Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Feri tündöklése és bukása


A cseh parlament ülésterme. Dominik Feri nem biztos, hogy még egyszer képviselőként belép ide.
A cseh parlament ülésterme. Dominik Feri nem biztos, hogy még egyszer képviselőként belép ide.

Noha még mindig csak 24 (nem, nem elírás, huszonnégy) éves, Dominik Feri történetéből már most filmet lehetne forgatni. A cseh politika egyik legnagyobb ígérete az elmúlt hetekben hatalmasat bukott, miközben története rengeteg kérdést felvet politikáról, fiatalokról és nem utolsósorban szexuális zaklatásról.

A német határtól (és Karlovy Varytól) nem messze fekvő Kadaňban született Dominik Feri inkább néz ki rocksztárnak, mint politikusnak. A cseh anyától és etióp apától származó Feri Teplicében járt iskolába, majd 2015-ben a prágai Károly Egyetem jogi karának hallgatója lett.

Furcsa egy 24 éves emberről ilyet írni, de ettől még igaz: politikusi pályáját fiatalon kezdte, olyannyira, hogy már 2014-ben független jelöltként felkerült a liberális-konzervatív TOP 09 listájára a teplicei önkormányzati választásokon, és bár nem lett képviselő, miután a listavezető Petr Měsíc lemondott, mégis tagja lett a 9 tagú testületnek.

A tündöklés...

A pártba 2015 májusában lépett be és ezzel elkezdődött a cseh politika elmúlt éveinek egyik legérdekesebb története. Ahogyan mondani szokás, pályája „üstökösként ívelt felfelé”, olyannyira, hogy 2017 októberében már a parlament alsóházának tagja lett.

Ekkor alig múlt 21 éves. Híre már külföldre is eljutott és nem véletlenül: egy fiatal, színes bőrű politikus egy volt szocialista országban, aki ráadásul Európa-párti és sikeres – a német Die Welt is írt róla.

A közösségi médiát (az Instagramon choco_afro néven van fent) nagyszerűen használó Dominik Feri elképesztően népszerű lett a fiatalok körében, ami nyilván nagyon jól jött a pártjának is.

...és a bukás

Úgy tűnt, semmi sem állhat a siker és Dominik Feri közé, amikor pár hete a Deník N napilap és az Alarm nevű oldal megírta, hogy nyolc nő szexuális zaklatással vádolta meg a politikust, míg mások szerint szexuálisan sértő nyilvános kijelentéseket tett, akadt olyan, akitől meztelen képet kért. Az esetek a nők szerint 2015 és 2020 között történtek.

A sztorik azt követően kerültek nyilvánosságra, hogy egy addig ismeretlen Twitter-profilon a következő kérdés jelent meg: „proč nejsou ty kauzy zneužívání holek Ferim medializovány?” (azaz miért nem teszi közzé senki a Ferit lányok zaklatásával vádoló ügyeket?).

A Deník N és az Alarm állítja, több érintett nővel is beszéltek, akik nem ismerték egymást, soha korábban nem beszéltek a Ferivel kapcsolatos élményeikről és egyetlen politikai párthoz sincs semmilyen kapcsolatuk – mindannyian az után döntöttek úgy, hogy elmesélik a történetüket, hogy a közösségi médiában elindult a vita.

Lehet más a politika?

Dominik Feri a botrány kirobbanása után elnézést kért azért, ha egyes esetekben nem megfelelően viselkedett, ugyanakkor tagadta a szexuális zaklatásokat. Ez azonban nem volt elég, így aztán később bejelentette, lemond parlamenti mandátumáról és nem indul az októberi parlamenti választáson sem.

„Mindig is reméltem, lehet más, a személyes felelősségen alapuló a politika. Példát akarok mutatni. Lemondok mandátumomról és nem indulok az őszi választáson. Nem akarom, hogy a médiában megjelenő igaztalan és manipulatív cikkek akár a hozzám közel álló embereknek, akár a kollégáimnak károkat okozzanak. A bíróságon védem meg őket” – fogalmazott egy közleményben.

Dominik Feri esetére természetesen reagáltak a pártok is. Sajátja, a TOP 09 elnöke, Markéta Pekarová Adamová megköszönte neki döntését, hogy nem indul az őszi választáson.

A túloldal nem volt ilyen megértő. Jana Maláčová munkaügyi és Jakub Kulhánek külügyminiszter (mindkettő a szociáldemokrata ČSSD politikusa) kritikus volt, előbbi szerint ha a vádak igazak, akkor Dominik Feri tulajdonképpen csak „pártja akcióinak mintáit követi”, míg utóbbi abban reménykedik, hogy amikor a kislánya felnő, nem találkozik majd Ferihez hasonló alakokkal egy partin.

A fiatalok példaképe volt

Dominik Feri ügye akár az őszi parlamenti választás eredményére is hatással lehet. Egyrészt ő (volt) pártja, a TOP 09 egyik legnépszerűbb tagja, az ellenzéki Együtt fiatalokra összepontosító kampányának arca.

A fiatalok közül rengetegen rajongtak érte, Instagram-profiljának 1,1 millió követője van, nagy részük nyilván fiatal, akik viszont az átlagnál érzékenyebbek a szexuális zaklatás témájára.

Jan Kubáček politikai elemző a cseh hírügynökségnek (CTK) azt nyilatkozta, hogy a rendkívül komoly vádak könnyen Dominik Feri politikai karrierjének végét jelenthetik.

„Egy ilyen ügy pusztító erővel bír egy liberális város centrista választóit elérni kívánó képviselő esetében, különösen, ha a fiatal választókat célozza” – fogalmazott Jan Kubáček.

Egy másik elemző, Petr Just szerint noha a szexuális zaklatás vádjának Csehországban nincs olyan hatása, mint mondjuk az Egyesült Államokban, azonban az Együtt koalíció esélyeit befolyásolhatja.

Prágai levél - mi ez? A Szabad Európa újraindulásával felélesztünk egy talán feledésbe ment műfajt is, amelynek lényege, hogy a külföldről tartalmat szolgáltató médiumok (amilyen a Szabad Európa Rádió vagy a BBC Magyar Adása volt) megpróbálták kicsit bemutatni a magyar közönségnek a helyi hétköznapokat is. A terveink szerint heti rendszerességgel jelentkező rovatban a prágai és cseh életet (remélhetőleg minél hamarabb a kultúrát, gasztronómiát, mindennapi különlegességeket) próbáljuk meg közelebb hozni, illetve megmutatni, milyennek látszik Magyarország 500 km távolságból.
Az Expats.cz és az Aktualne összefoglalóinak felhasználásával
XS
SM
MD
LG