Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Népszavazási futam: Orbán előnyt kapott, Karácsonyt váratják


Tüntetés a Fudan Egyetem ellen
Tüntetés a Fudan Egyetem ellen

Már július 30-án határoz a Nemzeti Választási Bizottság az Orbán Viktor narratívája szerint gyermekvédelmi népszavazás sorsáról. Ugyanakkor nyújtotta be népszavazási kezdeményezését Karácsony Gergely is, az ő beadványáról azonban még nem tárgyalnak, a hivatalos indoklás szerint azért, magánemberként adta be kérdéseit.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) honlapján olvasható tájékoztatásból derül ki, hogy már pénteken döntés születhet a kormány öt népszavazási kérdéséről. A Szabad Európa is beszámolt arról, hogy Orbán Viktor július 21-én a közösségi oldalán jelentette be a gyermekvédelminek nevezett referendumot, azzal indokolva azt, hogy Brüsszel megtámadta Magyarországot a kormány szerint gyermekvédelmi, az Európai Unió, hazai és külföldi jogvédő és civil szervezetek szerint azonban homofób pedofiltörvény miatt.

Orbán Viktor szerint Nyugat-Európában az LMBTQ-aktivisták végzik a gyermekek iskolai szexuális felvilágosítását, és a Nyugat azt sérelmezi, hogy ez Magyarországon nincs így.

Néhány órával később, már az Országos Választási Iroda elől jelentkezve jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester, hogy benyújtotta ötkérdéses népszavazási kérelmét.

A közös ellenzéki miniszterelnök-jelölti posztra pályázó főpolgármester már korábban, például a Fudan egyetem budapesti beruházása elleni tüntetésen jelezte, hogy népszavazásra készül. Emellett arról is kérdezné az emberek véleményét, hogy eladhassa-e a kormány az autópályákat, legyen-e általános, ingyenes antitestszűrés a 60 év felettieknek, meghosszabbítsák-e az álláskeresési járadék időtartamát és csatlakozzon-e Magyarország az Európai Unió ügyészségéhez.

Mint Karácsony Gergely fogalmazott, azt szeretné, ha az ország szempontjából szerinte valóban fontos öt kérdése ott lenne Orbán Viktor népszavazásának szavazólapján, „ötigenes és ötnemes népszavazásra készülnek".

Magánemberként adta be, ezért került hátrányba

Noha pénteken nemcsak a kormány beadványairól tárgyal az NVB, hanem további hét, korábban benyújtott kezdeményezés sorsáról is dönt, Karácsony Gergelyé nincs köztük. A testület ezt azzal indokolta a Népszavának, hogy Karácsony Gergely magánemberként adta be kérdéseit, és ilyenkor a benyújtást követően

„öt napon belül formai vizsgálatnak vetik alá a beadványt. Ennek keretében ellenőrzik a kezdeményező személyes adatait, megvizsgálják azt is, valós személyek írták-e alá támogatóként a benyújtott dokumentumot. Azt is megnézik, hogy nincsenek-e már beadva azonos tartalmú kérdések, s hogy azok megfogalmazása nem ütközik-e alkotmányos alapelvekkel.

Mint írja a lap, a hivatalos indoklás szerint a kormány kérdései ezért kerültek előnybe.

A Karácsony Gergely által benyújtott kérdések esetében az NVI nevesített vizsgálata” július 26-án, hétfőn zárult le, tehát az biztos, hogy az ő öt népszavazási kérdése is a Nemzeti Választási Bizottság elé kerül, de elképzelhető, hogy csak szeptember közepén, mert a Nemzeti Választási Bizottság elnökének a benyújtástól számított 60 napon belül kell csak összehívni a testületet.

XS
SM
MD
LG