Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nem adja fel a siófoki állatmenhely, birtokvédelmet kér


Gyönyörű területen fekszik a menhely által használt legelő Siófok-Törekiben
Gyönyörű területen fekszik a menhely által használt legelő Siófok-Törekiben

Végleges határozatában a Somogy Vármegyei Kormányhivatal Barna György vállalkozó javára döntött a siófok-töreki állatmenhely egyik vezetőjével szemben. Így utóbbi – hiába van előszerződése – a kormányhivatal szerint nem veheti meg a menhely által használt legelőt.

A menhely jogi képviselőjének harminc naptári napja van a válaszra. Ez március 14-től ketyeg, akkor vette át Litresits András ügyvéd a kormányhivatal határozatát. Mint a Szabad Európának elmondta, birtokvédelmet, valamint a földhivatali bejegyzés és a közigazgatási per felfüggesztését kérik készülő beadványukban a Pécsi Törvényszéktől a rendőrségi nyomozás idejére, merthogy az is indult, ahogy erről alább olvashatnak.

Helyben lakó földművesként

Videóriportban, podcastban és cikkben is foglalkoztunk a siófok-töreki Dharma állatmenhely sorsával. Ez az egyetlen menhely az országban, ahol olyan lovakkal, haszonállatokkal foglalkoznak, amelyeket azért koboztak el korábbi tulajdonosaiktól, mert rossz körülmények között tartották őket vagy kegyetlenül bántak velük.

A gyönyörű területen fekvő legelőre, amelyet a menhely használ, befektetők vetettek szemet. Egyiküknek, Barna Györgynek helyi ősvállalkozóként elővásárlási jogot is adott a Somogy Vármegyei Kormányhivatal a lómenhely egyik működtetőjével, Berecz Gabriellával szemben, noha ez a törvény szerint csak olyan személyt illetne meg, aki életvitelszerűen Siófokon él. A kormányhivatal által győztesként kihozott, a Siófok Plázsban is érdekelt vállalkozó viszont Budán lakik. A kormányhivatal immár jogerős határozata szerint mégis helyben lakó földművesként Barna György viheti a 32 hektáros területet.

Nyomoz a rendőrség

A menhely már korábban feljelentést tett a rendőrségen, mert szerintük a vállalkozó hamisan nyilatkozta azt, hogy Siófok-Törekiben él. Ráadásul korábban, amikor bejelentkezett a terület elővásárlására, a saját maga által, ügyvéd előtt aláírt nyilatkozatban budapesti tartózkodási helyet jelölt meg Barna György. Emiatt feljelentést tettek a menhelyesek a rendőrségen, amely hamis magánokirat-felhasználás gyanújával indított nyomozást ismeretlen tettes ellen. A Dharma ügyvédje a Szabad Európának most azt mondta, a kormányhivatal jogerős döntésével szerinte befejezetté vált a bűncselekmény, az okirattal való visszaélés hivatali visszaéléssel egészült ki.

Litresits András úgy véli, ez egy fekete-fehér ügy, Barna György nem él életvitelszerűen Siófokon, a törvény szerint nem illeti meg az elővásárlási jog. Arra a kérdésre, hogy dönthetett mégis az ő javára a kormányhivatal, az ügyvéd úgy fogalmazott, vagy nagyon bátor emberek vannak, vagy nagyon nagy a nyomás rajtuk.

Hiába ígérte az állam, nem kaptak egy vasat sem

A menhelyesek azt mondják, minden lehetséges módon igyekeznek ellehetetleníteni a működésüket. Ezeknek az állatoknak nincs gazdasági hasznuk, de nyaranta ezrek látogatnak el a menhelyre kempingezni, gyerektáborba vagy lovas terápiára. Az így befolyó pénzből biztosítják az állatok téli takarmányát. Az államtól – a korábbi ígéretek ellenére – egy fillér segítséget sem kaptak, noha havonta lovanként negyvenezer forint járna a menhelynek, amelynek ötéves fennállása alatti legnagyobb létszáma 130 állat volt. A törvény kimondja, hogy az állam köteles gondoskodni a tulajdonában lévő állatok elhelyezéséről. A menhely emiatt 130 millió forintra perli az államot, számításaik szerint ennyit költöttek eddig takarmányra.

A helyzet azóta sem változott, ahogy Berecz Gabriella fogalmazott: „Semmi pénz nem jött, sőt egyre inkább meghazudtolnak minket, letagadják azt is, amit korábban ígértek.” Hozzátette, a korábbi ígéreteket e-mail-váltások, tanúk tudják bizonyítani.

Barna György vállalkozót a februári riport készítésének idején kereste meg a Szabad Európa. Személyesen nem kívánt nyilatkozni, de írásban azt a választ adta, hogy az állatoknak semmilyen körülmények között sem eshet bántódásuk, ha megveszi a birtokot.

„Minden lehetséges módon ellehetetlenítenek” – Bizonytalan a siófoki állatmenhely sorsa
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:05:52 0:00

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG