Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Visszaemelkedett 1 400 környékére a napi új betegek száma


Nagyjából 70 ezer adag Pfizer-BioNTech oltást pakolnak ki a Liszt Ferenc reptéren, 2020. december 30-án. 12 nappal később kiderült, hogy a gyártó túltöltötte az ampullákat, így az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezte, hogy egy ampullából 5 helyett 6 embert oltsanak be.
Nagyjából 70 ezer adag Pfizer-BioNTech oltást pakolnak ki a Liszt Ferenc reptéren, 2020. december 30-án. 12 nappal később kiderült, hogy a gyártó túltöltötte az ampullákat, így az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezte, hogy egy ampullából 5 helyett 6 embert oltsanak be.

Nőtt az új betegek száma, csökkent viszont a kórházban ápoltak és a jellemzően a legveszélyesebb állapotban lévő, lélegeztetőgéppel segített betegek száma is. Visszaesett az oltási ütem is.

1 410 új betegnél regisztrálta az állam a koronavírus-fertőzést csütörtökre. 98 beteg viszont ismét meghalt azonosítottan a koronavírus miatt, így a közvetlen áldozatok száma 11 713-nál jár Magyarországon.

Tegnaphoz képest is csökkent a kórházban lévők és a lélegeztetőgépen lévők száma is. Kórházban 4049-en vannak, lélegeztetőgépen jelenleg 286-an.

Az állam jelentése szerint 134 554 ember kapott eddig oltást Magyarországon, miközben szerdán újabb, nagyjából 72 ezer adag oltás érkezett. 4 030 embernek pedig sikerült beadni a második oltást is. Ez azt jelenti, hogy nagyjából ötezer oltást sikerült beadni a szerdai napon.

Müller Cecília szerint az eddig beérkezett oltásokból eddig mindenkinek félretettek egy második oltást is. Ezeket addig tárolják, amíg 3-4 hét múlva beadják a következő adagot is. Az állam szerint eddig 330 ezer adag oltás érkezett az országba, a Pfizer és Moderna termékei.

Szerbiában közben elkezdték az EU gyógyszerfelügyelete által nem ellenőrzött kínai Sinopharm gyógyszerét beadni a lakosságnak. Erről a termékről nem érhetők el a nagymintás klinikai tesztek részletes eredményei.

A gyártónak egyébként nem kötelessége a felügyeleten kívül másnak is bemutatni a gyógyszertesztjeinek részletes eredményeit. De nem racionális az egyébként jellemzően szabadalommal is védett gyógyszereknél éppen a nagymintás teszteredményeket eltitkolni, ha azok megnyugtatóan sikerültek.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG