Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Navalnij özvegye ígéretet tett a hatalom elleni küzdelem folytatására


Julija Navalnaja az EU-s külügyi tanács ülésén Brüsszelben 2024. február 19-én
Julija Navalnaja az EU-s külügyi tanács ülésén Brüsszelben 2024. február 19-én

Julija Navalnaja férje meggyilkolásával vádolta Vlagyimir Putyin orosz államfőt, bosszút esküdve minden felelős ellen.

A szibériai börtönében nemrég tragikus hirtelenséggel meghalt orosz ellenzéki vezető özvegye ígéretet tett a rezsim elleni harc folytatására, illetve élesen bírálta a hatóságokat, amiért nem hajlandók átadni a holttestet a családnak, hogy legyen idejük eltussolni az ügyet.

„Gyáva és gonosz módon rejtegetik a holttestét, nem adják át az anyjának, és szánalmasan hazudoznak, azt várva, hogy elmúljanak a nyomai Putyin újabb Novicsokjának” – jelentette ki.

Ehhez kapcsolódóan: Családja és támogatói szeretnének hozzáférni Alekszej Navalnij holttestéhez

Az illetékes szervek tájékoztatása szerint a 47 éves férfi halálának oka egyelőre ismeretlen. Az aktivistát mintegy három éve, 2021 januárjában zárták börtönbe, miután hazatért Németországból, ahol kis híján halálos megmérgezése után kezelték, amiért széles körben a Kremlt teszik felelőssé.

Ezt követően három, sokak által politikailag motivált büntetőügyben is bűnösnek találták, és több évtizedes szabadságvesztést róttak ki rá.

Legutóbbi, tizenkilenc éves börtönbüntetése kiszabásakor Navalnij kiemelte: „Sok politikai fogolyhoz hasonlóan én is életfogytiglani börtönbüntetést kaptam, ahol ezt az életet az én életem vagy a rezsim élettartama alapján mérik.”

Ehhez kapcsolódóan: Szélsőségesség vádjával újabb tizenkilenc év börtönre ítélték Alekszej Navalnijt

Navalnaja arra kérte honfitársait, hogy ne csak a gyászában és végtelen fájdalmában osztozzanak velük, hanem a haragjukban is.

„Düh, harag és gyűlölet azok iránt, akik meg merték ölni a jövőnket. Alekszej szavaival szólok hozzátok, amelyekben őszintén hiszek: »Nem szégyen keveset tenni, semmit tenni szégyen. Szégyen hagyni azt, hogy megfélemlítsenek« – mondta.

Közös fellépésre szólította fel a gyászolókat, hogy együtt valóra váltsák a politikus álmát Oroszország jövőjéről, hogy ne legyen hiábavaló az általa hozott „elképzelhetetlen áldozat”.

„Leginkább azt tehetjük Alekszejért és magunkért, hogy folytatjuk a harcot, erősebben, hevesebben és bátrabban, mint korábban. Egy kemény ököllé kell válnunk, amely lesújt erre az őrült rezsimre, Putyinra és a haverjaira, az egyenruhás banditákra, a tolvajokra és a gyilkosokra, akik megcsonkítják hazánkat” – sorolta.

Ehhez kapcsolódóan: „Sarki farkas”: A kemény börtön, ahol csapata rátalált Navalnijra

A világ számos vezetője az orosz elnököt és kormányát tette felelőssé az ellenzéki aktivista haláláért. Az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője arról számolt be, hogy szankciókat fontolgatnak Oroszországgal szemben a történtek miatt.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője elítélte a nyugati vezetők „elfogadhatatlan, otromba” nyilatkozatait, amelyek ugyanakkor szerinte nem árthatnak Putyinnak.

Navalnaja hétfőn az EU-tagállamok külügyminisztereivel találkozott Brüsszelben.

„Alekszej meggyilkolásával Putyin félig engem is megölt, a fél szívemet, a fél lelkemet. De a másik felem még megvan, és azt súgja nekem, hogy nincs jogom feladni. Folytatni fogom Alekszej Navalnij munkáját” – szögezte le videóüzenetében.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG