Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nemzetközi konferenciát rendeznek Hágában az ukrajnai orosz háborús bűncselekményekről


Didier Reynders EU-s igazságügyi biztos felszólalása a hágai konferencián 2024. április 2-án
Didier Reynders EU-s igazságügyi biztos felszólalása a hágai konferencián 2024. április 2-án

Megkezdődött a Hollandia, Ukrajna és az Európai Bizottság által megszervezett miniszteri értekezlet a háborús bűntettek elkövetőinek felelősségre vonásáról és az áldozatok kárpótlásáról.

A büntetlenség elleni küzdelem lesz a fő témája a konferenciának, amelyen számos ország képviselteti magát, ahogy a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) és az igazságügyi együttműködésért felelős európai uniós ügynökség (Eurojust) tisztségviselői is.

Az ukrán hatóságok arról számoltak be, hogy több mint 120 ezer feltételezett háborús bűncselekményt vizsgálnak a 2022 februárjában megindított háborúval összefüggésben. Az ENSZ becslései szerint mára meghaladta a harmincezret a civil halottak és sebesültek száma a megtámadott országban.

Ehhez kapcsolódóan: Az Ukrajna elleni orosz agresszió több ezer újabb civil áldozatáról adott ki jelentést az ENSZ jogvédő hivatala

Az orosz hadsereget több korábbi fegyveres konfliktusban is háborús bűntettekkel vádolták, például a szíriai és a csecsenföldi katonai beavatkozással kapcsolatban is.

A Kreml tagadja, hogy bármilyen szerepe vagy felelőssége lenne a kifogásolt cselekményekben.

Háborús bűncselekmények miatt újabb orosz katonatisztek ellen adott ki elfogatóparancsot a hágai törvényszék
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:48 0:00

Egy emberi jogi szakértői csoport március közepén bejelentette, hogy újabb bizonyítékokat gyűjtöttek az ukrán hadifoglyok „borzalmas” rendszerszintű kínzásáról, amely gyakorlat szintén háborús bűntettel érhet fel.

Ehhez kapcsolódóan: Példátlan nemzetközi demonstráció Ukrajna mellett a hágai bíróságon Magyarország nélkül

A vizsgálóbizottság szerint az orosz katonák széles körű és súlyos jogsértéseket követnek el Ukrajnában az invázió kezdete óta.

A Nemzetközi Büntetőbíróság tavaly tavasszal elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen háborús bűncselekmények miatt, mert szerepe volt ukrán gyerekek deportálásában.

Ehhez kapcsolódóan: Elfogatóparancsot adtak ki Putyin ellen Ukrajnával kapcsolatos háborús bűnök miatt

Eközben Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő minél előbbi nemzetközi kivizsgálást sürgetett a minden bizonyíték szerint a megszállók által elkövetett bucsai tömegmészárlás ügyében. A szakértők szerint az illetékes ezzel azt próbálta sugallni ismét, hogy nem Moszkva áll a történtek mögött.

Készült az AP és a TASZSZ tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG