Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Navalnij több szövetségese is szerephez jutott


 Kszenja Fadejeva
Kszenja Fadejeva

A jelenleg kórházban lévő Alekszej Navalnij két szövetségese is nyerésre áll a szibériai Tomszk városában. Ugyanakkor az orosz regionális és helyi választásokon általánosságban a kormányzó Egységes Oroszország párt dominált.

Elsöprő győzelmet hirdetett a kormánypárt az orosz helyhatósági választásokon. Az Egységes Oroszország szóvivője már vasárnap este bejelentette, hogy minden általuk támogatott kormányzójelölt győzni tudott, és minden körzetben többséget szereztek a helyhatóságokban is. Bár a Kreml által támogatott jelöltek első helyen végeztek mind a 11 vasárnap megválasztott regionális parlamentben és 22 városi tanácsban is, Novoszibriszk és Tomszk városában ellenzéki áttörés látható.

A kormánypárt főtanácsának titkára úgy értékelte, hogy nem vezetett eredményre az orosz Kreml-kritikus aktivista, Alekszej Navalnij „okos szavazás” kezdeményezése. Az ellenzéki politikus korábban a kormánypárttal elégedetlen szavazókat arra biztatta, hogy a körzetekben a legesélyesebb ellenzéki jelöltekre voksoljanak.

Ellenzéki áttörés

Andrej Fatejev
Andrej Fatejev

Navalnij csapatának két tagja, Kszenja Fadejeva és Andrej Fatejev is helyet kap a tomszki városi tanácsban. Éppen abban a városban törtek előre, ahol a gyanú szerint augusztusban idegméreggel próbálták megölni Navalnijt. Korábban a kormánypártnak 21 mandátuma (és 30 támogatója) volt az akkor még 35 fős testületből. Most úgy néz ki, a közben 37 tagúra bővült testületben 11 mandátuma lesz a kormánypártnak, a kommunisták nyolcat, a függetlenek hatot szereztek, a többi helyen pedig öt párt osztozott.

Novoszibriszkben Szergej Bojko, a helyi Navalnij-stáb koordinátora és egyben a helyi ellenzéki koalíció vezetője bejutott a városi tanácsba. A képviselőtestületbe 14, pártoktól független képviselő is bekerült, közülük öten a Novoszibirszk-2020-koalíció tagjaként, amelynek élén Szergej Bojko áll. A kormánypárt a részeredmények alapján valószínűleg Novoszibirszk megye parlamentjében sem szerezte meg a többséget.

Uniós kifogás

A külügyekért felelős uniós szóvivő, Peter Stano közleményt adott ki arról, hogy az Európai Unió nem ismeri el a Krím-félszigeten a helyhatósági választások megrendezését, így annak eredményét sem.

„Bárki, akit a Krím-félszigeten megválasztanak, az unió nem ismeri el a terület képviselőjének”- közölte, és kiemelte: „Az Európai Unió továbbra is rendíthetetlenül támogatja Ukrajna területi integritását és szuverenitását”.

Több bejelentés is érkezett

Jogi önkénynek nyilvánította a hétfői választásokat a Golosz mozgalom, amely a választók jogaiért küzd. Jelezték, hogy hozzájuk mintegy 1690 bejelentés érkezett, a megfigyelőket több körzetben sem engedték dolgozni, és volt olyan eset is, ahol a választási bizottság tagjai fizikai erőszakot is alkalmaztak.

A Központi Választási Bizottság elnöke, Ella Pamfilova ugyanakkor azt mondta, hogy a mozgalomhoz sok ellenőrizetlen információ is eljut, majd hozzátette, hogy a belügyminisztériumhoz mintegy kétszer annyi bejelentés érkezett, de ezek a választás kimenetelét nem befolyásolták.

Az átláthatatlan orosz választásról itt írtunk bővebben.

Készült az AFP, a BBC, az RFE/RL’s orosz szerkesztősége és a Current Time anyagainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG