Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Népszerű újságírót lőttek le Afganisztánban


Afganisztán a világ egyik legveszélyesebb országa újságíróknak
Afganisztán a világ egyik legveszélyesebb országa újságíróknak

Ismert afgán televíziós újságírót lőttek agyon Kandaharban csütörtökön, közölték tisztségviselők. Egy nappal korábban a tálibok arra figyelmeztették a médiát, hogy ne készítsen elfogult riportokat”.

Newat Rawant „ismeretlen fegyveres gyilkolta meg” ‒ közölte a kandahari rendőrkapitányság szóvivője az AFP hírügynökséggel.

A férfi egy népszerű beszélgetős műsor házigazdája volt az ország első számú televíziójában, a Tolo Newsnál, mielőtt egy hónappal ezelőtt kommunikációs szakemberként vállalt munkát a pénzügyminisztériumban.

Szívszorító hallani, hogy barátunkat és volt kollégánkat, Nemat Rawant agyonlőtték ma Kandaharban”​ ‒ írta a Twitteren a Tolo News vezetője, Lotfullah Najafizada.

A tálibok egy nappal korábban figyelmeztették az újságírókat

A tálibok, akiket azzal vádolnak, hogy az elmúlt hónapokban egész sor újságíróval végeztek, tagadják, hogy ők állnának e mögött a gyilkosság mögött.

„​Nemat Rawan meggyilkolása... nem fűződik az Iszlám Emírséghez
‒ közölte Twitteren a tálibok szóvivője, Qari Yousuf Ahmadi. Arra a névre utalt, melyet a csoport az 1990-es években viselt, amikor hatalmon volt.

Szerdán ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy azokat a sajtómunkásokat, akik „​elfogult tudósításokat” készítenek,
felelősségre vonják”.

A húszas éveiben járó Rawan nős volt, hároméves kisfiút hagyott maga után.

Terrortámadásról beszél az elnök

Asraf Gháni elnök azt mondta, hogy Rawan meggyilkolása a tálibok által végrehajtott „​terrortámadás” volt.

„​A terroristák nem lesznek képesek elnémítani a szólásszabadságot és gyengíteni honfitársaink fényes jövőbe vetett hitét”​ ‒ fogalmazott közleményében.

Abdullah Abdullah, az ország béketanácsának elnöke elítélte a tálibok médiaellenes fenyegetését és „​bármiféle kísérletet az afgán újságírók elhallgattatására”​.

Rejtőzködő és külföldre menekülő médiamunkások

Az afgán értelmiség tagjai ‒ köztük újságírók, aktivisták és bírók ‒ hónapokon át robbantások és lövöldözések célpontjai voltak, ez többeket arra kényszerített, hogy rejtekhelyre vonuljanak, vagy elhagyják az országot.

A gyilkosságok megszaporodtak, mióta tavaly elindultak a béketárgyalások az afgán kormány és a tálibok között. Többen attól tartottak, hogy a felkelők, miközben a tárgyalások megrekedtek, le akarnak számolni azokkal, akik érzékelhetően ellenük vannak.

Legkevesebb 11 afgán újságírót öltek meg 2020-ban, idén pedig további négyet az Amnesty International adatai szerint.

Március elején három, a médiában dolgozó nőt lőttek le az ország keleti részén, Dzsalálábádban.

Körülbelül ezer afgán médiamunkás hagyta ott a munkáját az elmúlt fél évben ‒ közölte nemrégiben egy, az afgán újságírók biztonságával foglalkozó bizottság.

Afganisztánt már régóta a világ egyik legveszélyesebb országaként tartják számon újságíróknak.

Készült az AFP tudósítása alapján
XS
SM
MD
LG