Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Navalnij újabb harminc év börtön elé néz, zárt ajtók mögött folyik az új per


Navalnij mellett többek között ügyvédei láthatók a Moszkvai Városi Bíróság meghallgatásán az új büntetőperben. A tárgyalást az IK–6 büntetés-végrehajtási telepen tartották a Vlagyimiri területen 2023. június 19-én
Navalnij mellett többek között ügyvédei láthatók a Moszkvai Városi Bíróság meghallgatásán az új büntetőperben. A tárgyalást az IK–6 büntetés-végrehajtási telepen tartották a Vlagyimiri területen 2023. június 19-én

A bebörtönzött orosz ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij újabb három évtizedet tölthet rács mögött a szélsőségesség vádjával június 19-én kezdődött új per eredményeként. A tárgyalás a moszkvai városi bíróság döntése alapján zárt ajtók mögött folyik.

Navalnij a Moszkvától mintegy 260 kilométerre keletre, a Vlagyimiri területen lévő büntetés-végrehajtási kolónia ideiglenes tárgyalótermében azt mondta, hogy ő látja el saját védelmét az ügyben, jóllehet ott volt jogi csapata is.

A Moszkvai Városi Bíróság munkatársai a 6-os számú javítótelepre utaztak a tárgyalásra, ahol az újságírók egy különleges képernyőn tudták alig hallható hanggal, videókapcsolaton keresztül követni a tárgyalást. Navalnij szüleit, Anatolij és Ljudmila Navalnijt beengedték a terembe.

A per kezdetén Navalnij jogi csapata és vádlott-társa, Daniel Holodnij, a Navalnij LIVE YouTube-csatorna technikai igazgatója Andrej Szuvorov bíró visszahívását kérte, mondván, hogy a tárgyalást Moszkvában kell lefolytatni, mivel mindketten hivatalosan az orosz főváros lakói, és a per is Moszkvához kapcsolódó vádakról szól.

„Hiszem, hogy a jelenlegi körülményeket és a büntetőjogot figyelembe véve vissza kell őt hívniuk” – mondta a fekete rabruhába öltözött Navalnij a bíróságon.

Szuvorov bíró rövid úton elvetette az indítványt.

Ehhez kapcsolódóan: Újabb tárgyalás elé néz Navalnij

Navalnijt és Holodnijt szélsőséges csoport létrehozásával, szélsőséges cselekedetekre való felszólítással, állampolgári jogokat sértő nonprofit szervezet létrehozásával, szélsőségesség finanszírozásával, kiskorúak bűncselekményekbe való bevonásával és a nácizmus rehabilitációjával vádolják.

Röviddel a tárgyalás kezdete után levették a hangot az újságíróknak. A bíróság sajtószolgálatának képviselője, Vadim Polezsajev megerősítette: a bíróság úgy döntött, hogy a tárgyalást zárt ajtók mögött folytatják.

„Nem szégyellik magukat, nincs lelkiismeretük, nincs becsületük” – mondta Navalnij apja a bíróságról, amikor elhagyta a helyszínt.

Amikor áprilisban először került nyilvánosságra az újabb ügy, Navalnij abszurdnak nevezte a vádakat.

Közölte, hogy októberben már indult egy másik, őt terrorizmus és nácizmus propagálásával vádoló eljárás is önkéntes száműzetésbe vonult társainak a Popular Politics YouTube-csatornán tett kijelentései miatt.

A hozzászólások bírálták Vlagyimir Putyin orosz elnököt és kormányát, és elítélték Moszkva 2022 februárjában indított ukrajnai invázióját.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) áprilisban azt állította, hogy Navalnij társai az ukrán titkosszolgálatokkal együtt részt vettek Vladlen Tatarszkij Kreml-barát újságíró és propagandista meggyilkolásában Oroszország második legnagyobb városában, Szentpétervárott.

Ehhez kapcsolódóan: A háborúpárti orosz blogger meggyilkolása kapcsán elemzők szerint még több elnyomás jön

Navalnij 2021 februárja óta van börtönben. Egy hónappal korábban tartóztatták le, amikor visszatért Németországból, ahol a csaknem végzetes Novicsok-mérgezés után kezelték. A támadást szerinte Putyin rendelte el, eddig összesen 11 és fél évet kapott.

A Kreml tagadja, hogy bármilyen szerepe lenne Navalnij megmérgezésében, noha szakértők szerint csak állami szereplők férhetnek hozzá a katonai minőségű idegméreghez.

Június 6-án a franciaországi strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága arra kötelezte Oroszországot, hogy fizessen negyvenezer eurót Navalnijnak, amiért megtagadta a nyomozást a mérgezés ügyében.

Készült a Mediazona jelentésének felhasználásával.
XS
SM
MD
LG