Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nem vért akar látni, hanem teljesítést – az EB alelnöke az Orbán-kormány ígéreteiről


Věra Jourová az Európai Parlamentben
Věra Jourová az Európai Parlamentben

A brüsszeli testület értékekért és átláthatóságért felelős alelnökét meglepte, hogy milyen messzire ment a kormány az engedményeivel, azonban leszögezte, ezeket teljesíteni is kell ahhoz, hogy Magyarország hozzájuthasson a visszatartott közösségi finanszírozáshoz.

A Telex beszámolója szerint Věra Jourová a Die Welt német újságnak adott interjúban hangsúlyozta, hogy Magyarországon jelenleg nyilvánvalóan nem elég védettek az európai uniós források. Kiemelte, hogy a kormány számos ígéretet tett a helyzet orvoslására, amelyeket a következő hónapokban muszáj teljesíteni, hogy meggyőzzék a többi tagállamot arról, hogy biztonságban van az európai adófizetők pénze.

Hozzátette: bár a jogállamisági mechanizmus nem kezeli az összes magyarországi problémát ezen a területen, de az Európai Bizottságnak figyelembe kellett vennie a „politikai realitásokat”.

„A jogállamisági mechanizmus csak arra jogosít fel minket, hogy az EU-alapok védelmét biztosítsuk. Ezen a téren Magyarország igen messzire ment a vállalásaival. Azonban a jogállamisági mechanizmus nem az egyetlen megoldás mindazokra a problémákra, amelyeket Magyarországon látunk” – mondta.

„A pénzek és a jogállamiság összekapcsolásával ugyanakkor az elképzelhető legnagyobb nyomást tudjuk kifejteni” – tette hozzá.

Jourová elképzelhetőnek nevezte, hogy amennyiben a jövőben újabb problémákat észlelnek Magyarországon, újraindítják a jogállamisági mechanizmust. „Örülök, hogy ilyen eszköz van a kezünkben, bármennyire is korlátozott” – fogalmazott.

„Nem vért akarok látni. Azt akarom, hogy a magyar emberek érdekében helyrehozzák a magyarországi állapotokat” – szögezte le.

Készült a Die Welt és a Telex tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG