Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újra nőni kezdett a kórházban ápolt fertőzöttek száma


Lázat mérnek Nyírbátorban 2021. november 24-én.
Lázat mérnek Nyírbátorban 2021. november 24-én.

Kicsivel, de újra emelkedni kezdett a kórházba került koronavírusos betegek száma, a lélegeztetőgépen lévők száma stagnált. A járványban az előző napon 80 beteg halt meg. Továbbra sem sikerül gyorsítani az oltási programon.

A járvány újabb 80 áldozata hunyt el az előző nap során, adta hírül csütörtökön az állami egészségügy. A közvetlen áldozatok száma az újabb halottakkal együtt már 39.679 főnél jár.

3101 koronavírusos beteget tartanak nyilván kórházakban, ami hosszú idő után újra kis növekedés az előző napi értékhez képest. Nagyjából a tizedük, 307 ember állapota olyan súlyos, hogy invazív lélegeztetőgéppel tartják életben. Alább kattintva további, frissülő ábrákat és járványügyi adatokat talál.

Még tovább erősödhet a járvány

Vattay Gábor, az ELTE járványügyi modellezéssel is foglalkozó fizikusának előrejelzése szerint az ötödik járványhullám a jövő hét során meg fogja haladni a delta variáns okozta negyedik hullámban elért magasságot Budapesten.

A szakember szerint vidéken először a városokban, majd a falvakban jelenik meg az ötödik járványhullám, a fővároshoz képest 2-3 hét késéssel.

Nem sikerült egy hétvége alatt átoltani az országot

Orbán Viktor tavaly decemberben még azt állította, hogy egy hétvége alatt be tudnának oltani mindenkit, ha lenne elég oltás. Ezzel több nagyságrendet tévedett, egy évvel később az ország kicsit több mint 60 százaléka kapott legalább egy oltást. A különböző állami képviselők is egymásnak ellentmondva beszéltek a kapacitásról, de jellemzően durván fölé lőttek a tényleges teljesítménynek.

Szerdáról csütörtökre nagyjából kétezer olyan ember beoltását sikerült megszervezni, akik előtte egyhez sem jutottak hozzá. Így összesen kevesebb mint 6 millió 273 ezer kapott legalább egy oltást, nagyjából 3,2 millióan pedig három oltást.

Gulyás Gergely miniszter az elmúlt hónap során többször is elmondta, hogy nagy sikernek értékelték az oltási programban azokat a napokat, amikor nem kellett regisztráció az oltáshoz. Ugyanakkor szerinte a regisztráció is jó dolog, ami nem hátráltatja az oltási kedvet.

Most azért újra megpróbálják az regisztráció nélküli átoltást, de egy újabb módon. Januárban minden csütörtökön és pénteken 14-18 óra között előzetes regisztráció nélkül is kaphatnak oltást az érintettek. Illetve szombaton is, csak szombatonként 10-18 óra között.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG