Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Háborúellenes tüntetésre szólítottak fel Oroszországban


Alekszej Navalnij rács mögött
Alekszej Navalnij rács mögött

Alekszej Navalnij bebörtönzött orosz ellenzéki vezető tüntetésre szólított fel Vlagyimir Putyin elnök „bűnös háborúja” ellen, miután a Kreml részleges mozgósítást rendelt el.

Az aktivista úgy vélekedett, hogy a moszkvai vezetés csak még több embert küld a halálba kudarcos háborújában.

„Világos, hogy egyre rosszabbra fordul, mélyül ez a bűnös háború, és Putyin a lehető legtöbbünket bele akarja vonni. Emberek százezreit akarja bemocskolni ezzel a vérrel” – jelentette ki a börtönben rögzített és ügyvédje által közzétett videójában.

Oroszország a második világháború óta először részleges mozgósítást jelentett be szerdán, miután csaknem hetedik hónapja tart az ukrajnai háború, és Moszkva korábban elfoglalt területeket vesztett a harctéren. Ez a védelmi minisztérium szerint mintegy háromszázezer embert érint.

Putyin hangsúlyozta, hogy az ország területi épségének védelme érdekében minden rendelkezésre álló eszközt fel fog használni, és leszögezte, hogy „ez nem blöff”.

Az invázió februári kezdete óta bevezetett, hosszú börtönbüntetéseket kilátásba helyező törvényekkel szigorúan elfojtják a hadsereg bevetésére vonatkozó kritikákat Oroszországban. Az állami médiában a bírálatok megfogalmazóit rendszeresen árulónak bélyegzik.

Helyi háborúellenes csoportok is utcai demonstrációkat sürgettek szerdára a mozgósítás ellen. „Ez azt jelenti, hogy orosz férfiak ezreit – apáinkat, testvéreinket, férjeinket – dobják a háborús húsdarálóba” – közölte a Veszna nevű szervezet.

A háború megkezdését követő tüntetések során legalább 16 ezer embert vettek őrizetbe az OVD-Info jogvédő csoport szerint.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG