Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nem éppen szokványos képviselők az új Európai Parlamentben


Fidiasz Panajotu kampány közben Cipruson
Fidiasz Panajotu kampány közben Cipruson

Nincs politikai tapasztalata. Nincs jelentős hátországa. Nem tagja semmilyen pártnak.

Amije viszont van: 2,6 millió követő a YouTube-on és még több a TikTokon. Fidiasz Panajotu Cipruson szerzett mandátumot az ország képviseletére az Európai Parlamentben annak a számos, nem szokványos jelöltnek az egyikeként, akik hihetetlen kampányba fogtak, hogy bekerüljenek a 720 tagú európai törvényhozásba.

A közösségi médiának rendkívüli szerepe volt több jelölt győzelmében is, ezért élénk diskurzus bontakozott ki a politikai csoportok között a csatornák nyilvánvalóan kedvező kiegyenlítő szerepéről az ismeretlen jelöltek esetében most, amikor több tucat demokráciában tartanak választásokat év végéig, köztük Nagy-Britanniában, Franciaországban és az Egyesült Államokban.

Az EU 27 országának választópolgárai az elmúlt napokban olyan jelölteket is bejuttattak az Európai Parlamentbe, akik börtönben vannak, vagy éppen kirúgták őket eddigi politikai közösségükből.

Íme néhányan azok közül a különös jelöltek közül, akik mandátumot szereztek a mintegy négyszázmillió szavazásra jogosult polgárt képviselő Európai Parlamentben.

Ciprus

Panajotu akkor tette meg első lépését a hírnév felé, amikor megölelte Elon Musk milliárdos vállalkozót, illetve közzétett egy sor humoros videót. Megválasztása – amely csak közösségimédia-posztjaival szerzett népszerűségének köszönhető – megrázta a szigetország politikusait: sokan érezték úgy, hogy a mély gyökerekkel bíró pártkultúra pofont kapott.

A 24 éves fiatalember, aki csak a keresztnevén, Fidiaszként szerepelt, a szavazatok csaknem ötödét szerezte meg a vasárnapi választáson. Ezzel a harmadik helyre került két, hagyományos jelölteket felvonultató párt, a jobbközép Demokrata Tömörülés és a kommunista gyökerű Progresszív Munkáspárt mögött. Először fordult elő ilyesmi az országban, ahol a nagy hatalmú politikai pártok már régóta szívességekkel nyerik el híveik sziklaszilárd elkötelezettségét.

Spanyolország

Több közösségimédia-fiókkal és határozott bevándorlóellenes narratívával felfegyverkezve rengette meg egy influenszer Spanyolország szélsőjobboldalát, és kaparintott meg hármat az ország 61 európai parlamenti helyéből.

Az Alvise Pérez néven ismert nemzeti-populista alak a Party is Over (kettős jelentésű kifejezés: vége a bulinak/a pártnak) csoport alapítója. A 34 éves férfi a választások estéjéig teljesen ismeretlen volt a spanyolok között az ország szűk szélsőjobb internetes körein kívül.

Most két szövetségesét is magával viszi, hogy elfoglalják a franciaországi Strasbourgban, illetve Brüsszelben ülésező, nagy hatalmú európai törvényhozásban elnyert képviselői helyüket.

„A bulinak vége, mert – és ezt szomorúan mondom – Spanyolország a bűnözők bulija lett. Spanyolország a korrupt emberek, a zsoldosok, a pedofilok és az erőszaktevők pártjára állt” – mondta Alvise a zajosan ünneplő tömegnek.

A The Party Is Over a szavazatok több mint négy százalékát nyerte el Spanyolországban; összesen nyolcszázezer voksot. Ez három mandátumnak felel meg. A hagyományos pártok, például a spanyol baloldali koalíciós kormány kisebbik pártja is ennyit szerzett. A spanyol szélsőjobboldali Vox párt hat mandátumhoz jutott hétfőn, megduplázva 2019-es képviselői helyei számát, ám valószínűleg még jobb eredményt ért volna el, ha Alvise nem fog bele különutas vállalkozásába.

Németország

Maximilian Kraht, a német szélsőjobboldali Alternatíva Németországért egyik legfőbb jelöltjét kampánybotrányok sorozata miatt kirakták a pártküldöttek közül – de még így is megválasztották.

A 47 éves és 2019 óta európai parlamenti képviselő Krah hétfőn az X-en (a korábbi Twitteren) jelentette be, hogy pártjának újonnan megválasztott képviselői megszavazták kizárását a képviselőcsoportjukból.

„Szerintem ez helytelen, és káros jelzést küld a szavazóinknak, kiváltképp fiatal szavazóinknak” – mondta Krah.

Az Alternatíva Németországért, vagyis az AfD a második helyen végzett Németországban a szavazatok 15,9 százalékával. Ez több a 2019-es 11 százaléknál, de valamivel elmarad az év eleji közvélemény-kutatási eredményektől. A pártot azóta számos kudarc érte, beleértve a Krah és a párt másik topjelöltje, Petr Bystron körüli botrányokat.

Krah ellen – aki egy ügyvédi irodában dolgozik, és Németország keleti részén, Drezdában él – azután indítottak vizsgálatot, hogy a brüsszeli hatóságok átkutatták az Európai Parlamentben lévő irodáit egy asszisztense miatt, akit múlt hónapban Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával tartóztattak le. A német média azt állította, hogy Krah, valamint Bystron szoros kapcsolatot ápol Oroszországgal.

Múlt hónapban Krah azzal vívta ki pártja és mások haragját, hogy azt mondta egy olasz lapnak: a nácik elit SS-egységének, amely a második világháború alatt jelentős háborús bűnök részese volt, nem mindegyik tagja volt háborús bűnös. A párt akkor közölte, hogy ez a botlás „súlyos károkat” okozott, le kellene mondania tagságáról a pártvezetésben. Krah megpróbálta elbagatellizálni a döntést.

„Ez nem a világ vége” – mondta.

Görögország

Egy bebörtönzött politikus nyerte el a görög kormányzó konzervatív Új Demokrácia párt most szerzett hét európai parlamenti mandátumának egyikét.

Az albániai görög etnikai kisebbséghez tartozó, kettős állampolgárságú Fredi Belerit tavaly választották meg az albániai Himarë város polgármesterének. Hivatali esküjét azonban már nem tehette le, mert különböző vádak alapján letartóztatták, és márciusban két év börtönre ítélték.

Beleri tagadta a vádakat, szövetségesei pedig politikai indíttatásúnak minősítették a letartóztatását.

Olaszország

A negyvenéves Ilaria Salis olasz aktivistát a Zöldek és Baloldaliak Szövetsége (AVS) jelöltjeként választották be az Európai Parlamentbe, miközben házi őrizetben van Magyarországon, ahol szélsőjobboldali tüntetők megtámadásának vádjával állították bíróság elé.

Több mint 170 ezer szavazó írta fel Salis nevét a szavazólapra azért, hogy hazahozzák Magyarországról, ahol egy éve és négy hónapja tartják fogva.

„Nem tudja elhinni. El kell végeznünk a dolgunkat, mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a lehető leghamarabb hazahozzuk” – mondta Angelo Bonelli, az Európai Zöldek szóvivője és az AVS párt képviselője.

Salis akkor vált híressé Olaszországban, amikor olyan képek jelentek meg róla, amelyeken megbilincselve és láncra verve látható egy magyar bírósági tárgyalóteremben.

Készült az AP összefoglalójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG