Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Novák Katalin a havi 5,2 millió forint mellé az új lakást és a titkárságot egyelőre nem kérte


Novák Katalin még köztársasági elnökként Bukarestben 2022. június 10-én
Novák Katalin még köztársasági elnökként Bukarestben 2022. június 10-én

A lemondott köztársasági elnököknek is életük végéig jár az államfői fizetés, egy új lakás, egy fő személyzet a lakásához, háromfős titkárság, ingyenes egészségügyi ellátás és személyes gépkocsihasználat állami sofőrrel. A Sándor-palota nem reagált arra a kérdésre, hogy Novák ezek közül melyeket kérte. Az Országgyűlés sajtóirodája szerint viszont az elmúlt két hétben még nem kért lakást, titkárságot, egészségügyi ellátást és autót sem.

Egy 2011-es törvény alapján a volt köztársasági elnökök is többmilliós fizetést kapnak életük végéig, és számos ingyenes ellátást is igénybe vehetnek – írja a Telex. A legutóbbi pedofilbotrányba belebukó Novák Katalinnak is járnak ezek az extra lehetőségek bármikor, amikor szeretné.

Novák volt köztársasági elnökként az Országgyűlés Hivatalától igényelhet lakást, amelyhez kérés esetén egyfős személyzetet is biztosít az állam. Ehhez még a fenntartási és rezsiköltségeket is az adófizetők állják a központi költségvetésből. Személyzetet egyébként akkor is kérhet Novák, ha a saját tulajdonú lakásába költözik.

A 2011-es törvény alapján a volt köztársasági elnök élete végéig háromfős titkárságot alkalmazhat. Emellett ingyenes egészségügyi ellátás és személyes gépkocsihasználat is megilleti állami pénzből. Az autóhoz a sofőrt a rendőrség adja, a titkárság elhelyezését, működési költségeit és hivatali autóját pedig az Országgyűlés Hivatala fizeti.

A törvény alapján a volt köztársasági elnököknek is életük végéig akkora fizetést utalnak, mint az aktuális elnököknek. Ez idén március óta bruttó 5,2 millió forint, de ezt minden évben automatikusan megemelik a hazai bruttó átlagkereset-növekedéssel megegyező mértékben.

A lap megkérdezte a Sándor-palotát arról, hogy Novák a fizetésen túli juttatásokból melyeket kérte eddig, de az intézmény nem válaszolt. Az Országgyűlés sajtóirodája szerint viszont a volt köztársasági elnök még nem igényelt semmilyen jelzett ellátást, és az elérhetőségét sem adta meg nekik.

Novák elődje, Áder János egy közel egymilliárd forintért felújított, 720 négyzetméteres svábhegyi villát kapott távozása után. A korábban, 2012-ben a súlyos plágiumügye miatt idő előtt lemondott Schmitt Pál egyelőre szintén nem igényelt külön állami rezidenciát.

A volt köztársasági elnököknek jár még egy jelentős pluszjuttatás ezeken felül: közpénzből tehetnek hivatalosan közcélú adományokat civil szervezeteknek. Tavaly a volt köztársasági elnökök fejenként 73 millió forint felett rendelkezhettek így.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG