Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Bírósági tárgyalás Navalnij fellebbezésének ügyében, házkutatás az ellenzék körében


Rendőrök vezetik el Alekszej Navalnij egyik munkatársát egy Maszterkova utcai lakótelepről, ahol a rendőrség házkutatást tartott Navalnij feleségének, Julianak a lakásában. Moszkva, 2021. január 27.
Rendőrök vezetik el Alekszej Navalnij egyik munkatársát egy Maszterkova utcai lakótelepről, ahol a rendőrség házkutatást tartott Navalnij feleségének, Julianak a lakásában. Moszkva, 2021. január 27.

Az orosz bíróság január 28-án tárgyalja Alekszej Navalnij őrizetbe vétele ellen beadott fellebbezést, egy nappal azután, hogy az orosz hatóságok rajtaütésszerű házkutatásokat tartottak az ellenzéknél a börtönbe került Kreml-kritikus politikus miatt.

Leonyid Volkov, Navalnij főtanácsadója szerint az ügyvédeket január 26-án „hirtelen” értesítették arról, hogy a letartóztatás elleni fellebbezést január 28-án tárgyalják.

A múlt hétvégén a kormányzati korrupció ellen és Navalnij szabadon bocsátása érdekében rendezett, – de nem engedélyezett – megmozdulásokon, a rendőrségi erőszak és a zord időjárás dacára több ezren vettek részt.

Volkov január 31-re újabb tüntetéseket szorgalmaz Oroszország-szerte.

„Folytatnunk kell az utcai megmozdulásokat. Új helyeket és új formátumokat találtunk ki" - írta Navalnij honlapján.

A hatóságok házkutatásokkal nyomást gyakorolnak az ellenzékre

A január 27-én történt házkutatások során a biztonsági erők álarcos csoportjai törtek be több moszkvai épületbe, köztük Navalnij lakásába - ahol a rendőrök őrizetbe vették testvérét, Oleget - és egy bérelt lakásba is, ahol Navalnij felesége, Julia anno lakott.

Továbbá átkutatták a politikus korrupcióellenes alapítványának (FBK) irodáit és a Navalnij Live stúdiót is, ahol azokat a videókat készítik, amelyekkel feltárják a kormányzati korrupciót.

Az orosz média a biztonsági ügynökségek egyik forrására hivatkozva arról számolt be, hogy a rajtaütések oka a koronavírus korlátozásainak higiéniai megsértése volt.

A Navalny Live csapata a Twitteren közölte, hogy a házkutatások törvényellenesek voltak, amelyeknek célja a megfélemlítés volt.

„De január 31-én ismét az utcára vonul majd egész Oroszország” – írták a csapat tagjai.

"Puccskísérletnek akarják beállítani az eseményeket" - orosz tüntetések
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:43 0:00

Három és fél év börtön koholt vádak miatt?

Az ellenzéki politikust január 17-én vették őrizetbe, miután visszatért Oroszországba Németországból, ahol egy katonai idegméreg által okozott mérgezésből gyógyult fel.

A 44 éves Navalnij szerint a mérgezése hátterében Putyin áll.

Egy bírósági döntés értelmében Navalnij őrizetbe vételét 30 napra hosszabbították meg, így egy másik bíróság február elején dönthet a felfüggesztett 3 és fél év büntetés valódi börtönbüntetéssé alakításáról, amelyet egy állítólagosan koholt, politikai indíttatású sikkasztási ügy kapcsán róttak ki rá.

A Navalnijt támogató tüntetéseken 4 ezer embert vettek őrizetbe

A január 23-án tartott oroszországi tömegtüntetéseken Navalnij azonnali szabadon bocsátását követelték. A tüntetések a rendőrség szerint illegálisak voltak, ezért közel 4 ezer embert tartóztattak le.

Navalnij a Szovjetunióban kifejlesztett novicsok idegméreggel történő megmérgezése, őrizetbe vétele és a tüntetők elleni erőszakos fellépések sok nyugati országban felháborodást váltottak ki.

A nyugati országok aggódnak, de még nem szankcionálnak

Joe Biden amerikai elnök január 26-i telefonbeszélgetésében Vlagyimir Putyin orosz elnöknek elmondta, hogy Washington aggódik Navalnij letartóztatása miatt.

Az EU külügyminiszterei január 25-én megállapodtak abban, hogy mielőtt új szankciók vezetnének be Oroszország ellen, megvárják, hogy Navalnijt szabadon engedik-e vagy sem.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter január 27-én elmondta, hogy az Egyesült Államok nem zárt még ki semmilyen konkrét intézkedést Navalnij őrizetbe vételével kapcsolatban.

„Mély aggodalmaink vannak Navalnij úr biztonsága iránt, mert az ő hangja sok-sok-sok orosz hangja is, és ezt meg kellene hallani, nem pedig szájkosárral elhallgattatni" – mondta Blinken.

A G7 külügyminiszterei bírálták Navalnij börtönbezárását, illetve a szabadon bocsátását követelő tüntetők őrizetbe vételét is.

"Nagyon aggódunk a több ezer békés tüntető és újságíró őrizetbe vétele miatt; és felszólítjuk Oroszországot, hogy tartsa be nemzeti és nemzetközi kötelezettségeit, és engedje szabadon azokat, akiket önkényesen tartanak fogva, amiért éltek a békés gyülekezés jogával" – tették közzé egy nyilatkozatban a világ leggazdagabb nemzetei.

Az oroszok szerint a nyugat beavatkozik a belügyeibe

Moszkva visszautasítja a globális kritikát, és Oroszország belügyeibe történő „durva beavatkozással" vádolja a nyugati országokat.

„A Navalnij úgynevezett ’megmérgezésével’ kapcsolatos cselekedetekkel a csúcsra járatták azokat a barátságtalan lépéseket, amelyek megkérdőjelezik a további együttműködés kiépítésének lehetőségét magával az Európai Unióval" – áll az orosz kormány közleményében.

Készült a TASSZ, a Reuters, a dpa és az Interfax tudósításai alapján.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG