Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Németországban kormányépületekre is kikerülhet a szivárványzászló


Szivárványzászló a lipcsei városházán 2021. június 23-án
Szivárványzászló a lipcsei városházán 2021. június 23-án

A német belügyminisztérium szerdán közölte, hogy egyes esetekben engedélyezi a szivárványzászló kitűzését a szövetségi kormány épületeire. Ezzel véget vetne azoknak a vitának, amelyek a nem kellően egyértelmű szabályozás miatt robbantak ki, és jelezni akarja a sokszínűség elfogadását is.

A szivárványzászló kitűzését konkrét dátumhoz kell kötni, például a Pride-felvonulásokhoz vagy az 1969-es New York-i Stonewall-felkelések június 28-i évfordulójához, amelyek hozzájárultak a globális LMBTQ-mozgalom térnyeréséhez – közölte a tárca. Vannak viszont nemzeti ünnepek és más napok, amikor ez nem megengedett.

A minisztérium hangsúlyozta, hogy eddig nem volt olyan előírás, amely hivatalosan engedélyezte volna a zászlót, „ami a múltban gyakran vezetett vitákhoz”.

„Modern és sokszínű ország vagyunk – mondta Nancy Faeser belügyminiszter nyilatkozatában. – Legfőbb ideje, hogy mi, az állami intézmények is az eddiginél világosabban megmutassuk ezt.”

„Azt akarjuk, hogy az emberek megkülönböztetése nemi identitásuk miatt a társadalom minden szeletében véget érjen – tette hozzá. – Szolidaritást akarunk mutatni mindazokkal, akik még mindig kirekesztést élnek meg.”

Faeser döntése egybecseng azzal, hogy Olaf Scholz kancellár három szociálliberális pártból álló koalíciója, amely decemberben lépett hivatalba, szociális reformok megvalósításába kezdett.

A kormány kezdeményezést indított annak érdekében, hogy az ország büntető törvénykönyvéből töröljék azt a tilalmat, hogy az orvosok nem „reklámozhatnak” abortuszszolgáltatást. Egyebek mellett legalizálni akarja a kannabisz rekreációs célú árusítását, megkönnyíti a német állampolgársághoz vezető utat és feloldja a kettős állampolgárságra vonatkozó korlátozásokat.

A kormány el akarja törölni azt a negyvenéves jogszabályt is, amely előírja, hogy a transzszexuális személyeknek pszichológiai értékelésre és bírósági döntésre van szükségük ahhoz, hogy hivatalosan nemet változtassanak; ez a folyamat gyakran intim kérdéseket tartalmaz. Ennek helyébe egy új önrendelkezési törvény lép.

Készült az AP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG