Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nem hagyhatta el az országot az iráni futball-legenda családja


Ali Dáji egykori labdarúgó, az iráni futballválogatott volt vezetőedzője
Ali Dáji egykori labdarúgó, az iráni futballválogatott volt vezetőedzője

Földre parancsolták az utasszállítót, amellyel a kormányellenes tiltakozókat nemrég támogatásáról biztosító Ali Dáji felesége és lánya elhagyni készült Iránt.

A 109 válogatott góllal 2021-ig világrekorder futballista családja a Mahan Air légitársaság Dubajba tartó repülőgépére szállt fel Teheránban, a járatot azonban időközben átirányították a hatóságok az Iránhoz tartozó Kis-szigetre, ahol leszállították az érintett két személyt, majd kihallgatták és visszaküldték őket a fővárosba.

„A feleségemet és a lányomat leszedték a járatról, de nem vették őket őrizetbe” – mondta a férfi.

Az IRNA helyi hírügynökség szerint Dáji felesége vállalta, hogy tájékoztatja az illetékes szerveket arról, ha el akarja hagyni az országot, miután a házaspár „kapcsolatba hozható az iszlám forradalom ellen szervezkedő csoportokkal és felkelőkkel”.

Egyesek azt feltételezik, hogy a nőt utazási tilalom alá helyezték azt követően, hogy férje a tüntetőkkel szembeni erőszak beszüntetését sürgette. Ugyanakkor érthetetlen, hogy ez esetben miért engedték egyáltalán felszállni a gépre.

A Bayern München egykori játékosa arról számolt be, hogy felesége és lánya épp hozzá tartott Dubajba, ahonnan egy héttel később visszatértek volna Teheránba. Vannak azonban, akik úgy vélik, hogy a végső állomás az Egyesült Államok lett volna.

Az Örményországba menekült iráni nők szerint kivégzik őket, ha visszatérnek
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:06 0:00

A volt labdarúgó szeptemberben felszólította a kormányt, hogy „elnyomás, erőszak és letartóztatások helyett oldja meg az iráni nép problémáit”. Ezt követően a BBC tudósítása szerint a hatóságok bevonták egy időre az útlevelét, illetve bezáratták az éttermét és az ékszerboltját.

A korábban a német Bundesligában játszó, most 53 éves Ali Dáji a perzsa állam leghíresebb focistája. Gólrekordját tavaly döntötte meg a portugál Cristiano Ronaldo.

Az iszlám köztársaságban onnan indult az őszi tiltakozáshullám, hogy a kurd régióból származó, 22 éves Mahsza Aminit lazán megkötött hidzsábja miatt feltartóztatta a rettegett erkölcsrendészet szeptember 13-án. Szemtanúk szerint megverték, feltehetőleg ennek hatására kómába esett, majd három nappal később meghalt.

Ehhez kapcsolódóan: Irán fokozza a tiltakozások véres leverését a kurdisztáni térségben

A történtek hírére tüntetések kezdődtek országszerte, az ügy azonban túlmutatott önmagán, sokan általánosságban tiltakoztak a másként gondolkodók elleni egyre keményebb hatósági fellépés, a nőkkel szemben fokozódó állami erőszak ellen. A megmozdulásokon számos nő levette a fejkendőjét, levágta a haját. A hatóságok végül vérbe fojtották a demonstrációkat.

Az utasszállító átirányításához hasonló legutóbbi eset, amely nagyobb nemzetközi figyelmet kapott, a Ryanair légitársaság Athénból Vilniusba tartó járatának földre kényszerítése volt Minszkben tavaly májusban. Ezt a belarusz hatóságok bombafenyegetéssel indokolták, végül azonban csak a gépen utazó Raman Prataszevics újságíró-aktivistát, illetve egyetemista barátnőjét vették őrizetbe.

Korábbi cikkünk az esetről: Kegyelmet kért a Ryanair-járatról leszedett belarusz blogger barátnője

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG