Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Navalnij ismét bíróság elé áll egy becsületsértési ügyben


Az orosz ellenzék vezéralakja, Alekszej Navalnij egy bírósági meghallgatáson Moszkvában, 2021. február 12-én.
Az orosz ellenzék vezéralakja, Alekszej Navalnij egy bírósági meghallgatáson Moszkvában, 2021. február 12-én.

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikusnak pénteken ismét bíróság elé kell állnia, ezúttal egy második világháborús veterán elleni becsületsértési ügyben.

A bebörtönzött korrupcióellenes aktivista szerint politikailag motivált ügyről van szó, amely a személyének hiteltelenítését célzó, Kreml által indított lejárató kampány része.

Az érintett veterán a tavalyi orosz alkotmányreformokat népszerűsítő videó egyik szereplője. Ezek a reformok egyebek mellett lehetővé tették, hogy Vlagyimir Putyin elnök akár 2036-ig is hatalmon maradhasson.

Az ellenzéki politikus egy júniusi Twitter-bejegyzésében a videó szereplőit „árulóknak, lelkiismeret nélküli embereknek, korrupt lakájoknak” nevezte, és ezzel a vád szerint megsértette a férfi becsületét.

Az orosz Nyomozó Bizottság szerint a szóban forgó kijelentés „szándékosan hamis információkat tartalmazott a második világháborús veterán becsületének és méltóságának befeketítésére”.

Ellenvideó: Navalnij berlini lakása az orosz TV szemével
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:07 0:00

Kemény szócsata a tárgyalóteremben

Navalnij és ügyvédjei tiltakozásukat fejezték ki amiatt, hogy miközben a meghallgatásról tilos videót készíteni, egyes állami médiumok mégis hozzájutottak tárgyalótermi felvételekhez.

„Kérdezzünk meg egy normális újságírót, hogy bármelyikük megkapta-e a videót” – mondta a politikus, mire a bíró azt válaszolta, hogy nincs joga kérdéseket feltenni.

Navalnij kifogásolta, hogy szerinte a bíró minden alkalommal megállítja a tárgyalást, amikor egy tanú nem tud válaszolni a védelem kérdéseire, hogy az érintett elhagyhassa a termet, és kint megkaphassa az eligazítást arról, hogyan válaszoljon.

A Dozsgy online csatorna beszámolója szerint Navalnij emellett azzal vádolta a bírót, hogy nem ismeri a büntető törvénykönyvet, mindössze „papagájként” ismételget egy-egy mondatot.

„Úgy gondolom, fel kellene hagynia önmaga megszégyenítésével és a politikai színházzal, és inkább néhány leckét kellene vennie” – fogalmazott.

Navalnij szerint az idős férfit a hatalom bábként használja

Amennyiben bűnösnek találják, Navalnijt pénzbüntetésre, közmunkára vagy akár letöltendő szabadságvesztésre is ítélheti a bíróság.

A tárgyalás már múlt héten megkezdődött, azonban félbe kellett szakítani, mivel a panaszos, Ignat Artyomenko rosszul lett, és mentővel kórházba kellett szállítani otthonából, ahonnan videokapcsolaton keresztül vett részt az ülésen.

Ezt megelőzően a 94 éves férfi nyilvános bocsánatkérést követelt Navalnijtól, aki szerint azonban „bábként” használják ellene a magatehetetlen, idős embert.

„Kiforgatták a büntetőjogot, s most Artyomenkót és kitüntetéseit használják fel a tolvaj Putyin, illetve barátai védelmére” – jelentette ki Navalnij.

A becsületsértési ügy tárgyalása nem sokkal azt követően kezdődött meg, hogy az ellenzéki politikusra február 2-án két év és nyolc hónap letöltendő börtönbüntetést szabtak ki, amiért megsértette egy korábbi, széles körben vitatott, 2014-es ítélete feltételeit.

Navalnij a hatóságok szerint megsértette a próbaidő feltételeit azzal, hogy több alkalommal nem jelentkezett a büntetés-végrehajtási szolgálatnál, miután tavaly augusztusi szibériai megmérgezését követően kómás állapotban Németországba szállították, ahol hónapokon át lábadozott. A mérgezés mögött a politikus szerint Putyin és a titkosszolgálat áll, a Kreml ezt tagadja.

Januári hazatérésekor Navalnijt azonnal őrizetbe vették, ennek nyomán országos tüntetések kezdődtek, amelyeket a hatóságok több helyén keményen levertek.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG