Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Navracsics Tibor: Az uniós pénzek jönni fognak 


Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter sajtótájékoztatót tart hivatalában az Európai Bizottság döntéseiről 2022. szeptember 18-án
Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter sajtótájékoztatót tart hivatalában az Európai Bizottság döntéseiről 2022. szeptember 18-án

Az Európai Bizottság vasárnapi döntésével lezárult a tárgyalások egy fontos fejezete, a kormány pedig teljesíteni fogja 17 pontos vállalását, ezért szankciókra, elvonásokra sem lesz szükség – mondta Navracsics Tibor tárca nélküli miniszter.

A kormánynak esze ágában sincs megszegni a vállalásait, így nincs jelentősége, hogy mekkora összegű elvonást lebegtet a bizottság – közölte az uniós források felhasználásáért felelős miniszter a brüsszeli döntést követően.

Johannes Hahn, költségvetésért felelős uniós biztos vasárnap jelentette be a bizottság javaslatát a tagállami kormányokat tömörítő tanácsnak, hogy függesszék fel a magyar kohéziós program három részére vonatkozó pénzek 65 százalékát, mintegy 7,5 milliárd eurót, amely háromezer milliárd forintnak felel meg.

Navracsics Tibor szerint a vasárnapi bizottsági döntéssel lezárultak a feltételességi eljárás több hónapos intenzív tárgyalásai, így ezután újabb elvárások már nem támaszthatók Magyarországgal szemben. Az egyeztetések azonban folytatódnak a végrehajtásról, ő maga legközelebb szerdán egyeztet Johannes Hahn biztossal. A szükséges törvénymódosításokat hétfőn és pénteken nyújtja be a kormány az Országgyűlés elé.


A miniszter a Válasz Online-nak nyilatkozva kijelentette: az EU-pénzek jönni fognak. Szerinte az Európai Bizottság identitásának, feladatának lényege, hogy együttműködjön a tagállamokkal.

„Ha nem sikerül megegyeznie valamelyikkel, az a bizottság számára is kudarc. A kudarcot pedig senki nem szereti. De akárhogy is alakul, mi ne legyünk hibáztathatók – az én célom ez. Ezért aztán tettünk vállalásokat, melléjük tettünk egy menetrendet, aszerint megyünk előre a bizottság számára ellenőrizhető módon” – fogalmazott.

Mint mondta, a bizottság valóban fogalmazott meg aggodalmakat, ezek eloszlatását szolgálja az új korrupcióellenes hivatal, az Integritási Hatóság, amely szerinte egy független szervezet lesz, nyílt pályázaton választják ki a vezetőjét, a pályázat értékelőtestületébe pedig olyanok kerülnek majd, akikben a magyar kormány és a bizottság egyaránt megbízik. Névsor még nincs, a kormány most küldi be az Országgyűlés elé a jogszabálytervezetet – tette hozzá. A hatóság november második felében kezdheti meg működését.

A magyar kormány egy korrupcióellenes munkacsoport létrehozását is vállalta, amely nem a kormányzaton belül kap helyet, hanem az Integritási Hatósághoz fog kötődni. Elnöki tisztét a hatóság elnöke tölti majd be, és paritásos alapon működik majd a kormányzati és nem kormányzati szférából érkező tagokkal – mondta a miniszter.

Arról is beszélt, hogy erősebb összeférhetetlenségi szabályokat alkotnak a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványok gazdálkodásával kapcsolatban is, amelyek a jövőben a hazai Polgári törvénykönyvénél szigorúbb, uniós szabályokat veszik alapul.

A vállalások között szerepel még a közhatalom gyakorlásával és a közvagyon kezelésével kapcsolatos kiemelt bűncselekmények esetén alkalmazandó különeljárás, amely lehetővé teszi a bírói felülvizsgálatot abban az esetben, ha az ügyészség vagy a nyomozó hatóság elutasít egy feljelentést vagy megszünteti a büntetőeljárást.

Navracsics Tibor elképzelhetőnek tartja, hogy maga a bizottság mondja majd ki a november 19-i határidő előtt, hogy a magyar kormány eleget tett a vállalásainak, ezért visszavonja határozati javaslatát, és saját hatáskörben megszünteti az eljárást.

„Nincs nagy étvágya a tanácsnak – a legvérmesebb miniszterekkel beszéltem, de még ők sem szeretnének pénzmegvonásig eljutni jogállami kérdések miatt. Ami azonban fontosabb: lehet, hogy el sem jut odáig a történet” – fogalmazott a Válasz Online-nak adott interjúban.

XS
SM
MD
LG