Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nem csillapodik a rakétaháború Izrael és a gázai iszlamisták között


Működésben a Vaskupola légvédelmi rendszer Askelón felett, 2021. május 11-én
Működésben a Vaskupola légvédelmi rendszer Askelón felett, 2021. május 11-én

Csütörtökre virradóra is folytatódott a rakétaháború Izrael és a Gázai övezetet uraló, iszlamista Hamász között, és az izraeli hadsereg (IDF) azt közölte, hogy „szárazföldi műveleteket készítenek elő”.

A hétfőn kezdődött gázai rakétatámadásokra válaszul indított izraeli ellencsapásokban mostanra több mint nyolcvan palesztin életét vesztette a tengerparti enklávéban, több gyerek is volt közöttük – tudatta a helyi egészségügyi minisztérium.

Izraeli részről egyes jelentések szerint hét halottat követeltek eddig a támadások. Bár a Hamász és az Iszlám Dzsihád nevű szélsőséges szervezetek rakétáinak legnagyobb részét elfogja a Vaskupola légvédelmi rendszer, több azért betalál. Tel-Avivban például öt ember megsebesült éjszaka, amikor találat ért egy házat.

Az IDF a Hamász több vezetőjével végzett, több rakétalétesítményét és fegyverraktárát lerombolta, a légicsapások következtében Gázában összedőlt három magas épület, köztük egy 13 emeletes toronyház is, amelyben a Hamász televíziós csatornája működött.


Elszabadulhat az erőszak

Az eseményeket élénk nemzetközi sajtóérdeklődés övezi, sokakat aggodalommal tölt el annak a lehetősége, hogy teljesen elszabadulhat az erőszak az utóbbi évek legsúlyosabb izraeli–palesztin fegyveres konfliktusában.

Az izraeli hadsereg arról számolt be, hogy folytatja a Gázai övezetben lévő célpontok támadását, miközben az ország „több forgatókönyvre” is felkészül. „Vannak készenlétben álló szárazföldi egységeink” – közölte Jonatán Konrikusz szóvivő.

Beni Ganz izraeli védelmi miniszter bejelentette, hogy elrendelte a biztonsági erők „masszív megerősítését” a vegyes lakosságú településeken kitört, zsidók és palesztinok közötti összecsapások megfékezése és a rend helyreállítása érdekében.

A Hamász a jelek szerint egyelőre nem tervez meghátrálni. Iszmáil Haníje, a szervezet politikai vezetője szerdán kijelentette: „A konfrontáció az ellenséggel nincs időkorláthoz kötve.”

Rakéták ezrei

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő telefonon beszélt Joe Biden amerikai elnökkel, és elmondta, hogy országa folytatja a Hamász és más fegyveres szervezetek célpontjainak támadását Gázában. Biden aláhúzta: az Egyesült Államok „rendíthetetlenül támogatja Izrael biztonságát és Izrael legitim jogát az önvédelemhez”.

Május 10. óta a Hamász és az Iszlám Dzsihád mintegy 1600 rakétát lőtt ki Izraelre a hivatalos adatok szerint. Az IDF nagyjából 600 légicsapást hajtott végre a sűrűn lakott, kétmilliós Gázai övezetben.

Izraelben eközben több településen összecsapások voltak a zsidó és az arab lakosság között, felgyújtottak egy zsinagógát is. A körülbelül 9 milliós ország lakosságának 20 százalékát teszik ki a palesztinok.

A mostani összecsapásokhoz vezető konfliktus egy hónapja kezdődött, amikor Izrael betiltott több palesztin rendezvényt a vallási szempontból egyébként is érzékeny muszlim szent hónap, a ramadán időszakában. A korlátozások feloldása után tovább növelte a feszültségeket, hogy Jeruzsálem keleti részén ki akartak lakoltatni több tucat palesztin lakost.

Készült a BBC, az AFP, az AP, a dpa és a Reuters tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG