Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nem engednék el háziorvosi ügyeletüket az őriszentpéteriek


A Momentum tavaly novemberi akciója az őriszentpéteri orvosi ügyelet épületénél
A Momentum tavaly novemberi akciója az őriszentpéteri orvosi ügyelet épületénél

Aláírásgyűjtés indult a zömében idősek lakta őrségi településen, hogy ne szűnjön meg a háziorvosi ügyelet. Tavaly novemberben derült ki, hogy az egészségügyi rendszer átalakítása során 102-re csökkentik a csaknem háromszáz felnőttügyelet számát, amelyeket – Budapest kivételével – országszerte az Országos Mentőszolgálat működtet.

Azt tervezik, hogy Vas megyében két városban, Bükön és Őriszentpéteren is megszűnik az ügyelet. Ahogy arról korábban a Szabad Európa oldalán a nyugat.hu beszámolt, az őriszentpéteri ügyelet bezárása az egész Őrséget és a megye déli, aprófalvas térségét is érinti, mert innen a szentgotthárdi vagy a körmendi ügyelet van a legközelebb, ami az időseknek ez messze van.

Az RTL riportjából kiderül, hogy Őriszentpéteren aláírásgyűjtést indított a Momentum megyei alelnöke az orvosi ügyelet védelmében. Pleva Dániel szerint az ügyelet megszűnésével az állam alig takarítana meg valamit, mert a négyezer embert ellátó őrségi ügyelet költségeinek csaknem nyolcvan százalékát a 15 környező település önkormányzata állja.

Őr Zoltán polgármester a riportban elmondta: az lenne az ideális, ha megmaradna az őrségi ügyelet, de ha elkerülhetetlen az átállás, igyekeznek minél zökkenőmentesebbé tenni.

A mentőszolgálat arról tájékoztatta a kereskedelmi csatornát, hogy Vas megyében az év második felében változhat a háziorvosi ügyeleti rendszer, és abból a három megyéből, ahol már megtörtént az átállás, jók a visszajelzések.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG