Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nehezebb lesz megúszni a besorozást Oroszországban


Frissen behívott orosz katonák
Frissen behívott orosz katonák

Az orosz hatóságok ezentúl a hagyományos levél mellett elektronikusan is kiküldenék a behívót a frissen besorozott katonáknak, akiknek ezáltal nehezebb lenne megúszniuk a bevonulást.

Égető problémát jelent a hadsereg számára a súlyos ukrajnai veszteségek pótlása, ráadásul a helyzetet az is súlyosbítja, hogy sokan nem veszik át a regisztrált lakócímükre kiküldött behívót, és otthonukat hátrahagyva máshol bujkálnak.

Az Állami Duma, vagyis a parlament alsóháza elé kedden olyan módosítás került, amely ezt nehezítené meg azáltal, hogy az érintetteknek megküldenék az iratot elektronikusan, egy kormányzati internetes portálon keresztül is, és ezt azonnal kézbesítettnek tekintenék.

Ehhez kapcsolódóan: Tényleg sokan el akarhatták törni a kezüket Oroszországban

Aki pedig nem jelenne meg a sorozóirodában az előírt határidőn belül, azt automatikusan eltiltanák a külföldi utazástól.

Ugyanakkor kormányzati illetékesek azt hangoztatták, hogy jelenleg nem tervezik újabb emberek mozgósítását a tavalyi – hivatalosan legalábbis – háromszázezer fős mobilizációt követően, inkább önkéntes alapon próbálnak toborozni.

Ehhez kapcsolódóan: Hamarosan felemelhetik a besorozási korhatárt Oroszországban

„Tökéletesítenünk és korszerűsítenünk kell a katonai behívórendszert” – szögezte le Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője, emlékeztetve az elrendelt részleges mozgósítás során tapasztalt „problémákra”.

Tavaly rendeltek el Oroszországban először mozgósítást a második világháború óta, a döntés nyomán azonnal fiatal férfiak tízezrei menekültek külföldre.

Ehhez kapcsolódóan: „Segítünk, ahogy tudunk” – Kazahok segítik a sorozás elől menekülő oroszokat

Peszkov elutasította azon véleményeket, amelyek szerint a digitalizáció újabb pánikot és kivándorlási hullámot okozhat, és biztosított afelől, hogy nem terveznek második körös mobilizációt.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG