Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Napi kampány: A NAV új akcióba kezdett Iványi Gáborék ellen


A NAV razziája a hajléktalanokat segítő Oltalom Karitatív Egyesületnél 2022. február 21-én
A NAV razziája a hajléktalanokat segítő Oltalom Karitatív Egyesületnél 2022. február 21-én

A NAV Iványi Gáborék hajléktalanokat segítő irodájánál razziázott, az esemény a kampány részévé vált.

Hétfőn nagy erőkkel kivonult a NAV a nemrég ellenzéki köztársaságielnök-jelöltként is felmerülő Iványi Gáborék hajléktalanokat segítő egyesületéhez, 250 millió forint körüli járuléktartozást gyanítva. Ezt valószínűleg nem kellett nagyon sokat nyomozni, Iványi Gáborék, azaz a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) protestáns egyház és az Oltalom Karitatív Egyesület eddig is nyíltan bevallotta, hogy egy jó ideig nem fizettek járulékokat bizonyos munkavállalóik után. Az ő érvük az, hogy szívesen kifizetik minden tartozásukat, ha a magyar állam hajlandó kifizetni azt a nagyjából 12 milliárd forintot, amivel viszont bírósági ítélet szerint tartoznak nekik.

Az ügy hátteréről itt olvashat bővebben. A MET számos szociális ellátóintézményt működtet, hajléktalanmelegedőket, idősotthonokat és iskolákat a legszegényebbek számára.

„Van tapasztalatom ebben, a rendszerváltás előtt az állampárt is házkutatásokkal igyekezett megfélemlíteni, üldözték az egyházakat” – mondta Iványi Gábor a HVG-nek. Később a NAV közölte az MTI-vel, hogy a házkutatás után úgy látják, hogy 2015 és 2019 között nem fizették be a munkavállalói járulékokat az Oltalom egyesületnél, ez pedig hárommilliárdos hiányt jelent már.

"A liberális múltjára emlékeztetem Orbánt"
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:20 0:00

Számos vezető ellenzéki politikus kiállt Iványi Gáborék mellett, politikai alapú támadásnak tartják a hatóság mostani, erőszakosabb fellépését. Márki-Zay Péter szerint Iványi Gábor „világ életében csak beletett a közösbe, nem elvett abból”, és nem fogják hagyni, hogy a kormány a hatóságokon keresztül próbálja őket megfélemlíteni. Az egyesült ellenzék vezetője egyébként a nyugati magyar diaszpóráknál kampányol épp, London után Németországot felkeresve.

Nem sikerült elsőre bejegyeztetni egy másik MSZP-t. Múlt hét végén jelentkezett a Nemzeti Választási Bizottságnál (NVB) a Magyar Szocialista Párt nevére nagyon hasonlító Magyar Szociális Párt, hogy indulnának a választásokon. A mikropárt elnöke korábban a KDNP-ben politizált, írta a Telex. A már 2019-ben is próbálkozó párt formai hibát vétett a mostani jelentkezéskor, de még fellebbezhetnek.

Gattyán György Megoldás Mozgalom nevű pártjának mátészalkai jelöltjét nem vették nyilvántartásba, miután ajánlásainak lesöprő többsége nem volt érvényes. Roland Alex jelölt 576 ajánlásából csak 148-at talált érvényesnek a helyi választási bizottság, vette észre a 24.hu. A Jászságban Pócs János újrázni készülő fideszes politikus aláírásgyűjtését kifogásolta a helyi roma nemzetiségi önkormányzat, erről itt írtunk bővebben. Elindult a parlament új ülésszaka is, ezúttal a miniszterelnök nélkül, Orbán Viktor ugyanis épp Szlovéniába látogatott.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG