Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Politikus botránya miatt szigorítottak a franciák a pedofilok büntetésén


Olivier Duhamel 2016-ban.
Olivier Duhamel 2016-ban.

Több, nagy vihart kavart molesztálási ügy után szigorúbban büntetik a gyermekek megrontását Franciaországban. Az új jogszabály legfontosabb eleme, hogy 15 évesen szabják meg a beleegyezési korhatárt, és nem évülhetnek el a pedofil bűncselekmények.

Áldozatok beszámolója szerint évtizedekig is eltarthat a trauma feldolgozása, ezért az új franciaországi törvény évtizedekkel meghosszabbítja a pedofil bűncselekmények elévülését.

Több gyermekjogi szervezet is üdvözölte a francia kormány döntését, amely szerdán bejelentette, szigorítják a gyermekek szexuális bántalmazása elleni jogszabályt. A hamarosan a parlament elé kerülő büntető törvénykönyv alapján így már a többi európai országhoz hasonlóan Franciaországban is lesz hivatalos beleegyezési korhatár: az a felnőtt, aki 15 évesnél fiatalabb kiskorúval létesít szexuális kapcsolatot, nemi erőszak miatt kerülhet börtönbe. Meghosszabbították emellett a kiskorúak sérelmére elkövetett bűncselekmények elévülési idejét is.

Egészen enyhe volt a korábbi szabályozás

Franciaországban korábban is büntethetők voltak ugyan a pedofil cselekmények. Azonban súlyos büntetést csak az a felnőtt kaphatott, aki bizonyíthatóan erőszakkal, fenyegetéssel vagy másmilyen kényszerítéssel vett rá kiskorút a szexre. Ha ez nem volt bizonyítható, akkor az elkövetőt csak kisebb súlyú bűncselekmény, szexuális zaklatás miatt ítélhették el.

Korábban már többször felmerült a törvény szigorítása, legutóbb például 2017-ben, a MeeToo kampány hatására, ám ezek a próbálkozások elakadtak a jogalkotás útvesztőiben. A mostani döntés előzménye, hogy Franciaországot az elmúlt évben több, nagy nyilvánosságot kapott pedofilügy is megrázta.

Elévülés miatt megúszta

Ezek közé tartozott Philippe Barbarin katolikus bíboros ügye, aki tavaly elévülés miatt megúszta a papi gyermekmolesztálások eltussolását. A viszonylag megengedő törvényeket sokan kritizálták annak a nőnek az ügye miatt is, aki tűzoltók egy csoportját vádolta azzal, hogy 13 és 15 éves kora között többször megerőszakolták. A bíróság a vádat megalapozottnak találta, de később, a kényszer bizonyíthatatlansága miatt kisebb súlyú bűncselekményre, zaklatásra módosította.

Szintén nagy vihart kavart Jean-Luc Brunel, egy nemzetközi modellügynökség vezetőjének az esete, aki az amerikai Jeffrey Epstein egyik bűntársaként bukott le. Brunel tavaly decemberben letartóztatták kiskorúak megerőszakolása és más bűncselekmények miatt.

Az új törvény megalkotásához a végső lökést a Olivier Duhamel politikus és professzor ügye adta meg, akiről januárban saját mostohalánya írta azt, hogy őt és fivérét gyermekként éveken át szexuálisan zaklatta. Duhamel, bár tagadta a vádakat, lemondott számos egyetemi posztjáról. Korábbi munkáltatója, a Párizsi Politikai Tanulmányok Intézetének vezetője, Frederic Mion szintén lemondásra kényszerült a botrány miatt.

Évtizedek is eltelhetnek, amíg az áldozat kész beszélni

A francia igazságügy-minisztérium az új jogszabály megalkotásába korábbi áldozatokat is bevont, akik azt javasolták, hogy hosszabbítsák meg, vagy töröljék el a pedofil bűncselekmények elévülését. Elmondásuk szerint a hasonló bántalmazás olyan traumát okoz az áldozatokban, hogy évtizedekig is eltarthat, amíg képesek róla beszélni. Az új törvény szerint, az áldozatok 48 éves koruk előtt bármikor tehetnek feljelentést a múltban történt cselekmények miatt.

Az Egészségügyi Világszervezet tanulmánya szerint a világon minden ötödik lányt és minden ötödik fiút ér valamilyen szexuális zaklatást felnőtt kora előtt.

Az Európai Unió minden országában érvényes valamilyen beleegyezési korhatár, a törvények ezt általában 14 és 16 év (Írországban 17 év) között szabják meg. A magyarországi szabályozás az egyik legkevésbé szigorú ebből a szempontból: ha az idősebb fél felnőtt, a korhatár 14 év, ha viszont 18 év alatti, akkor sem büntethető, ha 12 és 14 év közötti kiskorúval létesít nemi kapcsolatot.

Készült az AP tudósítása nyomán.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG