Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Politikusok és milliárdosok – nők hatalommal


Vera Jourová a magyaroknak is ismerős lehet, itt egy 2020. októberi brüsszeli képen látható
Vera Jourová a magyaroknak is ismerős lehet, itt egy 2020. októberi brüsszeli képen látható

Még soha ennyi befolyásos nőt nem listázott a Forbes cseh kiadása, mint idén, ami jól mutatja, hogy az országban komoly lendülettel nő a (politikai és/vagy gazdasági) hatalommal bíró nők száma. A lista magyar szemmel is tartogat érdekességeket.

A 150-es lista 20 százalékos növekedést jelent a tavalyihoz képest, ami szintén azt támasztja alá, hogy egyre több nő tölt be meghatározó szerepet a cseh politikai és gazdasági életben.

A lista első három helyén ugyan kivétel nélkül politikusokat találunk, a magazin szerkesztősége azonban megjegyezte, hogy a gazdaságban sokkal lendületesebben emelkedik a nők száma és befolyása.

Lássuk a listát!

Az első helyen (csakúgy, mint tavaly) a kormányfőhelyettesi posztot is betöltő pénzügyminiszter, Alena Schillerová található, ami a pozícióit és befolyását elnézve nem nagyon lehetett kérdéses.

„Ha az alapján ítéljük meg valakinek a befolyását, hogy döntései hány ember életére vannak közvetlen hatással, akkor még mindig nincs befolyásosabb cseh nő Alena Schillerovánál” – mondta a Forbes főszerkesztője, Petr Šimůnek.

A második helyen a magyar fülnek is ismerősen csengő Věra Jourová található, akinek az Európai Bizottság alelnökeként (valamint az átláthatóságért felelős biztosként) számos összetűzése volt az Orbán Viktor vezette magyar kormánnyal.

Csakúgy, mint tavaly, idén is a prágai főügyész, Lenka Bradáčová lett a harmadik.

A negyedik helyen egy új belépő található, de biztos, hogy Renáta Kellnerová erre vágyott a legkevésbé, hiszen férje, Petr Kellner tragikus halála miatt került a listára.

A leggazdagabb cseh március 27-én veszítette életét egy helikopterbalesetben. Özvegye ezt követően lett a vagyon kezelője. Nem kevés pénzről van szó, Renáta Kellnerová 300 milliárd koronás (közel 4 ezer milliárd forintos) birodalmat irányít, egyben tagja a céghálót összefogó PPF ügyvezető igazgatóját felügyelő bizottságnak.

Hogy milyen hatalmas vállalatbirodalomról beszélünk, azt jól mutatja, hogy az ötödik helyen annak pénzügyi igazgatója (CFO), Kateřina Jirásková áll, aki egy helyet éppen Petr Kellner halála miatt csúszott vissza, de befolyása ezzel együtt is nőtt.

A PPF az egyik legnagyobb közép-európai vállalatcsoport
A PPF az egyik legnagyobb közép-európai vállalatcsoport

Őt a mezőgazdasági és kémiai nagyvállalat, az Agrofert igazgatója, Petra Procházková követi. Az Agrofert nem máshoz, mint Andrej Babiš miniszterelnökhöz köthető, aki kormányfői teendői mellett (természetesen) nem vesz részt a cég irányításában.

Nem sorolnánk tovább mindenkit, a TOP10-be befért még a munkaügyi miniszter Jana Maláčová, illetve az Agrofert igazgatóságának tagja, Simona Sokolová, aki csekély húsz céget (és 7000 munkavállalót) irányít.

A Forbes idén tizedik alkalommal tette közzé listáját, amihez 350 nő tevékenységét vette alapul a politika, az igazságszolgáltatás, a pénzügyi, üzleti szektor, a kultúra, a sport és a civil társadalom területéről.

A 10 legbefolyásosabb cseh nő

1. Alena Schillerová

2. Věra Jourová

3. Lenka Bradáčová

4. Renáta Kellnerová

5. Kateřina Jirásková

6. Petra Procházková

7. Jana Maláčová

8. Michaela Chaloupková

9. Simona Sokolová

10. Petra Kutnarová

Prágai levél - mi ez? A Szabad Európa újraindulásával felélesztünk egy talán feledésbe ment műfajt is, amelynek lényege, hogy a külföldről tartalmat szolgáltató médiumok (amilyen a Szabad Európa Rádió vagy a BBC Magyar Adása volt) megpróbálták kicsit bemutatni a magyar közönségnek a helyi hétköznapokat is. A terveink szerint heti rendszerességgel jelentkező rovatban a prágai és cseh életet (remélhetőleg minél hamarabb a kultúrát, gasztronómiát, mindennapi különlegességeket) próbáljuk meg közelebb hozni, illetve megmutatni, milyennek látszik Magyarország 500 km távolságból.
XS
SM
MD
LG