Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Negatív hazai csúcs a fertőzöttek és a halálos áldozatok számában is


Az koronavírus-járvány okozta szigorítások miatt kiüresedett párizsi Place de la Contrescarpe tér 2020. október 30-án.
Az koronavírus-járvány okozta szigorítások miatt kiüresedett párizsi Place de la Contrescarpe tér 2020. október 30-án.

A járvány kitörése óta nem regisztráltak ennyi új megbetegedést Magyarországon, csúcsot ért el az elhunytak száma is. A legfiatalabb 35, míg a legidősebb áldozat 95 éves volt. Az Egyesült Államokban sem csitul a járvány, Franciaországban kijárási tilalom lépett életbe.

Egy nap alatt 3 286 új koronavírusos megbetegedést regisztráltak, ezzel meghaladta a 71 ezret a beazonosított esetek száma Magyarországon, ez újabb negatív rekord. Negatív csúcs volt az elhunytak számában is, 24 óra alatt 65 emberéletet követelt a járvány, összesen eddig 1699-en vesztették életüket a koronavírus okozta megbetegedésben.

Az Országos Mentőszolgálat a Belügyminisztériummal együttműködve további 200 mintavételi egységet állít fel, amelyben végzős orvostanhallgatók dolgoznak. A mintavevőket az Országos Mentőszolgálat képezi ki.

Hétfőtől szigorodnak a maszkviselés szabályai, az üzletek és a tömegközlekedési eszközök, valamint a mozik, színházak, bevásárlóközpontok, egészségügyi és szociális intézmények, ügyfélfogadási irodák, a szabadtéri rendezvények és a sportrendezvények mellett már a szórakozóhelyeken és a vendéglátóipari egységekben is kötelező a szájat és orrot is eltakaró maszk viselése.

700 kilométernyi dugó Párizs környékén

Kígyózó kocsisorok Párizs-szerte és a külvárosokban. A péntek éjféltől életbe lépő kijárási tilalom miatt ezrek döntöttek úgy, hogy vidéken vészelik át a szigorítást. A franciák éjféltől már csak munkába járáskor és egészségügyi okokból hagyhatják el az otthonukat. Óriási torlódás alakult ki Boreaux és Lyon körül is a lezárást megelőző órákban.

A Le Figaronak egy francia nő azt mondta, a tavaszi, első korlátozást a család párizsi lakásában vészelte át, de pszichikailag nagyon megterhelte, ezért az újabb kijárási tilalom végét már vidéki otthonukban várja.

Franciaországban egy nap alatt több mint 47 ezer új megbetegedést regisztráltak, a beazonosított fertőzések száma pedig meghaladta az egymilliót is. Mintegy 21 ezren szorulnak jelenleg kórházi ellátásra. A járvány eddig 36 ezer emberéletet követelt.

Uniós segítség érkezik

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke egy október 29-i videokonferencián bejelentette, hogy az Európai Bizottság 220 millió eurót (79 milliárd forintot) fordít a koronavírussal fertőzött betegek tagállamok közötti áthelyezésének finanszírozására. Az EB elnöke összefogást szorgalmazott, és felhívta a figyelmet arra is, hogy az unió egészségügyi rendszerét veszélyezteti, ha a tagországok nem hangolják össze a járvány elleni védekezésüket.

Ursula von der Leyen indítványozta, hogy a tagállamok elsőként a rendkívüli intézkedéseket és a teszteléseket hangolják össze, később pedig az oltóanyagok elosztását.

Közel 100 ezer új megbetegedés az Egyesült Államokban

Csúcsot ért el a fertőzöttek száma az Egyesült Államokban is, ahol 24 óra alatt 91 295 új koronavírusost igazoltak, megdöntve az október 23-i rekordot, amikor 84 ezer esetet regisztráltak, az összes azonosított betegszám 8 944 934-re nőtt. A koronavírus következtében már 228 656-an veszítették életüket.

Az amerikai országos Allergia és Fertőző Betegségek Intézetének igazgatója, Dr. Anthony Fauci a CNBC-nek adott interjújában azt mondta, hogy az ország jelenleg nehéz pályán van, és rossz irányba halad. Az esetszámok 47 államban nőnek, a kórházban kezelt betegek nagy része koronavírus miatt szorul ellátásra.

A Fehér Ház koronavírus-munkacsoportja figyelmeztette azon államok vezetőit, ahol a vírus gyorsan terjed, hogy a megfékezésre akár szigorú intézkedések bevezetésére is szükség lehet - derül ki a CNN által idézett állami jelentésekből.

A legfertőzöttebb régiók nyugaton és közép-nyugaton találhatók, de számos olyan állam is extrém módon sújtott, amit jelenleg billegő körzetként tartanak számon a november 3-i elnökválasztáson.

Több állam rekord magas új fertőzöttet jelentett, 17 állam pedig rekordszámú kórházi ellátásra szoruló betegről számolt be, összesen mintegy 46 ezren szorulnak ápolásra, augusztus 14. óta ez a legmagasabb szám.

Túl az egymilliomodik teszten

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese, Schanda Tamás bejelentette, hogy már több mint egymillió tesztet végeztek el, ennek nagy része ingyenes volt.

A kormány szeptember 21-től 19 500 forintban maximalizálta a mintavétel árát, a fogyasztóvédelem pedig kiemelt akcióban vizsgálta ennek betartását. Eddig összesen 81 vállalkozást vizsgáltak, 20 szolgáltatónál, vagyis minden negyedik cégnél találtak problémát.

Vizsgálták a honlapokat is, itt 14 esetben jártak el jogszerűtlenül. 83 telefonos ellenőrzésből 3 esetben tájékoztattak félre. 20 jogsértő szolgáltatóból 14-gyel szemben összesen 17 fogyasztóvédelmi eljárást indítottak, 3 cég esetében pedig bírság kiszabására került sor.

XS
SM
MD
LG