Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kevesebb mint ötszáz új koronavírusos beteget jelentettek


Oltást vesznek ki a hűtőből a Dél-pesti Centrumkórházban, 2020. december 27-én
Oltást vesznek ki a hűtőből a Dél-pesti Centrumkórházban, 2020. december 27-én

Csökkent az új betegek száma, de ebben a hétvégének is szerepe lehet. Az elmúlt öt nap alatt 15 ezer embernek tudtuk beadni az első oltását, ami napi 3 ezernek felel meg átlagosan.

459 újabb betegnél regisztrálták a koronavírus fertőzést keddre, tájékoztatott az állam. Magyarországon egyébként a hétvégén sokszor csúszhat az új betegek regisztrációja, és ez hétvége után pár nappal később jelenhet meg az adatokban.

89 újabb áldozata is volt a járványnak. Így összesen az országban 12 113 magyar állampolgár halt már bele közvetlenül a járványba. Az összes fertőzés száma nagyjából 360 ezernél jár, akik közül jelenleg 104 ezren aktív fertőzöttek.

A korábbiakhoz képest is lassult a beoltás

Keddig 149 676 fő kapott oltást, ami az előző naphoz képest 2 981 fős emelkedés. Egy kicsit távolabbról nézve az elmúlt öt nap alatt így naponta átlagosan 3 024 új embert tudtak beoltani. Ez komoly lassulást jelent a korábbi, napi 7-8 ezres magyarországi teljesítményhez képest.

12 639 fő kapta meg a második oltását keddig. Ennek Magyarországon kötöttebb a menetrendje, és Müller Cecília tájékoztatása szerint mindenkinek eleve félreraktak egy második adag oltást, amikor az elsőt megkapta. Tegnaphoz képest ez egyébként 3 236-tal több.

Az országba múlt szerdán jött új vakcinaszállítmány, 72 ezer új adaggal. A mai nap végéig pedig még összesen újabb 72 ezer adag Pfizer-termék érkezik. Eddig 370 ezer adag, azaz 165 ezer ember oltására elég oltást kapott az ország a Pfizer és a Moderna termékeiből.

Eközben a WHO küldöttsége megérkezett Kínába vírus eredetének pontos meghatározásának érdekében. A kínai állam ezzel párhuzamosan dezinformációs kampányba fogott többek közt a nyugati oltások hatásosságáról.

Az Australian Strategic Policy Institute elemzőközpont szerint azután pörgött fel igazán a nyugati vakcinákkal kapcsolatos dezinformációs hadjárat, hogy brazil kutatók azt közölték, hogy a korábban regisztráltnál sokkal alacsonyabb a kínai Sinovac oltóanyagának hatásossága.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG