Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Navalnij fellebbezését elutasították; a Kreml másik bírálója is börtönbe került


Ilja Jasin orosz ellenzéki aktivista a parlamenti választások alatt, 2021. szeptember 19-én Moszkvában
Ilja Jasin orosz ellenzéki aktivista a parlamenti választások alatt, 2021. szeptember 19-én Moszkvában

Egy orosz bíróság elutasította Alekszej Navalnij bebörtönzött ellenzéki vezető fellebbezését, aki azt állította: a börtönhatóságok törvénytelenül akadályozták ügyvédjeit abban, hogy a szükséges felszereléseket, köztük hangrögzítőket és laptopokat bevigyék a börtönben tartott bírósági ülésre.

Navalnij a keddi ülésen videón tett vallomást. Először lehetett látni azóta, hogy egy fokozottan őrzött börtönbe szállították. Egy alsóbb fokú bíróság korábban elutasította a hangrögzítő eszközök tilalmával kapcsolatos panaszát.

Navalnij közeli munkatársai ellen büntetőeljárás indult, sokan elhagyták Oroszországot. A hatóságok szélsőségesnek minősítve bezárták csoportja politikai infrastruktúráját – egy korrupcióellenes alapítványt és egy országos irodahálózatot.

Kedden 15 nap börtönre ítélték a neves ellenzéki politikust, Ilja Jasint azzal a váddal, hogy nem engedelmeskedett a rendőröknek. Hétfőn este vették őrizetbe, miközben egy parkban sétált. A rendőrség közölte, hogy megragadta az egyik rendőr egyenruháját, és durván sértegette őket.

Jasin azonban azt állította, hogy a rendőrök odamentek hozzá, miközben egy padon ült a barátjával, és magyarázat nélkül követelték, hogy menjen velük.

„Nem vagyok őrült, hogy összevesszek három rendőrrel” – mondta a Telegram üzenetküldő alkalmazásban.

Jasin bírálta Oroszország katonai akcióit Ukrajnában. Májusban kilencvenezer rubel (640.500 forint) megfizetésére kötelezték az orosz hadsereg rossz hírbe hozásának vádjával.

Tizenöt napos börtönbüntetésre számíthat, ha elítélik, amiért engedetlen volt a rendőrséggel szemben.

Navalnijt 2021 januárjában tartóztatták le, amikor visszatért Németországból, ahol idegmérgezéséből lábadozott, amelyért a Kremlt okolta. Két és fél éves börtönbüntetést kapott, mert állítólag megsértette a feltételes szabadlábra helyezés feltételeit, amikor Oroszországon kívül tartózkodott.

Márciusban Navalnijt kilenc év börtönbüntetésre ítélték csalás és a bíróság megsértésének vádjával. A vádakat visszautasította, mondván, hogy az orosz hatóságok politikailag motivált kísérletéről van szó, azért hogy a lehető leghosszabb ideig rács mögött tartsák.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG