Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szja-szakértő: Orbán februári ajándékát májusban majd vissza kell adni az államnak


Orbán Viktor a Világgazdaság 2021. június 9-i konferenciáján jelentette be a választások előtti szja-visszatérítést
Orbán Viktor a Világgazdaság 2021. június 9-i konferenciáján jelentette be a választások előtti szja-visszatérítést

Nem adhatja vissza az állam jövő februárban a gyermeket nevelők idén befizetett személyi jövedelemadóját (szja), mert az nem adó, csak előleg. A jelenleg hatályos szabályok szerint májusban fizetünk szja-t, a havi fizetésből csak szja-előleget utal el munkáltatónk az államnak. A lapunk által megkérdezett szakértő szerint a februárban kapott pénzt májusban, a választások után vissza kell adni.

„A hatályos adótörvények és jogszabályok szerint kivitelezhetetlen a kormány azon szándéka, hogy az idén befizetett személyi jövedelemadót visszaadják a gyermeket nevelő dolgozóknak” – mondta a Szabad Európának Angyal József okleveles adószakértő.

Mint ismert, Orbán Viktor miniszterelnök június 9-én a Világgazdaság konferenciáján jelentette be, hogy az országgyűlési választások előtt az átlagbérig visszakapják a családok a befizetett adójukat. „Ha el tudjuk érni az öt és fél százalékos növekedést, akkor a gyermeket nevelő szülőknek 2022 január-februárjában egyszerűen adjuk vissza azt az adót, amit befizettek a 21-es év során a költségvetésbe”– mondta a kormányfő.

Orbán Viktor másnap, a június 10-i Kormányinfón is beszélt a tervről. „Mindenki csak azt kapja vissza, amit befizetett. Nem pénzosztásról beszélünk. Nekem is lennének remek ötleteim, hogy ki mindenkinek lehetne, kellene pénzt adni, de most nem erről van szó. Hanem arról beszélünk, hogy amit befizetett, amiért megdolgozott és amit átadott az államnak, azt kapja vissza” – fogalmazott a miniszterelnök.

„Személyi jövedelemadó esetében év közben adóelőleget fizetünk az államnak. A pontos adómegállapítás csak a következő év májusában történik meg. Ennek az az értelme, hogy ne egyszerre kelljen az adót befizetni” – mondta Angyal József. Az adószakértő szerint viszont az adóelőleggel el kell számolni az adóbevallásban.

„Ebben van egy rubrika, amely a Kifizetők által levont adóelőleg nevet viseli. Ha az állam 2022 februárjában visszatéríti a gyermeket nevelőknek az adóelőleget, akkor ezen a soron a többségnél nulla fog állni. Májusban viszont az adóhatóság megállapítja a fizetendő szja összegét, amelyet be is kell fizetni a családfenntartóknak” – mondta a szakértő, aki arra kér mindenkit, hogy ne költse el a pénzt, mert csak három hónapra kapja meg.

Angyal szerint ez olyan, mintha valaki megrendelne egy lakásfelújítást ötmillió forintért, kifizetne kétmillió forintot előlegként, így a végén csak hárommilliót kellene kifizetnie a mestereknek. Viszont ha a vállalkozó úgy dönt, hogy csak később áll neki, ezért visszaadja az előleget, a munka végeztével kell kifizetni a teljes összeget, vagyis az ötmillió forintot.

Angyal szerint amikor Orbán Viktor azt mondta, hogy visszafizetjük azt, amit befizettek, teljesen egyértelműen az adóelőlegre utalt. Éppen ezért úgy gondolja, hogy a miniszterelnök korrekten fogalmazott, amikor azt mondta, hogy ez nem pénzosztás.

„Szakmailag megalapozatlan és teljesen átgondolatlan. Az szja-visszatérítés egy olyan ígéret, amelyet a jelenlegi jogszabályok szerint aligha lehet teljesíteni” – mondta a szakértő. Angyal szerint a miniszterelnök egyszeri transzferről beszélt, ezért nem várható az adótörvények megváltoztatása. Amúgy sem lehetséges visszamenőleges hatályú törvényt hozni az szja-val kapcsolatban.

„Ha mindenképpen ragaszkodik a kormány az szja-visszatérítéshez, akkor egy már lezárt évet, például a 2020-ast kellene alapul venni, ahol idén májusban már megtörtént az adómegállapítás” – tette hozzá.

A javaslat jelenlegi formájában több sebből vérzik. A befizetett szja esetében ugyanis le kell vonni a családi adókedvezmény összegét. A gond az, hogy a családi kedvezmény év közben nem jár automatikusan, csak annak, aki nyilatkozik.

„Sokan viszont nem nyilatkoznak, hiszen májusban, az adóbevallás készítésekor is lehet jelezni, és akkor egy összegben kapja meg az adózó. Viszont ha februárban, vagyis azelőtt, hogy nyilatkozhatna, kifizetik, sokan nem csökkentett szja-t kapnak vissza” – mondta.

A májusi igénylés mellett szól az is, hogy éves alapon akkor is jár a családi adókedvezmény, ha valaki két hónapig munkanélküli volt, havi igénylés esetén azonban nem. További gond a családi adókedvezménnyel, hogy év közben is változhat: valakinek gyermeke születik, vagy felnő, és nem lesz rá jogosult.

Angyal szerint az szja-visszatérítéssel kapcsolatos javaslat nem látott adózási szakembert. „Az is beszédes, hogy az ügyben már Nagy Márton, a miniszterelnök tanácsadójától kezdve Novák Katalin családügyi miniszterig sokan megszólaltak, de a leginkább érintett, Varga Mihály pénzügyminiszter még nem nyilatkozott” – hangsúlyozta.

Angyal szerint Varga az szja-visszatérítésről még annyit sem mondott, hogy van-e erre fedezet a büdzsében, vagy hogy szakmailag megalapozott-e a javaslat, egyáltalán, a februárban visszakapott pénzt vissza kell-e fizetni májusban a költségvetésnek.

Egy neve elhallgatását kérő adószakértő a Szabad Európának azt mondta, hogy nem tartja elképzelhetetlennek, hogy módosulnak a szabályok. Hozzátette: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) korábban is elkészítheti az érintett állampolgárok szja-bevallását, mivel a május végi időpont csak egy határidő, addig kell leadni a bevallást, de semmi sem tiltja, hogy korábban elkészüljenek a dokumentumok.

„Egy biztos: minden gyermeket nevelő szülő figyeljen arra, hogy a választások előtt visszakapott szja-előleget ne költse el. Lehet, hogy csak a választások után, májusban derül ki, hogyan áll az egyenlege” – mondta a szakértő. Utalt arra, hogy a munkáltatók határozzák meg az szja-előleget, amelyet minden hónapban átutalnak a NAV-nak. Ha nem stimmel az előlegfizetés, két dolog történhet: több vagy kevesebb adót fizetett be a munkáltató az államkasszába.

„Mivel a kormány arra készül, hogy februárban átutalja az érintetteknek az szja-előleget, nekik kell májusban rendezni az elmaradást vagy a túlfizetést. Viszont mindkét esetben fizetni kell a NAV felé” – mondta. A szakértő szerint normál esetben túlfizetés esetén a NAV májusban visszautalja a pénzt az adózónak, de ha már februárban megkapta a befizetett adóelőleget, akkor az adózónál van a pénz, így, bár furcsán hangzik, de túlfizetés esetében is neki kell utalnia a NAV felé.

Ha valakinek például háromszázezer forint lenne a befizetendő szja-ja, de a munkáltató 350 ezret utalt, akkor – normál esetben – a NAV visszautal májusban ötvenezret. De mivel Orbán Viktor bejelentése miatt megkapta a téves, 350 ezer forintos szja-előleget februárban, ezért májusban ötvenezret ebből vissza kell fizetnie az államnak.

„Ha nem akar meglepetést, minden érintett figyeljen oda, hogy a munkáltatója helyesen készítse el a havi bérszámfejtését. Persze tisztában vagyok azzal, hogy laikusként ezt nem egyszerű ellenőrizni, ezért ha pénzt kap, májusig ne költse el” – mondta az adószakértő.

  • 16x9 Image

    Wiedemann Tamás

    Wiedemann Tamás a Szabad Európa budapesti irodájának újságírója. 2007 óta ír gazdasági témájú cikkeket. Dolgozott a Magyar Hírlapnál, a Napi Gazdaságnál, a Magyar Nemzetnél és a G7-nél. 2009-ben a Robert Bosch Alapítvány és a Berliner Journalistenschule ösztöndíjasa volt Berlinben. 

XS
SM
MD
LG