Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A helyszínen tudták meg a diákok, hogy egy Putyint éltető klipben fognak szerepelni


Vlagyimir Putyin orosz elnök egy, a bankszektorról tartott videókonferencián Moszkvában, 2021. február 1-én.
Vlagyimir Putyin orosz elnök egy, a bankszektorról tartott videókonferencián Moszkvában, 2021. február 1-én.

Munkások, önkéntesek, sportolók, alkalmazottak és polgárok, akik nem közömbösek, videoüzeneteket küldenek Vlagyimir Putyinnak” – írta egy orosz kormánypárti lap arról, hogy sokan támogatják az orosz elnököt. Csakhogy a lelkesedésnyilvánítás nem mindig önkéntes.

Január végén és február elején a bebörtönzött ellenzéki vezetőt, Alekszej Navalnijt támogató tüntetések robbantak ki Oroszország-szerte. Azóta feltűnt egy másik trend is. Több városban diákok és dolgozói kollektívák videókat vesznek fel, amelyekben Vlagyimir Putyin elnököt támogatják.

Szibériában, az Urálban és a Moszkva-környéki városokban a gyáraik munkaruháját viselő dolgozók hazafias zenére, egységben integetnek a felvételeken, „Putyin az elnökünk” és „Vlagyimir Vlagyimirovics, mi Önnel vagyunk!” jelmondatok közepette.

A résztvevők vallomásai szerint azonban ez a „nemzeti flashmob” – amely nem tartja be a járvány biztonságos távolságtartási és maszkviselési szabályait – korántsem az országot 21 éve vezető vezér iránti spontán szeretet-nyilvánítás.

Forgatásra hívták a diákokat, de Putyint kellett éltetniük

A Moszkvai Jogi Egyetem diákjai elmondták, hogy ugyanazt az üzenetet kapták meg: 50 tanuló részt vehet egy olyan televíziós eseményen, amelynek során a parlament alsóháza, az Állami Duma képviselőivel találkozhatnak.

A tömegrendezvény „a Covid elleni harcban élenjáró hazánkat támogató” flashmob lesz, állt az üzenetben, amit az egyik diák az ellenzéki beállítottságú diáklap, a Doxa oldalán osztott meg.

A Doxa szerint, amikor a diákok megérkeztek a moszkvai szállóba, ahol a rövid klipet felvették volna világossá vált, hogy az eseménynek nem sok köze volt a világjárványhoz. Ehelyett a diákokat egy nagy képernyő elé állították, amelyen Putyin-párti szlogenek futottak és azt kérték tőlük, hogy ezeket hangosan ismételjék meg és közben orosz zászlókat lengessenek.

Figyelmeztették a TikTokot, hogy vegye le a Navalnij-párti videókat

Ez a „médiahekk” csak egyike volt azoknak a kormánypárti rendezvényeknek, amelyeket állami sugalmazásra rendeztek az Alekszej Navalnij ellenzéki vezető szabadon engedését követelő január 23-i és február 2-i tüntetésekre válaszul.

Az orosz hatóságok már a tüntetések előtt lecsaptak az ellenzéki aktivistákra. A közösségi médiát figyelve olyan platformokat fenyegettek meg fellépéssel, amelyeken Navalnijt támogató klipeket posztoltak. A kínai fejlesztésű TikTokon például százmillióan láttak ilyen videókat.

Az orosz telekommunikációs felügyelőszerv, a Roszkomnadzor a tartalom eltávolítását követelte a TikToktól és súlyos pénzbüntetéssel fenyegette meg a platformot, ha tiltakozásra felbujtó anyagot osztanak meg.

A #FreedomForNavalny, azaz #SzabadságotNavalnijnak hashtaget ugyanakkor egyre több megosztott kliphez csatolták és úgy tűnt, a hatósági figyelmeztetés csak feltüzelte a trendet. Ezt követően jelent meg a Putyin-párti flashmob, a #PutinIsOurPresident, #PutyinAzElnökünk rivális hashtaggel.

Mozgósították a munkásokat és a tanulókat

Barnaul városban egy azbesztgyár munkásai saját, koreografált klipet posztoltak az üzem Instagram-fiókján: „Ez a mi országunk, a mi polgári kiállásunk és a mi választásunk!”

Szamarában néhány tucatnyi iskolás gyűlt össze a helyi futballstadion előtt és a népszerű rockzenekar, a Ljube egyik dalára adtak elő egy táncot. Klipjük elején egy férfi azt mondja: „a fiatalok anyaföldünk motorjai. Szamara ifjúsága teljes szívéből támogatja elnökünket, Putyint.”

Az első flashmob az uráli Jekatyerinburgban gyűlt össze, ahol a Sima-Land online szupermarket raktárában többszáz munkás táncolt ugyanarra a Ljube-dalra. Andrej Szimanovszkij, a Sima-Land tulajdonosa azt mondta az E1.ru helyi híroldalnak, hogy „egyszerűen rögzíteni akarta” a klipet és annak nem volt köze az országot elöntő tiltakozási hullámhoz.

Céges parancs: álljatok össze Putyint támogató üzenetté!

Egy névtelenséget kérő résztvevő azonban később azt mondta az E1-nek: a munkásokat eredetileg azzal mozgósították, hogy a videóval ünnepeljék meg a koronavírus miatt több héten át tartó „home office” munka utáni visszatérésüket a gyárba.

Senki sem szólt előre a Putyinról szóló jelszavakról. Nem volt választásunk” – mondta a dolgozó.

Egy profinak tűnő és drónok felhasználásával készült felvételen azt látni, hogy a dolgozók a régi idők május 1-i felvonulásait idézve, integetve és zászlókat lengetve felvonulnak a gyár hosszan elnyúló épülete előtt. A név nélkül nyilatkozó alkalmazott elmondta, hogy szabályos utasításokat kaptak arra, mit csináljanak.

A dolgozóknak nemcsak szlogeneket kellett kántálniuk: mint elmondták, az embereket arra kérték, hogy a parkolóban formáljanak betűket amiből egy látványos, a magasból felvett képen ez a felirat látszik: „Putyin a mi elnökünk”.

Ezt el is kellett kiabálnunk. Az emberek valamit óbégattak, de a videón úgy hangzik, mintha egy egész lelkes és boldog hadsereg” ismételné az üzenetet – mondta. Utána pedig az volt az utasítás, hogy adjanak elő egy táncot, de ezt csak az irodai részleg ismerte, a többiek csak lengették a kezüket. Az egész másfél óráig tartott – mesélte.

Pénzbüntetéstől tartottak

A felvétel előtt pár nappal mér arról kérdezgettek bennünket, hogyan viszonyulunk Putyinhoz” – tette hozzá a helyi médiumnak nyilatkozó munkás.

Amikor azt mondtam, hogy én nem vagyok a híve, az volt a válasz, hogy »holnap mindent megtudsz, majd ünnepeltek, jól töltitek az időt, ez egy vállalati rendezvény. Ilyen mindig volt és lesz, elutasítást nem fogadunk el, mással nem tudunk helyettesíteni, megyünk, mert ez az utasítás«”.

Ha az ember megtagadja a műszakot, akkor 1000, de egyesek szerint akár 5000 rubelre (5-20 ezer forint) is bírságolhatják. „Én aktív ember vagyok, de amikor az ismeretlenbe rángatnak és csak eszköz vagyok valaki más céljához, attól nem érzem jól magam” – tette hozzá a dolgozó.

Az E1 szerint két a flashmobhoz két műszak dolgozóit vezényelték ki, de nem bizonyultak elegendőnek, ezért mások is csatlakoztak hozzájuk. Egy másik résztvevő, Olga Poltaranova viszont harcosan támogatta a rendezvényt:

Igen, táncoltam. Igen, önként. Igen, szeretem Putyint. Úgyhogy menjetek a p...ba a véleményetekkel!” – írta a VK orosz közösségi média platformon.

Lehet, hogy a Sima-Land akciója már a Kremlnek is kínos

Közben úgy tűnik, a Sima-Landet felelősségre akarják vonni a tömegrendezvényért. Legalábbis erről szóló figyelmeztetést írt alá a Szverdlovszki körzet (Jekatyerinburg korábbi neve) közbiztonságáért felelős miniszter.

Alekszandr Kurjavcev szerint a cég a flashmob megrendezésével megsértette azt a törvényt, amit a kormányellenes tüntetők ellen is alkalmaznak, azaz nem jelentette be és nem kért előre engedélyt az eseményre. Az ügyben megnyilvánult Dmitrij Peszkov, Putyin elnök szóvivője is, aki tagadta, hogy a Kremlnek köze lett volna az akcióhoz.

Matthew Luxmoore írása és a B1.ru tudósítása alapján.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG