Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Navalnij egyik szövetségese fél év börtönt kapott


Középen Ljubov Szobol egy tüntetésen, amelyet Borisz Nyemcov ellenzéki politikus meggyilkolásának ötödik évfordulója alkalmából tartottak Moszkvában, 2020. február 29-én
Középen Ljubov Szobol egy tüntetésen, amelyet Borisz Nyemcov ellenzéki politikus meggyilkolásának ötödik évfordulója alkalmából tartottak Moszkvában, 2020. február 29-én

Csaknem hat hónapos börtönbüntetésre ítélte a moszkvai bíróság csütörtökön Ljubov Szobol aktivistát, a bebörtönzött ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij közeli munkatársát. Úgy tudni, a nő már korábban elhagyta az országot.

Ljubov Szobol aktivista tavaly augusztusban kapott egy 18 hónapos felfüggesztett börtönbüntetést a koronavírus-szabályozás megsértése miatt. Szobolnak azt is megtiltották, hogy telefont és internetet használjon, valamint hogy éjszaka az utcára menjen. Most ezt az ítéletet váltotta át a bíróság letöltendő szabadságvesztésre.

A nő tagadta az ellene felhozott vádakat, amelyeket alaptalannak és politikai indíttatásúnak nevezett. Megvádolása része volt azoknak a büntetőpereknek, amelyeket az orosz kormány indított olyan ellenzékiek ellen, akik részt vettek a Navalnij letartóztatása és bebörtönzése miatt tartott országos tiltakozásokon.

A moszkvai bíróság csütörtökön öt hónap és 26 nap börtönbüntetésre ítélte Szobolt, akiről úgy tudni, hogy Navalnij sok más szövetségeséhez hasonlóan elhagyta Oroszországot.

Tavaly áprilisban Szobolt egy másik ügyben egy év közmunkára ítélték felfüggesztve birtokháborítás miatt, amikor megpróbált egy feltételezett állambiztonsági ügynök közelébe férkőzni, akiről azt gyanították, hogy részt vett Navalnij 2020 augusztusi megmérgezésében.

A moszkvai bíróság bűnösnek mondta ki Szobolt abban, hogy behatolt a feltételezett operatív tiszt rokonának lakásába, akit Navalnij korábban átvert a mérgezés részleteinek feltárásával. A felfüggesztett büntetést később visszavonták, és Szobolt a közérdekű munka elvégzésére kötelezték.

Navalnij jelenleg két és fél éves börtönbüntetését tölti egy 2014-es sikkasztási ügy miatt, amelyet koholmánynak tart. Az Emberi Jogok Európai Bírósága önkényesnek és nyilvánvalóan túlzónak nevezte az ítéletet.

2021 januárjában tartóztatták le, amikor visszatért Németországból Oroszországba, ahol öt hónapig gyógyult megmérgezését követően, amelyért a Kremlt tette felelőssé. Az orosz hatóságok visszautasították a vádakat.

XS
SM
MD
LG