Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Németországban engedélyezték a Johnson & Johnson vakcináját minden felnőtt számára


Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

Jens Spahn német egészségügyi miniszter bejelentette, hogy országában engedélyezik a Johnson & Johnson vakcináját minden felnőtt számára, hozzátéve, hogy az érintettek orvosi ajánlásra kaphatják meg a szert.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) áprilisban jóváhagyta az oltóanyag használatát, annak ellenére, hogy jelentések érkeztek az Egyesült Államokból ritka vérrögképződéses esetekről. Mint a szervezet megállapította, a készítmény előnyei messze felülmúlják az esetleges mellékhatások kockázatait.

Németország előző héten feloldotta az AstraZeneca oltóanyagának használatával kapcsolatos korlátozásokat.

Spahn szerint mintegy 10 millió adag érkezik Németországba a J&J vakcinájából a második negyedév végéig. A miniszter szerint május végére-június elejére minden 60 év felettit be fognak oltani, aki szeretné.

Norvégiában nem tartanak teljesen biztonságosnak két vakcinát

Ugyanakkor Norvégiában egy, a kormány által kinevezett bizottság friss jelentése szerint ki kellene vonni az AstraZeneca és a Johnson & Johnson koronavírus elleni vakcináját az oltási programból a ritka, de súlyos mellékhatások miatt .

Kiemelték ugyanakkor: lehetővé kell tenni, hogy azok, akik kifejezetten ezen készítmények valamelyikét kívánnák beadatni maguknak, megtehessék azt.

A hatóságok március 11-én felfüggesztették az AstraZeneca-oltóanyag használatát, miután néhány embernél trombózist diagnosztizáltak, közülük egyesek meg is haltak.

Április 15-én a norvég Nemzeti Közegészségügyi Intézet azt közölte, hogy az AstraZeneca vakcinájának alkalmazását teljességgel le kell állítani, a kormány azonban további vizsgálatokat rendelt el, egyebek mellett a Johnson & Johnson készítményével kapcsolatban is, amelyet még nem kezdtek használni az országban.

„A kormány ezt és a Nemzeti Közegészségügyi intézet ajánlásait is fel fogja használni, amikor dönt ezen vakcinák alkalmazásáról” – mondta Bent Höie egészségügyi miniszter.

Egy Dániában és Norvégiában elvégzett kutatás enyhén megemelkedett kockázatát mutatja a vérrögképződésnek azok körében, akik megkapták az oltóanyag első dózisát.

Dánia az egyetlen európai ország, ahol teljesen elhagyták az AstraZeneca-vakcinát.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG