Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nagyon lelassult az oltási ütem Magyarországon


Az egri Markhot Ferenc Kórházba visznek új, koronavírus elleni oltásokat 2021. január 26-án.
Az egri Markhot Ferenc Kórházba visznek új, koronavírus elleni oltásokat 2021. január 26-án.

Ezer felett a napi új koronavírusos betegek száma, alig változott a kórházban lévők létszáma, az oltási teljesítményünk egy hete lelassult.

1004 új koronavírusos fertőzést azonosított szerdára az állam. 85 új halálesetet is bejelentettek, így már 12 198 magyar volt a közvetlen áldozata a járványnak.

3815 ember van jelenleg kórházban, ami szinte pont ugyanannyi, mint előző nap. A lélegeztetőgépen lévők súlyosabb betegek száma nyolccal csökkent, így szerdán 255 főt jelentettek be.

Eddig 152 704 ember kapott oltást, ami szerdán is nagyjából háromezerrel haladja meg az előző napit. A kormány szerint Magyarországra eddig 402 ezer oltás érkezett meg, és Müller Cecília szerint a héten további szállítmányok jönnek. A vakcinahiány így most kevésbé lehet ok a késlekedésre, amivel egyébként emberéleteket kockáztat az ország.

Az elmúlt hetekben az állam képes volt napi 7-8 ezer oltást is beadni, ez most akkor esett felére, amikor viszonylag sok új gyógyszer áll rendelkezésre.

17 772 ember kapta meg már második oltását, de nekik az állami tájékoztatás szerint az első oltás után azonnal félretettek egy másodikat is. Azaz itt elvileg csak az első oltás időpontjának kéne megszabnia, hogy mikor kapja meg valaki a másodikat.

Az Oxfam egyébként napokban tette közzé a tanulmányát arról, hogy járvány példátlan módon a világ összes országában egyszerre növelheti az egyenlőtlenségeket.

A válság a nőket súlyosabban érinti, miután világszerte felülreprezentáltak azokban az eleve rosszabbul fizető munkakörökben, amelyek dolgozóira jelentősebb hatással volt a járvány.

“A szélsőséges egyenlőtlenség nem elkerülhetetlen, hanem szakpolitikai döntés eredménye. A kormányoknak világszerte meg kell ragadniuk ezt a lehetőséget, hogy egyenlőbb, befogadóbb gazdaságokat hozzanak létre, ami véget vet a szegénységnek és megóvja a bolygót”

– mondta el Gabriela Bucher, az Oxfam igazgatója.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG