Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Németországban is nő a Belarusz felől érkező bevándorlók száma


A lengyel biztonsági erők tagjai intézkednek a belarusz határ közelében lévő Usnarz Górnynál 2021. szeptember 1-jén
A lengyel biztonsági erők tagjai intézkednek a belarusz határ közelében lévő Usnarz Górnynál 2021. szeptember 1-jén

Az utóbbi hónapokban megnőtt a Belarusz felől Lengyelországon keresztül Németországba érkező migránsok száma – közölték a helyi hatóságok.

A német szövetségi rendőrség tájékoztatása szerint több mint 4300 ember lépte át idén az ország határát illegálisan Lengyelország felől. Az érintettek legtöbbje iraki, szíriai, jemeni és iráni állampolgár.

A „belarusz útvonalon” keresztül július végéig mindössze 26-an érkeztek Németországba. Ezzel szemben augusztusban már 474, szeptemberben 1914, október első tizenegy napjában pedig 1934 volt a regisztrált bevándorlók száma.

Többségüket befogadóközpontokban helyezik el a kelet-németországi Brandenburg tartományban. A létesítmények kapacitásai gyorsan telítődnek, ezért az illetékes szervek sátrakat állítottak fel.

„Nem drámai a helyzet, de azért kemény” – mondta Olaf Jansen, Eisenhüttenstadt város bevándorlási irodájának vezetője, hozzátéve, hogy a koronavírus terjedésétől is tartanak az új érkezők körében.

Fokozódó migrációs nyomás

Az utóbbi hónapokban Litvánia után már Lettországba és Lengyelországba is rekordszámú bevándorló érkezett Belarusz felől, nagy többségük iraki állampolgár. Több európai uniós vezető, köztük Angela Merkel német kancellár is azzal vádolta meg Minszket, hogy egyfajta „hibrid hadviselés” részeként szándékosan migránsokat csábít az országba a Közel-Keletről és Afrikából, aztán a szomszédos államok határához szállítja őket megtorlásképp, az instabilitás fokozása céljából, válaszul az EU-s szankciókra és egyes tagállami intézkedésekre.

Emiatt nemrég Lengyelország szögesdrót kerítést épített a határ mentén, és a kormány közölte, hogy ezt egy két és fél méter magas fal felhúzása fogja követni. Több haláleset is történt már a két ország közötti határ erdős-mocsaras térségében.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG