Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újra csökkent a kórházban ápolt fertőzöttek száma, a járvány 241 újabb áldozata mellett


Bethesda Gyermekkórház 2021. április 14-én.
Bethesda Gyermekkórház 2021. április 14-én.

Pénteken is ötezer körüli volt az új fertőzöttek, és 250 körüli az új áldozatok száma az állam tájékoztatás szerint. Nagyjából 150 ezer regisztrált időst még mindig nem oltottak be egyszer sem. A mostani állás szerint pedig a járványhelyzettől függetlenül nyitnak az iskolák alsó tagozatai.

A járvány 241 újabb áldozatát jelentette be az állam pénteken. Így Magyarországon a regisztrált, közvetlenül a járvány miatt elvesztett betegek száma már 25 ezer főhöz közelít. 5 216 új fertőzöttet regisztráltak csütörtökön, de ez jelentős részben függ az elvégzett tesztek számától is.

9 459 koronavírusos betegnek olyan súlyos az állapota, hogy kórházban kell őket ápolni. Ez csaknem 400 fős csökkenést jelent az előző naphoz képest- olvasható a központi hivatalos tájékoztató honlapon. Orbán Viktor kormányfő péntek reggeli állami rádiós tájékoztatása alapján szerinte viszont"több mint tízezer Covid-fertőzött honfitársunk van kórházban".

Közülük 1 117 fő életéért lélegeztetőgéppel küzdenek a hivatalos adatok szerint, ami csaknem 40 fővel alacsonyabb az előző napi értéknél.

Pont az időseket akarták volna beoltani, nem sikerült

55 ezer újabb ember kapta meg az első oltását péntekre, ami lassulás az előző napok átlagához képest. Így jelenleg 3 145 592 állampolgár kapott legalább egy oltást Magyarországon.

Kiderült a tájékoztatásból az is, hogy a regisztrált idősek beoltása még mindig nem teljes. Pedig a kormány állítása az volt, hogy azért lehet 2,5 millió beoltottnál elkezdeni a nyitást, mert addigra ez teljesülni fog. Bár a kormány eddig még nem árulta el részletesen a regisztráltak összetételét , az eddig elhangzottak alapján nagyjából 150 ezer idős regisztráltról lehet szó, ők nem kaphattak egy oltást sem eddig. Alább bővebben is olvashat erről.

A 2,5 milliót pedig egy erkölcsi törvény jelölte ki a számunkra, ugyanis nem szabad addig újraindítani az országot, amíg a leginkább életveszélyben lévők nem kapták meg az oltást, vagyis nem kerültek ki a közvetlen életveszélyes helyzetből. Ez a 65 év fölöttieket jelenti..." – mondta el például Orbán Viktor március 31-én a köztévében.

A járványtól függetlenül nyitnak az iskolák

Korábban ugyanis rendeltben szabta meg a kormány, hogy április 19-től kinyitnak az óvodák, és be kell járni az általános iskolákba és középiskolákba is. Ezt szintén a 2,5 millió, legalább egy oltást kapott emberre alapozták.

Majd április 9-én először a középiskolák nyitását tolták három héttel későbbre. Majd néhány nappal később bejelentette a kormány, hogy az általános iskolák felsőseinek is csak május 10-én kezdődik a tantermi oktatás. Noha a legalább egy oltást kapottak száma már bőven 3 millió felett jár.

Egy szülő sem kötelezhető azonban arra, hogy egy világjárvány alatt beküldje az iskolába a gyerekét. Csak egy kérvényt kell írnia ilyenkor a szülőnek, a tévhitekkel ellentétben pedig jelen helyzetben az iskolaigazgatónak nincs mérlegelési jogköre ebben a kérdésben. Erről alább bővebben is olvashat.

Ezt egyébként Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár is ugyanígy látja. Szerinte régóta ugyanaz a szabály, a szülő kikérheti a gyerekét a járvány alatt, de eddig nem igazán éltek vele a szülők.

...ha egy szülő úgy dönt, hogy a járványügyi helyzetre hivatkozva ő a gyerekét aztán nem viszi be az iskolába, akkor egyébként ez igazolt hiányzásnak tekinthető. Tehát senkit azért ilyen jellegű hátrány nem ért, hogy ha a szülő nem engedte be

– nyilatkozta pár napja a Hír TV-nek. Külön hozzátette, hogy óvodába se lesz kötelező bevinni a kisgyerekeket április 19-e után sem.

Orbán Viktor péntek reggel azt is közölte, hogy bár a szülők szerinte azt hiszik, hogy fertőzött gyermekek százai vannak kórházban, 14 évnél fiatalabb gyerekek közül csak 27 fertőzött van kórházban, és közülük is csak két gyerek van épp lélegeztetőgépen.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG