Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nehéz lesz a miniszterelnök ellen tüntetni október 23-án


Díszünnepség az Országház előtt 2016-ban, a forradalom hatvanadik évfordulóján
Díszünnepség az Országház előtt 2016-ban, a forradalom hatvanadik évfordulóján

Tüntetést szervezett a zalaegerszegi Mindszentyneum mellé a Momentum helyi szervezete vasárnapra, amikor Orbán Viktor átadja a létesítményt. A rendőrség előbb hozzájárult a demonstrációhoz, majd jött a fordulat.

Mint ábránkon is mutatjuk, Zalaegerszeg belvárosának jelentős részét lefoglalta az önkormányzat vasárnapra, amikor az október 23-i nemzeti ünnep alkalmából Orbán Viktor a városba utazik, hogy felavassa a Mindszentyneum látogatóközpontot.

A városvezetés minden érintett lakó postaládájába bedobott egy tájékoztatócédulát, e szerint már szombaton 8.00 órától lezárják a Batthyány Lajos utcát a Kölcsey utcától az Október 6-a térig, ezen időszak alatt nem lehet itt parkolni. Október 23-án reggel hat és este hat óra között már csak az ott lakók léphetnek be a lezárt területre, személyivel, lakcímkártyával kell igazolniuk magukat.

Mise bemelegítésnek

Orbán Viktor programja reggel nyolckor egy szentmisével kezdődik a Mária Magdolna-templomban, a kormányfő innen gyalog megy át a körülbelül száz méterre található Mindszentyneumba. Ennek az útvonalnak a közelébe jelentett be demonstrációt a Momentum helyi szervezete, mégsem lesz tüntetés. Ruzsics Milán, a demonstráció fő szervezője azt mondta a Szabad Európának, hogy a rendőrség először tudomásul vette a bejelentésüket, közösen helyszíni szemlét tartottak, ahol még azt is megmutatták nekik, mi lesz elkordonozva a nyilvánosság elől, majd ezek után jelölték ki számukra a Deák Ferenc teret.

„Ezt elfogadhatónak tartottuk, mert nincs messze attól, ahol Orbán Viktor elhalad majd. Csakhogy nem sokkal később kaptunk egy határozatot a rendőrségtől, ami arról szólt, hogy az önkormányzat már lefoglalta a Deák teret és szinte a teljes belvárost, így nem tarthatunk itt tüntetést, egy teljesen távoli helyszínt jelöltek ki számunkra” – mondta Ruzsics Milán.

A zalaegerszegi momentumosok ezek után a párt jogászaival konzultálva egy úgynevezett sürgős tüntetést jelentettek be a Széchényi térre. Ez még mindig viszonylag közel van (nagyjából ötven méterre a Mindszentyneumtól), és mivel elvileg az önkormányzat sem foglalta le, ezért Ruzsics Milán szerint a rendőrségnek kötelessége tudomásul venni a bejelentésüket. (Ezenkívül megtámadták a bíróságon az eredeti tüntetést elutasító rendőrségi határozatot is, de ennek már csak elvi jelentősége van, hiszen vasárnapig úgysem születik döntés az ügyben.)

A megemlékezés helyszíne egyébként rengeteg találgatásra adott okot, hiszen a legtöbben azt várták, hogy a Fidesz nagyszabású demonstrációt szervez majd a nemzeti ünnep alkalmából, és ezen szólal fel a pártelnök-miniszterelnök.

Korábbi cikkünkben a miniszterelnök szóhasználatát elemeztük: Orbán beszédeiben fix pont a rémálom, de most kevésbé akar már harcolni

Ugyanakkor, ha visszanézzük, hogy 2010 óta hogyan zajlottak a párt október 23-i megemlékezései, nem állíthatjuk, hogy rendhagyó lenne, hogy Orbán Viktor nem beszél Budapesten nagy tömeg előtt. 2010 óta ez a tizenharmadik október 23-a, és ebből öt alkalommal nem,vagy csak zárt közönség előtt mondott beszédet.

2011-ben és 2014-ben uniós csúcs, 2015-ben az Európai Néppárt madridi kongresszusa miatt maradt el a Fidesz-tüntetés és a pártelnöki beszéd, míg 2019-ben azért, mert a hivatalos magyarázat szerint az utolsó pillanatig nem lehetett tudni, hogy a brexit miatt nem hívnak-e össze rendkívüli uniós csúcstalálkozót. Ekkor este, a Zeneakadémia közönsége előtt tartott ünnepi beszédet Orbán Viktor. 2020-ban a koronavírus miatt semmilyen tömegrendezvényre nem került sor.

Nincs hagyomány

„Semmilyen hagyományt nem tör meg most azzal a miniszterelnök, hogy Zalaegerszegen beszél majd zártabb körben” – mondta ezzel kapcsolatban egy Orbán Viktor környezetéhez tartozó forrásunk, elismerve ugyanakkor, hogy „a nehéz gazdasági helyzet és a háborús bizonytalanság miatt nyilván kisebb lenne a mozgósítási kedv” a Fidesz-rajongók körében, de szerinte „mivel nagy ellenzéki demonstráció úgyis lesz Budapesten, az sem baj, ha ez a két tömeg nem találkozik egymással”. (Igaz, tavaly október 23-án is zajlottak párhuzamosan kormánypárti és ellenzéki demonstrációk, a Fidesz a Deák térnél, az ellenzék a Hősök terénél emlékezett, szerencsére nem történt semmilyen rendbontás.)

Egy ellenzéki politikus szerint „egyértelműen a vidék Magyarországának tett gesztusról van szó. Zalaegerszegen majd arról beszél a miniszterelnök, hogy mindenki a saját sorsáért felelős, de az egyház is segít a bajban. Ez a Fidesz kistelepülési szavazóinak – akik jobban értik a válságot – sokkal jobban rezonál.”

Érdekes, hogy éppen pénteken jelent meg a Policy Solutions és a Friedrich Ebert Alapítvány közös tanulmánya Magyarország értéktérképe címmel, amelyben az áll, hogy a vidéki népesség sokkal nagyobb arányban gondolja úgy, hogy az ember felelős elsősorban saját magáért, és aki munkanélküli, az elsősorban a maga hibájából az. Ezenkívül, mint megírtuk, kedd éjjel egy olyan törvénymódosítást is beadott a kormány, amely szintén kimondja, hogy elsősorban az egyén felelős azért, hogy önmagáról gondoskodjon, ha erre nem képes, akkor a család kötelessége, ha a család sem, akkor egy karitatív szervezet, ha ilyen sincs, belép az önkormányzat felelőssége, az állam csak utolsóként jelenik meg a láncban.

Szerinte „az uniós forrásokról még mindig folynak a tárgyalások, így a Fidesz a legkisebb kockázatát is el akarta kerülni annak, hogy egy Békemenet vagy más tömegrendezvény résztvevői esetleg verekedésbe keveredjenek a szintén demonstráló ellenzékiekkel, erre is tökéletes alkalom a zalaegerszegi avatás.”

Az ügyben kerestük a zalaegerszegi rendőrkapitányságot is, ők válaszként elküldték az általuk a Momentum felé megfogalmazott határozatot, amiben leírták, hogy először valóban egy Deák téri helyszínről állapodtak meg a bejelentőkkel, de később tudomásukra jutott, hogy az önkormányzat azt a területet már lefoglalta, így a Dísz teret jelölték ki, amit a Momentum nem fogadott el, ezért szombaton még sor kerül egy újabb egyeztetésre.

  • 16x9 Image

    Kósa András

    Kósa András a Szabad Európa főmunkatársa. 2001 óta újságíró, az elmúlt bő húsz évben volt a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet, a Hír Televízió és a Népszava munkatársa. Ezenkívül dolgozott a hvg.hu politika rovatának vezetőjeként és a tulajdonosok által 2022 augusztusában megszüntetett azonnali.hu főszerkesztőjeként is.

XS
SM
MD
LG