Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Aláírta Novák Katalin az új ukrán nagykövet, Sándor Fegyir befogadónyilatkozatát


Sándor Fegyir önkéntesként a fronton
Sándor Fegyir önkéntesként a fronton

Az értesülést az atv.hu egy, a Sándor-palotához közel álló diplomáciai forrásra hivatkozva közölte. Hónapokba telt az államfőnek az aláírás, ami a diplomáciai forrás szerint gesztusértékű. A portál azt is megjegyzi, hogy Novák Katalin az ukrán kormány meghívására ott lesz a Krími Platform kijevi találkozóján augusztus 23-án.

A kárpátaljai Sándor Fegyir, az Ungvári Egyetem tanára önként jelentkezett katonának az ukrajnai orosz invázió kezdetén. Akkor került először a híradásokba, amikor a fronton, a lövészárokból is online órát tartott hallgatóinak.

Mint arról a Szabad Európa is beszámolt, Sándor Fegyir márciusban erősítette meg a HVG-nek, hogy ő lehet Ukrajna új budapesti nagykövete. Hivatalát azonban azóta sem tudta elfoglalni, mert mindeddig Novák Katalin köztársasági elnök nem írta alá a fogadó ország képviseletében az agrément-nak is nevezett befogadónyilatkozatot.

Június végén Ungár Péter fordult írásbeli kérdéssel Magyar Leventéhez, a külügyminisztérium miniszterhelyetteséhez, van-e bármilyen információja a minisztériumnak a várakoztatás diplomáciai okairól. Magyar Levente akkor mindössze egy mondattal válaszolt: „Az Ukrajna által előterjesztett agrément-kérelem értékelése folyamatban van.”

Pár nappal ezelőtt az ukrán elnök a magyar közösség képviselőivel, Babják Zoltán polgármesterrel és katonai vezetőkkel találkozott Beregszászon. A Telex tudósítása szerint a találkozón ott volt Sándor Fegyir is.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG