Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

"Adattorlódás" nélkül is bejelentették a járvány 272 újabb halottját


Vásárlók kezdik igénybe venni a kinyitó ruhaboltot a budapesti Vörösmarty téren 2021. április 7-én.
Vásárlók kezdik igénybe venni a kinyitó ruhaboltot a budapesti Vörösmarty téren 2021. április 7-én.

Maradt 300 közelében a napi halottak száma, nagyon sokat csökkent viszont a kórházban ápoltaké, és a lélegeztetőgépen lévőké. Némileg csökkent az oltási ütem, újabb 70 ezer ember kapta meg az első oltását szerdán.

A járvány újabb 272 halottját jelentette kedden az állami tájékoztató oldal. Így már 23 ezerhez jár közelebb a járvány összes közvetlen áldozatának száma Magyarországon.

A szerdai 300 feletti halálozási számot adminisztrációs hibával, "adattorlódással" magyarázta Müller Cecília. De úgy tűnik, hogy adminisztrációs problémák nélkül is a járvány ötödik leghalálosabb napja volt a szerdai Magyarországon.

Óriási gyógyulási hullám?

Jelentősen kevesebb ember van már viszont regisztráltan koronavírusosan kórházban, egy nap alatt csaknem ötszázzal lettek kevesebben. Pontosan 11 663 ilyen beteg van épp kórházban állam szerint.

Szintén kiugróan csökkent a lélegeztetőgépen lévő koronavírusosok száma. Csütörtökön 1 337 főt jelentettek, ami pont 70 fővel kevesebb az előző napi értéknél. Csaknem ötezer új fertőzöttet regisztráltak, de ezt befolyásolja, hogy Magyarországon meglehetősen keveset tesztelnek, az elmúlt napokban például különösen keveset sikerült.

Az oltások beadási üteme a frissen elért kormányzati cél, a 2,5 millió, legalább egy oltást kapott ember után némileg visszalassult. Nagyjából 70 ezer újabb ember kapta meg az első oltását csütörtökre, amivel 2 608 084 főnél jár a legalább egy oltást kapottak száma.

A járvány számaitól függetlenül lazításokat rendelt el kormány, többek közt azért, hogy kinyithassanak az üzletek. Jellemzően éltek is lehetőséggel az érintettek.

Nyit, aki tud: "Két vásárló is több, mint a semmi"
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:47 0:00

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) újra megvizsgálta az AstraZeneca oltását. Arra jutottak, hogy az alacsony vérlemezkékkel járó szokatlan vérrögöket a Vaxzevria (korábban Covid-19 Vaccine AstraZeneca) nagyon ritka mellékhatásaként kell felsorolni.

Illetve, hogy az oltást továbbra is használni kell, mert sokkal több az előnye, mint a kockázata. Az EMA ugyanakkor felhívja az egészségügyi szakemberek és az oltást kapók figyelmét arra, legyenek tisztában azzal, hogy nagyon ritkán előfordulhat vérrögképződés az oltást követő két héten belül. Eddig a jelentett esetek többsége 60 év alatti nőknél fordult elő az oltást követő 14 napon belül. A jelenleg rendelkezésre álló bizonyítékok alapján a szakemberek konkrét kockázati tényezőket nem erősítettek meg. Alább bővebben is olvashat minderről.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG