Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

NOB-elnök: Az oroszok részvétele a nemzetközi sportban a háború dacára is működik


Thomas Bach NOB-elnök Zelenszkij ukrán elnökkel közös kijevi sajtótájékoztatóján 2022. július 3-án
Thomas Bach NOB-elnök Zelenszkij ukrán elnökkel közös kijevi sajtótájékoztatóján 2022. július 3-án

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke kedden védelmébe vette azt a tervet, hogy az orosz és belarusz sportolók semlegesként visszatérhessenek a versenyekre, mondván, részvételük az ukrajnai háború ellenére „működik”.

A NOB a 2022. februári invázió után szankcionálta Oroszországot és Belaruszt, de most már alig várja, hogy a sportolók minden sportágban visszatérjenek, és esélyük legyen minősítést szerezni a 2024-es párizsi olimpiára.

Megteremtette a lehetőséget arra, hogy ezek a versenyzők az ázsiai selejtezőn keresztül olimpiai pontokat szerezzenek, és a nemzetközi szövetségekre bízta, hogy megszervezzék. De ellenszéllel került szembe: Ukrajna bojkottal fenyegeti a párizsi játékokat, ha ott akár semlegesként is versenyezhetnek.

„Az orosz és fehérorosz útlevéllel rendelkező sportolók részvétele a nemzetközi versenyeken működik” – mondta Bach beszédében a NOB lausanne-i központjában tartott igazgatótanácsi ülésen.

„Szinte mindennap látjuk ezt számos sportágban, leginkább a teniszben, de a kerékpározásban is, egyes asztalitenisz-versenyeken.”

„Látjuk a jégkorongban, a kézilabdában, a futballban és más bajnokságokban az Egyesült Államokban, de Európában és más kontinenseken is – mondta. – E versenyek egyikén sem történt biztonsági incidens.”

Az oroszok és a belaruszok semlegesként versenyeztek egyes sportágakban, de jelenlétük bizonyos eseményeken, például teniszversenyeken dühös reakciókat váltott ki néhány sportolóból.

„Azon országok kormányai, amelyek területén a versenyek zajlanak, nagyon kevés kivétellel kiadják a vízumot (az orosz és a belarusz sportolóknak), más országokban pedig még munkavállalási engedélyt is adnak ezeknek a játékosoknak és sportolóknak” – mondta Bach.

Ehhez kapcsolódóan: Az ENSZ különmegbízottja engedné versenyezni az ukrán frontot megjárt orosz sportolókat is

Van, aki másképp gondolja

Tucatnyi ország bojkottálta az e havi női ökölvívó-világbajnokságot, tiltakozásul az oroszok és belaruszok jelenléte miatt.

Kedd délelőtt több mint háromszáz vívó írt Bachnak, és kérte a NOB-ot, hogy fontolja meg a visszaengedés lehetőségét. „Katasztrofális hibának” nevezték, ha Oroszország és Belarusz visszatérhet.

A német élsportolók Athleten Deutschland egyesülete kedden felszólította a NOB-ot, hogy a háború idejére teljesen tiltsa el őket.

„Amíg az agresszió háborúja folytatódik, elengedhetetlennek tartjuk Oroszország és Belarusz teljes kizárását – áll a közleményben. – A kizárásnak vonatkoznia kell a szövetségekre, a hivatalos személyekre és sajnos a sportolókra is.”

„Felszólítjuk a NOB-ot, hogy tartsa be ajánlását Oroszország kizárására a világsportból, és követelje vehemensen a végrehajtását a világszövetségektől.”

Bach szerint a politika nem lehet a sportversenyek része, és a sportolókat nem szabad büntetni azért, hogy milyen ország polgárai.

„Nem fogunk tudni olyan megoldást találni, ami mindenkinek tetszik. Lehet, hogy ezzel együtt kell élnünk.”

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG