Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Jöhet az öcsém is? Ha az idősek válogatnak, fiatalokat is olt helyettük egy háziorvos


AstraZeneca koronavírus elleni vakcinát készítenek elő Szegeden, 2021. március 31-én
AstraZeneca koronavírus elleni vakcinát készítenek elő Szegeden, 2021. március 31-én

Gyorsíthatja a hazai oltási programot az, hogy a háziorvosok megkapták a vakcinára regisztrált páciensek teljes névsorát. Sokkal több ember közül lehet választani, emiatt egyre több fiatalt oltanak be, miután az idősebbek válogatnak az oltások között.

„Hirtelen levegőt sem tudtam venni, amikor felhívott a háziorvosom és közölte, holnap be tud oltani” – mondta a Szabad Európának egy 39 éves, kétgyermekes anyuka. Andrea (kérte, hogy az igazi nevét ne írjuk le) semmilyen alapbetegséggel nem rendelkezik, ezért arra számított, hogy júniusig nem kerül rá a sor.

Titkon persze abban is reménykedett, hogy Pfizerral oltják majd be a koronavírus ellen. Ezt gondolja a legjobbnak, és olvasta, hogy ebből rendelt Magyarország a legtöbbet, 10 millió adag feletti mennyiségben, és a cég is megígérte, hogy áprilistól felgyorsítja a szállításokat.

AstraZenecám van, kéri?

A vidéki kisvárosban élő Andrea háziorvosa azonban az AstraZenecát ajánlotta fel, és azt mondta, egy órája van dönteni: akarja, vagy sem. Andrea oltáspárti, de hideg zuhanyként érte a hír, hogy AstraZenecát kaphat. A brit-svéd fejlesztésű oltásnak mostanában nem túl jó a sajtója. Több országban is felfüggesztették a 60 év alattiak oltását a szerrel, miután mellékhatásként tucatnyi esetben vérrögképződést tapasztaltak.

Néhányan meg is haltak az oltás után. Az Európai Gyógyszerügynökség hivatalos tájékoztatása szerint nem találtak összefüggést az esetek között, vagyis nem lehet azt mondani, hogy az AstraZeneca vérrögképződést okoz, és emiatt történtek a halálesetek.

Nem jelentkezett mellékhatás

Andrea is olvasta a híreket, ezért inkább felhívott két orvost. Az egyik azt kérdezte tőle, szed-e fogamzásgátlót? Miután nemmel válaszolt, az orvos azt mondta, hogy nyugodtan adassa be. Megnyugtatásul azt is tanácsolta, hogy öt napig szedjen véralvadásgátló tablettát.

A másik orvos szintén az oltás beadatását javasolta. Ő is hasonlóan járt, mint Andrea, azt hitte a férje Pfizert fog kapni, mivel korábban trombózisa volt. Óriási dilemma előtt álltak, mert a doktornő férjének is az AstraZenecát ajánlották fel.

Alaposan utánajártak a témának, s végül a beadás mellett döntöttek. Azóta sem jelentkezett semmilyen mellékhatás. Andrea végül április 1-én délelőtt megkapta az oltást.

Jöhet az öcsém is az oltásra?

A háziorvosnál rákérdezett arra, hogy a 34 éves öccsét mikor oltják be. Mire a doktornő másnap délutánra adott időpontot egy közeli város oltópontjára, ahol Szputnyikot adnak.

Napi több száz telefont kell lebonyolítania egy háziorvosnak ahhoz, hogy meglegyen a megfelelő számú jelentkező az oltásra. Van, aki nem veszi fel, majd visszahívja, esetleg gondolkodik, majd később telefonál, de a legbosszantóbbak a variálók, akikkel egyszer már megállapodtak az oltóanyagban és az időpontban, majd mégis kihátrálnak.

„Az idősek válogatnak az oltások között. Nekik már a Pfizer sem jó, a Moderna és a Johnson & Johnson Janssen oltását akarják megkapni” – mondta Andrea háziorvosa. A vidéki doktornő szerint a fiatalabbak kevésbé finnyásak, elfogadják azt, amit felajánl nekik.

Elfelejtették beoltani a nyugdíjas egészségügyist

Hónapok óta várta a háziorvosa hívását egy vidéken élő nyugdíjas. Miután a háziorvos nem jelentkezett, felhívta, és akkor derült ki a hiba. A nyugdíjas ugyanis egészségügyi dolgozó volt, de nem hagyta abba azonnal a munkát. Még egy évig megbízási szerződéssel ottmaradt a munkahelyén, majd végleg nyugdíjba vonult. A rendszerben azonban egészségügyi dolgozóként szerepelt, és a háziorvos azt hitte, hogy a páciense már megkapta az oltást. A telefonbeszélgetést követő napon a nyugdíjas megkapta az oltást.

Gyorsulhat az oltási program

A háziorvosok a héten kapták meg a praxisukhoz tartozó összes oltásra regisztrált páciens névsorát. Innentől kezdve látják, hogy a körzetükben kik jelentkeztek oltásra.

A névsor mellé a háziorvosok kaptak egy szakmai útmutatót is, ami segíti őket abban, hogy a legveszélyeztetettebbeket válasszák ki a listáról, és őket hívják be először oltásra.

Az aktuális oltási terv szerint továbbra is a legidősebb páciensek védelme élvez elsődleges prioritást, de vannak olyan csoportok, akik az idős pácienseken túl elsőként oltathatók. Ilyen csoportok például a cukorbetegek, illetve a várandósok. Nem jár ugyanakkor büntetés, ha valaki a fiatalokat is beoltja, hiszen a megkezdett oltóanyagot el kell használni.

Ha a rengeteg telefonálás ellenére az idősek elutasítják a felajánlott vakcinát, akkor jöhetnek a fiatalabbak. Ez egyébként javítja a beoltottak arányát, ami a kormányzatnak sincs ellenére, hiszen a cél az, hogy minél több embert beoltsanak a lehetséges negyedik hullám előtt.

  • 16x9 Image

    Wiedemann Tamás

    Wiedemann Tamás a Szabad Európa budapesti irodájának újságírója. 2007 óta ír gazdasági témájú cikkeket. Dolgozott a Magyar Hírlapnál, a Napi Gazdaságnál, a Magyar Nemzetnél és a G7-nél. 2009-ben a Robert Bosch Alapítvány és a Berliner Journalistenschule ösztöndíjasa volt Berlinben. 

XS
SM
MD
LG