Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kiengedték a kórházból Navalnijt


Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető a berlini Charite kórházban szeptember 22-én.
Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető a berlini Charite kórházban szeptember 22-én.

Kiengedték abból a berlini kórházból Alekszej Navalnijt, ahol súlyos mérgezés gyanújával ápolták. A hírt az intézmény jelentette be. Az orosz ellenzéki vezetőt augusztus végén egy szibériai kampánykörúton mérgezhették meg novicsok idegméreggel.

Kiengedték a berlini Charite kórházból Alekszej Navalnijt – jelentette be az intézmény. Az orosz kormány hangos kritikusa, az oroszországi ellenzék egyik vezéralakja. éppen egy szibériai kampánykörútról tért vissza Moszkvába augusztus 20-án, amikor a repülőn hirtelen rosszul lett.

A politikus szövetségesei azt gyanítják, hogy az orosz kormány mérgeztette meg Navalnijt, azonban az orosz orvosok azt állították, nem utal semmi mérgezésre.

A mesterséges kómában fekvő férfit előbb egy orosz kórházba, majd Berlinbe szállították, ahol az orvosok kimutatták, hogy novicsok idegméreggel mérgezték meg. A novicsokot még a Szovjetunióban fejlesztették ki, és több olyan merényletnél is kimutatták a jelenlétét, amelyeket a feltételezések szerint az orosz titkosszolgálat követett el.

A szállodában mérgezhették meg

Alekszej Navalnij csapata azt állítja, hogy nem a tomszki reptéren mérgezték meg az orosz ellenzéki politikust, hanem még a szállodában. Navalnij támogatói közzétettek egy videót arról, hogy hogyan gyűjtötték be az orosz ellenzék vezéralakjának tomszki hotelszobájából a vizespalackokat, miután értesültek róla, hogy Navalnij rosszul lett a Moszkvába tartó repülőjáraton.

Kiderült, hogyan mérgezhették meg Navalnijt
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:51 0:00

Az ellenzéki vezető blogjában az Instagramon az olvasható, hogy csapatának tagjai még mindig a hotelben voltak, amikor megjelentek a híradások arról, hogy Navalnij rosszul lett.

Azonnal a politikus, akkor még ki nem takarított szobájába siettek, ahol összegyűjtöttek minden, gyanúsnak tűnő tárgyat, köztük egy Holy Spring (azaz szent forrás) márkájú, bontott ásványvizes palackot is.

A Kreml szerint abszurd a vád

A Kreml abszurnak nevezte az erről szóló híreket. Dmitrij Peszkov szóvivő cáfolta az állítást és megkérdőjelezte annak valódiságát, arra hivatkozva, hogy a bizonyítéknak számító üvegeket kivitték az országból.

“Novicsokról beszélnek, de a szakértők szerint, ha valóban idegméreg lett volna az üvegben, akkor azok is rosszul lettek volna, akik megérintették vagy közel álltak hozzá”- tette hozzá. Dmitrij Peszkov leszögezte: "Túl sok az abszurdum ebben a történetben, hogy bárki szavát is ténynek vegyem".

A Kreml alaptalannak nevezte a mérgezés vádját, mondván, hogy nincs értelme megmérgezni Navalnijt, majd megengedni neki, hogy orvosi kezelésre egy másik országba utazzon. Oroszország további bizonyítékokat szeretne a büntetőjogi vizsgálat megindításához, ezért felszólították Németországot, hogy adják át Navalnij orvosi adatait.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG