Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Navalnij csapata a betiltás dacára újraindítja otthoni tevékenységét


Ivan Zsdanov, Navalnij egyik legszorosabb szövetségese és korrupcióellenes alapítványának elnöke a Reuters hírügynökségnek nyilatkozik Kijevben az Ukrajna elleni háborúról 2022. június 8-án
Ivan Zsdanov, Navalnij egyik legszorosabb szövetségese és korrupcióellenes alapítványának elnöke a Reuters hírügynökségnek nyilatkozik Kijevben az Ukrajna elleni háborúról 2022. június 8-án

A bebörtönzött orosz politikus, Alekszej Navalnij csapata közölte, hogy újraindítja tevékenységét Oroszország-szerte, annak ellenére hogy tavaly szélsőségesnek minősítették és betiltották, ami után az ellenzéki politikus számos munkatársa és támogatója elmenekült az országból.

Navalnij közeli munkatársai, Leonyid Volkov és Ivan Zsdanov a YouTube-on október 4-én közzétett nyilatkozatukban arról beszéltek, hogy Vlagyimir Putyin elnök több mint hét hónapja tartó ukrajnai inváziója „meggyengítette” a rezsimet, és itt az ideje egy új hálózat működésének „földalatti gerillacsoportként”.

Az elmúlt hónapokban Navalnij sok munkatársa és egész Oroszországot behálózó csapatai számos tagja elmenekült az országból, mert féltette a saját biztonságát, miután a kormány átfogó támadást indított az oroszországi politikai és polgári ellenvéleményekkel szemben.

Zsdanov a videóban azt mondta, hogy „a csoport tagjainak biztonsága elsődleges”, olyan rendszert hoztak létre, amely biztosítja a csoporton keresztül továbbított bármely adat névtelenségét.

Volkov hozzátette, hogy Navalnij hálózatainak korábbi tagjai csak akkor tekintendők az új szervezetek részének, ha úgy döntenek, hogy csatlakoznak. Felszólította a jelenleg Oroszország ukrajnai háborúja ellen tiltakozó csoportok koordinátorait is, hogy vegyék fel a kapcsolatot Navalnij külföldön tevékenykedő csapatával.

Navalnij, aki 2020 augusztusában majdnem végzetes mérgezést szenvedett el, melyért a Putyin parancsára fellépő orosz biztonsági alkalmazottakat okolja, 2021 februárja óta van börtönben. Korrupcióellenes alapítványát és regionális irodáinak hálózatát is szélsőséges szervezetnek bélyegezték.

A korrupcióellenes harcost két és fél év börtönbüntetésre ítélték, mert külföldi lábadozásával megsértette korábbi feltételes szabadságra bocsátásának feltételeit.

Az eredeti ítéletet nagyon sokan koholtnak és politikai indíttatásúnak tartják.

A Kreml tagadta, hogy bármi köze lenne Navalnij megmérgezéséhez.

XS
SM
MD
LG