Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Népszavazás lesz Donyeck, Luhanszk és Herszon orosz annektálásáról


Nő a régi ukrán és az új orosz útlevelével az annektált Krím félszigeten lévő Szimferopolban 2014. április 7-én
Nő a régi ukrán és az új orosz útlevelével az annektált Krím félszigeten lévő Szimferopolban 2014. április 7-én

Tovább élezheti az ukrajnai konfliktust, hogy szeptember 23. és 27. között referendumot tartanak az Oroszországhoz való csatlakozásról a Moszkva-párti szeparatisták által önhatalmúlag kikiáltott, úgynevezett Luhanszki és Donyecki Népköztársaságban, illetve Herszon régióban.

Kedden az Együtt vagyunk Oroszországgal mozgalom ugyanilyen kéréssel fordult Zaporizzsja megye orosz ellenőrzés alatt álló részének vezetőjéhez.

A Kreml az összehangoltnak tűnő bejelentést követően azonnal támogatásáról biztosította az érintett régiók kormányzatának terveit.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kijelentette: „Már a katonai művelet elejétől fogva azt mondtuk, hogy az érintett területek lakosainak kell határozniuk a sorsukról, és az egész mostani helyzet is azt mutatja, hogy ők akarnak dönteni a jövőjükről.”

Tömegsír Izjumban: holttestek kötéllel a nyakukon, hátrakötött kézzel
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:09 0:00

Amennyiben a kezdeményezés sikerrel jár, úgy Ukrajna területének újabb mintegy 15 százalékát próbálhatja Oroszország bekebelezni. Ez nagyjából Magyarország vagy Portugália méretének felel meg.

A Vlagyimir Putyin orosz elnök által az ukrajnai invázió megindítása előtt függetlenként elismert régiók elcsatolásával jelentősen eszkalálódna a háború, egyesek szerint fokozódhatna a közvetlen katonai konfrontáció veszélye Oroszország és a NATO között.

„Minden beszéd az azonnali népszavazásról Oroszország teljességgel egyoldalú ultimátuma Ukrajna és a Nyugat felé” – mondta Tatyjana Sztanovaja, az R.Politik politikai elemzőcég alapítója.

A referendumokat gyorsan támogatásáról biztosította Dmitrij Medvegyev volt orosz államfő, a nemzetbiztonsági tanács elnökhelyettese is. „Az orosz államterület megsértése olyan bűncselekmény, amely lehetővé teszi az önvédelem minden erejének bevetését. Ezért tartanak ezektől a népszavazásoktól annyira Kijevben és a Nyugaton” – írta Telegramon.

„Az ugyanilyen fontos, hogy államunk alkotmányának kiegészítését követően Oroszország egyetlen jövőbeli vezetője, egyetlen tisztségviselő sem lesz képes visszafordítani ezeket a döntéseket” – szögezte le.

Ukrajna ugyanakkor „naiv zsarolásnak” minősítette a referendumokkal való fenyegetést, ami annak jele, hogy Oroszország fél.

„Így néz ki a félelem a vereségtől. Az ellenség fél és primitív módon terel. Ukrajna meg fogja oldani az orosz ügyet. A fenyegetést kizárólag erővel lehet elhárítani” – közölte Andrij Jermak, az ukrán elnök kabinetfőnöke.

A kijevi vezetés számtalanszor hangoztatta az elmúlt hónapokban, hogy addig nem nyugszik, amíg nem szorít ki minden orosz katonát az ország területéről, és nem fog beleegyezni egyetlen négyzetkilométer feladásába sem.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG