Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Németország az uniós pénz 90 százalékát zöld vagy digitális célokra költi


Olaf Scholz német pénzügyminiszter újságírók előtt beszél Berlinben. 2021. április 23.
Olaf Scholz német pénzügyminiszter újságírók előtt beszél Berlinben. 2021. április 23.

Németország az Európai Unió 750 milliárdos helyreállítási alapjából várt 28 milliárd eurónak a 90 százalékát klímavédelemre és digitalizációra fordítja. Ezzel messze meghaladja az uniós elvárásokat – közölte kedden Olaf Scholz pénzügyminiszter.

Ma jó napja van Európának... Most közösen léphetünk fel egy olyan erős Európáért, amely szolidáris és készen áll a jövőre” – mondta Scholz, miközben Németország és Franciaország ismertette a pénzre vonatkozó terveit.

Az EU helyreállítási alapjáról tavaly született megállapodás, a cél a közösség koronavírus-sújtotta gazdaságának beindítása.

Ez közelítést is jelentene az EU hosszabb távú céljához, a zéró nettó szén-dioxid-kibocsátás eléréséhez 2050-re. Egyben lekanyarítanak egy szeletet a digitális gazdaságból, melyet most az Egyesült Államok olyan techóriásai uralnak, mint a Google, az Amazon vagy a Facebook.

Készen állni a jövőre

Az EU előírja, hogy az alapból kapott pénz 37 százalékát a klímaváltozás elleni harcra, 20 százalékát pedig a gazdaság digitalizálására kell költeni.

Scholz azt közölte, hogy Berlin 11,5 milliárd eurót szándékozik fordítani azoknak a cégeknek a támogatására, melyek hidrogénre állnak át energiaforrásként, illetve az elektromos autók, buszok és vonatok vásárlásának ösztönzésére, valamint az épületek energiahatékonyságot növelő átépítésének segítésére.

Több mint 14 milliárd eurót különítenek el a digitális átállás előmozdítására, például az autóipar termelési folyamatának átalakítására, az oktatás, az egészségügy és a közigazgatás alkalmassá tételére a jövő kihívásaira.

Hosszabb távon 2 százalékkal növeli a GDP-t

Scholz azt mondta, Németország és Franciaország szeretné lerakni az európai felhő-infrastruktúra alapjait, és fejleszteni kívánják Európa képességét új generációs mikroprocesszorok gyártására. Ezeken a területeken az unió el van maradva.

Hosszú távon az alap körülbelül 2 százalékkal növeli Németország GDP-jét és fél százalékkal a foglalkoztatottságot, idézte Scholz a Német Gazdaságkutató Intézet számításait.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG