Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Családja és támogatói szeretnének hozzáférni Alekszej Navalnij holttestéhez


Alekszej Navalnij
Alekszej Navalnij

A bebörtönzött orosz ellenzéki politikus halálát követően az ország több pontján megemlékezéseket tartottak, sokakat őrizetbe vettek a résztvevők közül. Eközben a család szeretne hozzájutni az aktivista napok óta rejtegetett holttestéhez.

A jelenleg Lettországból működő Novaja Gazeta arról írt vasárnap, hogy a rendőrség megerősítette egy helyi halottasház védelmét a szibériai Szalehardban, miközben folyik a találgatás, hogy hol lehet a 47 éves korában tragikus hirtelenséggel meghalt Alekszej Navalnij holtteste, továbbá hogy láthatók-e rajta bántalmazás nyomai.

A Vlagyimir Putyin elnök leghangosabb bírálójaként számontartott politikus halálát megerősítette családja és kollégái, és azóta is a holttest kiadását követelik, viszont egyelőre hiába. A hatóságok ugyanis azt állítják, hogy a halál okának feltárása érdekében indított vizsgálat csak ezen a héten zárul le.

Ehhez kapcsolódóan: Kiderült, hol van Navalnij holtteste – folytatódnak a megemlékezések és a letartóztatások Oroszországban

A Mediazona hírportál előző esti jelentései szerint a biztonsági kamerák felvételein egy négy járműből álló konvoj volt megfigyelhető a sarkvidéki börtönből Szalehardba vezető úton. Valószínűleg ez a menetoszlop szállította el a férfi holttestét, amely azóta is a városban lehet, noha ezt az illetékes szervek tagadták, amikor Navalnij anyja, Ljudmila sikertelenül megpróbált bejutni a büntetőtelepre, ahol fia raboskodott.

Kira Jarmis, az aktivista volt szóvivője hétfő reggel tudatta: a hatóságok arról tájékoztatták őket, hogy meghosszabbították a vizsgálatot, de nem árulták el, hogy mennyivel. A halál oka továbbra is ismeretlen.

„Hazudnak, húzzák az időt, és még csak meg sem próbálják titkolni” – fogalmazott.

A Novaja Gazeta egy névtelenséget kérve nyilatkozó egészségügyi dolgozóra hivatkozva közölte, hogy a holttesten horzsolások vannak. Az érintett elmondta, hogy a mellkason újraélesztés nyomai láthatók.

Ezeket az értesüléseket független forrásból egyelőre nem lehet megerősíteni.

A néhai politikus özvegye, Julija Navalnaja hétfőn Brüsszelben találkozik az európai uniós tagországok külügyminisztereivel.

Ehhez kapcsolódóan: Családja megerősítette Navalnij halálhírét, tüntetőket vettek őrizetbe az orosz rendőrök éjjel

Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője hangsúlyozta, hogy határozott üzenetet fognak küldeni az oroszországi szabadságharcosok támogatására és Alekszej emlékére.

Gabrielius Landsbergis, a litván diplomácia vezetője kiemelte, hogy a közösségnek legalábbis szigorítania kell a szankcióit Moszkvával szemben a történtekre tekintettel.

A férfi a szövetségi büntetés-végrehajtási szolgálat tájékoztatása szerint pénteken vesztette életét a 3. számú büntetőtelepen, ahol állítólag séta után rosszul lett, és szinte azonnal eszméletét vesztette.

A történtek óriási felháborodást keltettek, több ország elítélő nyilatkozatot adott ki, mondván, Alekszej Navalnijnak a „legmagasabb árat” kellett fizetnie azért, mert felszólalt a rezsim ellen.

A világ számos pontján, illetve Oroszország-szerte megemlékezéseket, gyertyagyújtásokat tartottak. Az orosz hatóságok több helyen feloszlatták a tömeget, és legkevesebb harminchat városban több mint négyszáz embert őrizetbe vettek, a legtöbbet Moszkvában és Szentpéterváron.

A Versztka független online hírcsatorna arról számolt be, hogy spontán megemlékezéseket rendeztek legalább száznegyven orosz városban.

Az orosz elnök nem szólalt meg az ügyben a nyilvánosság előtt, amerikai kollégája, Joe Biden azonban kétségtelennek nevezte, hogy a politikus haláláért Vlagyimir Putyin a felelős.

A külföldön élő Julija Navalnaja hétvégén nyugati vezetőkkel találkozott a Müncheni Biztonságpolitikai Konferencia margóján.

Tavaly újabb tizenkilenc év szabadságvesztést szabtak ki Alekszej Navalnijra, akit a bíróság szélsőséges közösség létrehozásában és finanszírozásában, kiskorúak veszélyes cselekményekbe való bevonásában és a nácizmus rehabilitációjában talált bűnösnek.

Ehhez kapcsolódóan: Szélsőségesség vádjával újabb tizenkilenc év börtönre ítélték Alekszej Navalnijt

A politikusnak egy legszigorúbb minősítésű büntetés-végrehajtási telepen kellett töltenie a büntetését. Ilyen helyeken az orosz törvények alapján az életfogytiglani börtönbüntetéssel sújtott vagy a különösen veszélyes, visszaesőnek számító elítélteket tartják fogva.

Ehhez kapcsolódóan: „Sarki farkas”: A kemény börtön, ahol csapata rátalált Navalnijra

Alekszej Navalnijt 2021 elején tartóztatták le, amint hazaérkezett Németországból, ahol a szerinte az orosz elnök utasítására végrehajtott, majdnem halálos mérgezése után gyógykezelték. Egy bíróság két év és nyolc hónap letöltendő börtönbüntetést szabott ki rá, amiért megsértette korábbi, széles körben vitatott ítélete feltételeit azzal, hogy lábadozása alatt nem jelentkezett a hatóságoknál. Később további ügyekben is bűnösnek találták, szélsőséges szervezetnek bélyegezték korrupcióellenes alapítványát és oroszországi hálózatát.

Ehhez kapcsolódóan: Anne Applebaum-interjú: Putyin „valójában elpusztítja a modern Oroszországot”

A Kreml tagadja, hogy bármi köze lenne az aktivista megmérgezéséhez, szakértők szerint azonban ilyen típusú idegméreggel kizárólag állami szereplők rendelkeznek.

Eközben Putyin, aki régóta Navalnij nevét sem hajlandó kimondani, újabb újraválasztására készül a márciusi választáson, amelyen nincsen igazi kihívója, miután potenciális riválisait mind eltiltották, külföldre menekültek vagy rács mögött vannak.

XS
SM
MD
LG