Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nem teljesülő EU-elvárások; Tucker Carlson Budapesten; mélyponton az ellenzék


Tucker Carlson Orbán Balázzsal a budapesti MCC Feszt Afteren 2023. augusztus 23-án
Tucker Carlson Orbán Balázzsal a budapesti MCC Feszt Afteren 2023. augusztus 23-án

Az EU jogállami elvárásai és a kormány: egyet előre, mennyit hátra? Keményen nekiment az amerikai nagykövetnek Tucker Carlson, aki szerint mindenki hazudik. Elemző: Példátlan szellemi, szervezeti és politikai mélypontra került az ellenzék. A hét legfontosabb cikkeiből válogattunk.

Az EU jogállami elvárásai és a kormány: egyet előre, mennyit hátra?

Nem túlzottan buzgó a kormány az európai uniós elvárások teljesítésében a befagyasztott támogatások felszabadításáért. Ha sokat nem is tett, de születtek már jogszabályok, álltak fel intézmények, amelyek a korrupció elleni fellépést és a jogállam visszaépítését célozzák. Végigvettük és értékeltük őket.

Keményen nekiment az amerikai nagykövetnek Tucker Carlson, aki szerint mindenki hazudik

Lendületes, de néhol zavaros és önellentmondásba keveredő beszédet mondott Budapesten Tucker Carlson, akinek legfőbb üzenete épp úgy hangzott, mintha a Rogán Antal-féle Nemzeti Kommunikációs Hivatalban írták volna. Azonban ez a Carlson már nem az a Carlson, aki két éve az Egyesült Államok legnézettebb csatornájára forgatott imázsfilmet a magyar kormányról.

Elemző: Példátlan szellemi, szervezeti és politikai mélypontra került az ellenzék

Példátlan szellemi, szervezeti és politikai mélypontra került idén nyáron az ellenzék, a pártok teljesen elszakadtak a választóktól – közölte Ruff Bálint kampánytanácsadó, akivel az Elemzőben beszélgettünk többek között friss GDP-adatokról, Mészáros Lőrincről, Soros György kivonulásáról, Lánchíd-átadásról.

Sportközgazdász: Teljesen szubjektív, hogy megtérül-e az atlétikai vb 315 milliárdja

A budapesti atlétikai világbajnokság pénzügyi megtérülése kizárt, az elkészült sportközpont társadalmi haszna és a rendezvény marketingértéke pedig nehezen számszerűsíthető, ezért teljesen szubjektív a megtérülés megítélése egy sportközgazdász szerint. A 246 milliárdos atlétikai központ csak akkor érte meg, ha valóban nagyon népszerű tömegsport- és szabadidős helyszínné válik.

Lehet-e az Országos Atomenergia Hivatal Magyarország ellenfele?

Sajtóközleményben tudatta a külgazdasági és külügyi tárca, hogy megvalósítási szakaszba léphet a Paks II.-beruházás, miután Szijjártó Péter megállapodott az ügy több fontos orosz szereplőjével. Valójában a projekt ezzel nem léphet előbbre, mivel legfőbb gátja az, hogy nem kapták még meg az erőmű építésének megkezdéséhez szükséges legfontosabb engedélyt az Országos Atomenergia Hivataltól.

Miért hír és miért gerjeszt indulatokat az egyik leggazdagabb magyar jachtos nyaralása?

A nyár egyik legnagyobb sajtóvisszhangot kiváltó híre Mészáros Lőrinc jachtos nyaralása volt. Miközben Magyarország leggazdagabb embere a magyar nyilvánosság által korábban nem ismert jachton töltötte szabadságát családjával, változás történt a kormányzat egyes tagjaival és baráti vállalkozóival korábban kapcsolatba hozott jachtok tulajdonosi hátterében. De hogyan derítheti ki egy újságíró a nemzetközi adatbázisokból a luxusjachtok tulajdonosi hátterét? Ezt is elmeséli a Sztoriban vendége, Horn Gabriella, aki több cikkben is foglalkozott a témával.

Titkos határozatban szólította fel a kormány Lázár Jánost a Déli Körvasút „lehetséges leggyorsabb” megvalósítására

Májusban immár másodszor is elutasította a bíróság az úgynevezett Déli Körvasút környezetvédelmi engedélyét, megakasztva ezzel a beruházást, amely ellen helyi civilek és az önkormányzat tiltakozik. A kormány júniusban egy nem nyilvános határozatban kötelezte el magát a körvasút megépítése mellett; időközben a Fővárosi Önkormányzat is megváltoztatta korábbi álláspontját.

Törésvonalak az EU-n belül: „Az elmúlt húsz év nem a megosztottságról szólt”

Történelmi, gazdasági és politikai törésvonalak szabdalják az Európai Uniót, viszont a közösség mindig is a különbségek eltüntetéséért, a felzárkóztatásért és a magasabb életszínvonal megteremtéséért dolgozott – emelte ki a Szabad Európa podcastsorozatának legfrissebb részében brüsszeli tudósítónk, aki szerint kulcskérdés az öngondoskodás és a nyitottság.

Óvoda- és iskolafejlesztéseket állított le a kormány a települések megkérdezése nélkül

Huszonnégy településen több mint kétszázhúsz tanterem és óvodai csoportszoba, tornatermek és tanuszodák, amelyek több ezer gyerek számára javították volna a tanulási lehetőségeket – ezek is rajta vannak a kormány által egyik pillanatról a másikra megszüntetett beruházások listáján. Megkérdeztük több érintett polgármester véleményét.

Jött a Mol, és szinte megállt a hazai roncsautópiac

Harmadannyi helyen lehet csak roncsautót leadni az országban, miután az autóbontók kétharmada nem kötött szerződést a Mol hulladékkoncessziós cégével. Ezért utóbbiak július 1-jétől nem vehetnek át karambolos vagy öreg autót, amelyeket a tulajdonosok kivonnának a forgalomból. Akik leszerződtek a koncessziós társasággal, azok sem tepernek: van olyan cég, amelyik egyet sem, van, amelyik csak néhány darab autót vett át az elmúlt szűk két hónapban.

Biztonságpolitikai szakértő: Orbán és Erdoğan között hadiipari üzletek kerülhettek szóba

Kis-Benedek József a nagymértékű haderőfejlesztés kapcsán rámutatott: a hadseregnek feladata, hogy háborúra készüljön, ahhoz viszont jó eszközök kellenek. Szerinte a honvédelmi miniszter lefejezte a haderőt, megfelelő utánpótlás nélkül. Az új vezérkari főnök az ő embere, kinevezése politikai döntés volt – mondta.

Már az Integritás Hatóság is figyeli Mészáros Lőrinc cégének beruházását

Az újonnan felállított korrupcióellenes testület érdeklődését a Püspökladány–Biharkeresztes vasúti felújítási munkálatok keltették fel, amivel kapcsolatban korábban a Szabad Európa írta meg, hogy több alvállalkozót nem fizetett ki Mészáros Lőrinc cége, az R-Kord Kft.

Faix Csaba: Ugyanazt mondjuk, amit Orbán – hagyják békén a gyerekeket!

A Budapest Brand vezérigazgatója, volt televíziós újságíró szerint a kormány kommunikációjában az a választóvonal, hogy lesz-e magyar családokra és gyermekekre épülő, széles körű gyűlöletkampány, vagy sem, a könyvek fóliázásáról pedig úgy véli, az csak a jéghegy csúcsa. A melegekkel itt ugyanaz történik szerinte, mintha Romániában törvény születne arról, hogy minden könyvet, amelyben magyar szereplő van, be kell fóliázni és külön polcra kell tenni.

Donald Trump távollétében tartották meg az első republikánus előválasztási vitát

Nyolc elnökjelölt-aspiráns ütköztette az álláspontját több kérdésben, míg a Republikánus Párton belüli felméréseket vezető Donald Trump már korábban közölte, hogy nem vesz részt ezeken a vitákon.

XS
SM
MD
LG