a maszkviselést zárt helyeken, szerinte az hatékony módszer.

A magyar kormány kitartóan elzárkózik a kötelező maszkviselés elrendelésétől. Orbán Viktor véleménye szerint nem hatékony, bár legutóbb arról beszélt, hogy a zsebében ott lapul a maszk, és zárt térben felveszi, amikor úgy látja, hogy szükség van rá.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG