Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Norvégia szerint a kiutasított orosz diplomaták valójában hírszerzők voltak


Dag Røhjell és Inger Haugland, a PST norvég titkosszolgálat két vezetője sajtótájékoztatót tart az orosz diplomaták kiutasításáról Oslóban 2023. április 14-én
Dag Røhjell és Inger Haugland, a PST norvég titkosszolgálat két vezetője sajtótájékoztatót tart az orosz diplomaták kiutasításáról Oslóban 2023. április 14-én

A Norvégia által a héten kiutasított tizenöt orosz diplomata hírszerzési forrásokat gyűjtött, lehallgatott, és fejlett technológiákat próbált beszerezni – közölte pénteken a PST norvég titkosszolgálat.

A diplomaták valódi munkaadója az orosz GRU, az FSZB és az SVR hírszerző szolgálat volt – mondta Inger Haugland, a PST kémelhárítási vezetője.

„Ez a kiutasítás csökkenti az orosz hírszerzés fenyegetését Norvégiában azáltal, hogy tartósan csökkenti a diplomáciai álcával működő hírszerzők számát” – mondta Haugland.

Norvégia ilyen nagy számú orosz diplomatát még nem utasított ki korábban, lépése illeszkedik a nyugati országok hasonló intézkedéseihez, mióta Moszkva háborút indított Ukrajna ellen.

Ehhez kapcsolódóan: Norvégia kiutasít tizenöt hírszerzőt Oroszország oslói nagykövetségéről

A norvég külügyminisztérium szerint az országban tartózkodó mintegy negyven orosz diplomata több mint harmadát utasították ki.

Az érintett orosz diplomaták mind férfiak, és az oslói orosz képviselet konzuli, kereskedelmi és nagykövetségi részlegén dolgoztak – mondta Dag Røhjell, a PST főfelügyelője a Reutersnek.

Oroszország csütörtökön közölte, hogy reagálni fog a kiutasításokra.

Korábbi cikkünk a témában: Orosz kémhálózatot számoltak fel Lengyelországban

A NATO-tag Norvégiának közös határa van Oroszországgal az Északi-sarkvidéken. Az ukrajnai háború kezdete óta fokozta a biztonsági intézkedéseket, különösen olaj- és gázipari létesítményei körül, mivel az orosz gázszállítás csökkenése után most Európa első számú gázszállítója.

Októberben Norvégia letartóztatott egy feltételezett orosz kémet, akit illegális ügynöknek nevezett, aki olyan hírszerző ügynök, aki nem rendelkezik hivatalos kormányzati kapcsolatokkal, és hamis személyazonosságot használ, gyakran egy valódi, halott személy adatait.

Norvégia az Északi Áramlat gázvezetékeken tavaly történt robbantás nyomán számos drón észlelését is vizsgálta az olaj- és gázipari üzemek körül a szárazföldön és a tengeren.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG