Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Négyszeresen vehetik igénybe az adó-visszatérítést az elváltak és újraházasodottak


Az Attraction Látványszínház előadása a IV. Budapesti Demográfiai Csúcson 2021. szeptember 23-án (Képünk illusztráció)

Egyszerűbb szabályok vonatkoznak a kormány választások előtti nagy adó-visszatérítési programjára. Már azok is részt vehetnek benne, akik idén csak egy napig voltak jogosultak bizonyos gyermekneveléssel kapcsolatos ellátásra. Az adóhivatal eközben egyre több személyes adatot kap meg rólunk más állami szervektől.

Következetesen személyi-jövedelemadó- (szja) visszatérítésről beszél Orbán Viktor miniszterelnök, miközben ha jogilag helyesen akarna fogalmazni, akkor azt mondaná, hogy a kormány döntése értelmében 2022. február 15-ig az arra jogosultak visszakapják az idén befizetett szja-előlegüket. Év közben ugyanis csak adóelőleget vonnak le a bérekből, majd májusban az adóbevallásban tisztázódik, hogy ki mekkora szja-fizetésre kötelezett.

Leegyszerűsített politikai kommunikáció

Orbán Viktor azonban nem korrekten fogalmaz az adó-visszatérítésről.​

„Lényegtelen kérdés az, hogy szja vagy szja-előleg. Az emberek számára evidens, hogy a bruttó fizetésekből minden hónapban levonják az szja-t, számukra ez egy befizetett adó, amit mi visszaadunk” – mondta a Szabad Európának egy neve elhallgatását kérő kormányzati szereplő.

Forrásunk szerint a kormány tisztában van azzal, hogy „szja-előleget adnak vissza februárban”, és azzal is, hogy májusban az adóbevallás időszakában derül ki, hogy a „visszautalt személyi jövedelemadón felül ki kap még pénz vagy kinek kell visszafizetnie az államnak”, mert az előleg visszautalásakor többet kapott, mint járt volna.

Nem kell az egészet visszafizetni

„Komoly technikai kihívást fog jelenteni minden érintettnek, hogy az adó-visszatérítést még azelőtt vissza szeretné utalni a kormányzat, hogy az arra való jogosultság tényleges összege a személyijövedelemadó-bevallásban egyáltalán rögzítésre kerülne” – mondta a Szabad Európának Radnai Károly, az Andersen Adótanácsadó ügyvezető partnere.

A szakember szerint év közben mindenki csak szja-előleget fizet, lehet, hogy többet vagy kevesebbet, mint a tényleges adókötelezettsége; éppen erre való az éves bevallás, hogy ezeket a különbségeket rendezze.

„Mindenesetre erre minden bizonnyal meg fogják találni a megfelelő jogszabályi és technikai megoldást, és várakozásom szerint nem az adót fogják formailag visszatéríteni, hanem a 2021-es adókötelezettség alapján fognak megállapítani egy külön támogatási jogosultságot” – mondta Radnai Károly. A szakember szerint ennek a támogatásnak az összege meg fog egyezni a 2021-ben befizetett szja-előlegek összegével.

Radnai úgy látja, két fontos időpont lesz a folyamatban: a kormány által megnevezett február közepe, ameddig visszautalják a 2021-ben befizetett szja-előleget, majd május 20-a, amikor a bevallások ténylegesen benyújtásra kerülnek, és kiderül, van-e eltérés a 2021-ben fizetett szja és a tényleges adókötelezettség között.

„Elképzelhető tehát, hogy akár ezt követően is valaki kap majd további juttatást, és az is, hogy lesznek, akiknek vissza kell fizetniük az államkasszába, mert például egyébként is visszaigényelhette volna a személyi jövedelemadóját, tehát nem jogosult a támogatásra” – tette hozzá.

Véleménye szerint – főleg bárminemű jogszabály ismerete nélkül – szakmailag teljesen megalapozatlan azzal riogatni, hogy a februárban megkapott támogatást májusban teljesen vissza kell majd fizetni.

Az adóhivatalhoz kerülnek a személyes adataink

A Szabad Európa korábban arról írt, hogy a jelenlegi jogszabályok szerint nagyon nehéz lesz az szja-előlegek visszafizetése, és ha a kormány nem hoz új jogszabályt, a jelenlegi törvények szerint a februárban visszakapott adóelőleget a májusi bevalláskor vissza kell téríteni. A legtöbb szakember egyetért abban, hogy a kormány ezt el akarja kerülni, és lesz új jogszabály, kérdés, mikor és milyen.

Eddig egy kormányrendelet látott napvilágot, amely a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) feladatait sorolja fel.

„Rengeteg olyan adatra lesz szüksége az adóhivatalnak, amely nincs a birtokában, de kelleni fog ahhoz, hogy februárban vissza tudja utalni a jogosultak által befizetett szja-előlegeket” – mondta a Szabad Európának Angyal József adószakértő.

Angyal szerint a kormány rendeletben írta elő azt az automatikus adatszolgáltatást, amely a Magyar Államkincstárt és a Magyar Országos Közjegyzői Kamarát, illetve az Országos Kórházi Főigazgatóság által üzemeltetett Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Teret (EESZT) érinti.

A jogszabály szerint az állampolgárok olyan személyes adatait is át kell adni a beleegyezésük nélkül a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, amelyek a várandósságra, a családipótlék-jogosultságra, a házastársi és élettársi kapcsolatra vonatkoznak.

Angyal József szerint a NAV-nak tudnia kell, hogy ki jogosult családi pótlékra, ki terhes és ki kinek a házastársa, illetve ki milyen bejegyzett élettársi kapcsolattal rendelkezik.

„Az utolsó adatszolgáltatás január 5-én érkezik meg az adóhatósághoz. Ezt a rengeteg információt fel kell dolgozni ahhoz, hogy februárban visszatéríthessék a befizetett szja-előlegeket” – mondta Angyal József. A szakértő szerint nagyon rövid határidő áll az adóhatóság rendelkezésére, hogy felépítse ehhez az informatikai hátteret, lefejlessze a szoftvereket.

Hatalmas terhelést kap az adóhivatal

„A NAV-nak január 31-ig el kell végeznie a feladatot, mert a hatályos jogszabályok szerint a családiadóalap-kedvezmény a magánszemélyek nyilatkozatához kötött” – tette hozzá. Angyal József szerint az adóhatóságnak az Ügyfélkapun vagy postai levélben kell nyilatkoztatnia a magánszemélyeket arról, hogy adataik alapján hány gyermeke van, mekkora adó-visszatérítésre jogosult.

Szép dolog, hogy visszautalja az állam az adóelőleget, de hová? A lakcímet ismeri a NAV az adóbevallásból, de kevés kivételtől eltekintve a bankszámlát nem. Ahhoz, hogy az adóhatóság utalni tudjon, ismernie kell az adózó bankszámlaszámát, ezt is közölni kell az állampolgároknak a NAV-val február 15-ig” – mondta Angyal József.

A szakértő szerint elképesztő terhelést kap a NAV az adó-visszatérítéssel, nehéz lesz a szűkös határidőt tartani. Úgy gondolja, beszédes az is, hogy a NAV-ot felügyelő pénzügyminiszter, Varga Mihály keveset beszél az szja-visszatérítésről, mert ő is látja a projekt kivitelezési nehézségeit.

„Szavazzunk a Fideszre!”

Angyal József szerint az szja-visszatérítés nem a rászorultakat támogatja. „Ha például egy kétgyermekes házaspár 2021-ben elválik, és mindegyikükhöz egy-egy gyermek kerül papíron, mindketten jogosultak maradnak az szja-visszatérítésre, hiszen továbbra is családi pótlékra jogosultak” – mondta.

Angyal József szerint ha ez a két elvált szülő 2021 során újból házasságot köt egy-egy egyedülállóval, az új házastársak is jogosultak lesznek az szja-visszatérítésre, miután ma Gulyás Gergely kancelláriaminiszter bejelentette, hogy elég egyetlen napon jogosultnak lenni idén a családi pótlékra ahhoz, hogy a teljes szja-visszatérítés járjon.

„Egy kétgyermekes házaspár válással és új házasságkötéssel négyszeresen veheti igénybe az szja-visszatérítést két gyermek után, több mint hárommillió forintot. Ez mire ösztönöz azon kívül, hogy szavazzunk a Fideszre?” – tette fel a kérdést.

Angyal József szerint miután következetesen szja-visszatérítésről van szó, ezért a visszatérített szja összegét a 2021-es adóbevallásnak tartalmaznia kell. „Ennek nyomtatványát a NAV január elején szokta közzétenni. Ebből derülne ki, hogyan hat az szja-visszatérítés a bevallásban fizetendő adóra” – tette hozzá a szakember, aki szerint olyan jogalap egyelőre még mindig nincs az szja-visszatérítésre, amely lehetővé tenné az szja-visszatérítést.

Újabb részletek az adó-visszatérítésről

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára szerdán azt közölte az MTI-vel, hogy 2022. február 15-ig automatikusan kézhez kapja mindenki a visszatérítést. Az idén szerzett jövedelem után az adó nemcsak annak a szülőnek jár vissza, aki a családi pótlékot kapja, hanem a házastársának is, továbbá annak is, akinek a gyermeke elmúlt 18 éves, de még középiskolában tanul.

Tállai azt is bejelentette, hogy a gyermeküket egyedül nevelő elvált szülők mellett azoknak az elvált szülőknek is jár a visszatérítés, akik a saját háztartásukban felváltva gondozva nevelik a gyermeket, és emiatt a családi pótlékot ötven-ötven százalékos összegben kapják.

Az intézkedés közel 1,9 millió szülőt érint, a költségvetést pedig hatszázmilliárd forinttal terheli meg. A visszatérítés jár a vállalkozóknak, az őstermelőknek, az ingatlan-bérbeadóknak, továbbá a katás és az ekhós adózók is visszakapják az idén befizetett szja nagy részét.

„A katások a tételesen befizetett adó 25 százalékának visszatérítésére jogosultak” – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szerdai kormányinfón. Az ekhósokról korábban már tudni lehetett, hogy a minimálbér felett fizetett szja kétharmadát kapják vissza.

Gulyás Gergely azt is közölte, hogy a visszatérítés értékhatára a 2020. decemberi KSH által meghatározott teljes munkaidőben alkalmazásban állókra vonatkozó havi átlagkereset 12-szerese, amely 809 ezer forint.

Gulyás Gergely szerint akik idén akár csak egy napra is családi kedvezményre, iskoláztatási támogatásra, nevelési ellátásra, egyéb családi támogatásra voltak jogosultak, visszakapják a teljes évben befizetett szja-t.

Van bármilyen észrevétele a cikkel kapcsolatban?
Mondja el véleményét a Szabad Európáról ebben a rövid kérdőívben: https://bit.ly/szabadeuropa-kerdoiv
Köszönjük!
XS
SM
MD
LG