Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Három éve Navalnij nyomában lehetett az orosz hírszerzés


Plakátok a berlini orosz nagykövetség előtt 2020. szeptember 23-án
Plakátok a berlini orosz nagykövetség előtt 2020. szeptember 23-án

Egy oknyomozó csapat azt állítja, hogy 2017 óta készülhetett az FSZB orosz titkosszolgálat Alekszej Navalnij ellenzéki politikus megmérgezésére.

A Bellingcat oknyomozó portál és más újságok közös nyomozásukban arra jutottak, hogy az FSZB orosz titkosszolgálat állhatott Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus megmérgezése mögött.

A nyomozásban az Insider, egy orosz oknyomozó portál, a Spiegel német lap, valamint a CNN vettek részt. A nyomozás arra jutott, hogy „számos telekommunikációs és utazási információ” bizonyítja, hogy a 2020. augusztusában történt támadást már legalább 2017 óta tervezték.

5 dolog a Navalnij-ügyről
please wait
BEÁGYAZÁS

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:27 0:00

Három éve követhették

„2017 elejétől egészen 2020 augusztusáig az FSZB egy fedett egységének a tagjai, akik a mérgező anyagok használatára specializálódtak, követték Navalnijt egész Oroszországban. Több mint 30 alkalommal az egység ugyanoda utazott, mint a politikus, és úgy tűnik, legalább két alkalommal megpróbálták már megmérgezni a tomszki eset előtt” – írja az oknyomozó csapat egy december 14-én kiadott közleményben.

Navalnij jelenleg Németországban lábadozik, ahová azután menekítették, hogy augusztusban egy szibériai útja során novicsok típusú idegméreggel mérgezték meg. Alekszej Navalnij, az orosz kormánnyal szemben kritikus politikus, augusztus végén került Oroszországban kórházba, miután rosszul lett egy Szibériából Moszkvába tartó repülőjáraton.

Nem sokkal ezután menekítették Németországba, felmerült ugyanis a gyanú, hogy az orosz kormány mérgezte meg őt. A Kreml kezdettől fogva tagadja, hogy köze lenne Alekszej Navalnij rosszullétéhez, a politikus viszont biztos benne, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök parancsára történt a támadás.

A mérgezés napján is a nyomában voltak

A Bellingcat oknyomozó csapat, akik arra szakosodtak, hogy digitális adatokból rekonstruálnak eseményeket, és az eszközeiket a nyilvánossággal is megosztják, azt állítja, hogy sikerült azonosítaniuk azt a három FSZB-ügynököt, akik követték Navalnijt egészen a mérgezés helyszínéig.

A háromfős csapatot a Bellingcat szerint öt másik ügynök felügyelte, akik közül volt, aki még Omszkba is ellátogatott, ahová a mérgezés után Navalnijt vitték. A jelentés szerint a háromfős csapatot két orvos, Alekszej Alexandrov és Ivan Oszipov alkották, a harmadik ügynök pedig Vlagyimir Panjaev volt.

„A csapat tagjai folyamatos kapcsolatban álltak egymással, és hirtelen megsűrűsödött a kommunikáció a mérgezés előtt, valamint az éjszakai órákban, amikor Alekszej Navalnij elhagyta a hotelt és elindult a tomszki repülőtérre”

– olvasható a jelentésben.

A Bellingcat jelentése előtt két nappal a brit Times nyugati titkosszolgálati forrásokra hivatkozva azt írta, hogy egy másik merényletkísérlet is történt Navalnij ellen, mielőtt Németországba menekítették.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!
XS
SM
MD
LG